Giriş Yapın

Facebook ile Bağlan Sizin adınıza paylaşım ve izinsiz gönderim yapmıyoruz.
Çocuğa İyi gelen Ebeveynlik
Çocuğa İyi gelen Ebeveynlik
Gerektiği Kadar Doğru Kullanmayı Öğretin
Gerektiği Kadar Doğru Kullanmayı Öğretin

Cinsel İstismara Karşı Eğitim

Cinsel İstismara Karşı Eğitim

Cinsellik doğuştan bedenimizle birlikte dünyaya gelen, hormonlarımızla da yönetilen bizi biz yapan bir şey… Onun doğallığını ve fiziksel gerçekliğini en başta kendimiz bilir ve öğrenirsek, çocuklarımıza aktarabileceğimiz doğrular da o kadar çok olur.  Çocuk - Ergen Psikiyatri Uzmanı Dr. Algun Tüfekçi, çocukları cinsel istismardan korumak için okulda ve evde eğitim verilmesinin önemi hakkında da araştırma bulgularını paylaşıyor. 

 

Bazı ülkelerde ilköğretim çağındaki çocuklara cinsel istismarın önlenmesi için tasarlanmış okul tabanlı programlar yoluyla istismar durumlarını nasıl algılayacakları, tepki verecekleri ve bunları nasıl yönetecekleri öğretilmektedir. Ülkemizde de yeni yeni bu eğitimler verilmeye başlanmıştır.
Kapsamlı bir yeni araştırmanın sonuçlarına göre ilköğretim çağındaki çocukları cinsel istismar konusunda eğitmek, istismar edildikleri takdirde bunu yetişkinlere söylemelerine yardımcı olabilir. Araştırmalarda, dünyanın dört bir yanında yaklaşık 6.000 çocuğu içeren 24 farklı davadan elde edilen verileri kullanarak okulda oyun, kitap ve şarkı aracılığıyla cinsel tacizin engellenmesi konusunda eğitilen öğrencilerin kendi başına gelen istismarı bildirmelerinin diğerlerinden daha olası olduğu tespit edilmiştir.
Araştırma, eğitim programlarının çocukların cinsel istismar konusundaki kalıcı bilgilerini artırmada etkili olduğunu ve çocukların altı ay sonra öğrendiklerinin çoğunu hatırlar durumda olduğunu göstermektedir.  Cinsel istismar konusunda herhangi bir eğitim almadıklarında 1.000 çocuktan birinin cinsel istismarın bir biçimini açığa çıkardığını gösteriyor. Okulda bu konuda eğitilenler arasında bu rakamın 1.000'e 14'e çıktığı görülmektedir.
Çocukların istismarı içeren gerçek hayattaki bir senaryoya bu bilgileri uygulayacak becerileri kazanıp kazanmadıklarını ispatlamak zor olmasına karşın bütün veriler bir arada değerlendirildiğinde araştırma raporunda şu sonuca varılıyor: “Çocukların cinsel istismarının yaygınlığı göz önüne alındığında, önleme programlarında öğrenilen beceri ve bilgilerin, hepsinde olmasa bile, önemli sayıda çocuk için yardımcı olabileceği düşünülüyor.”
Dünyada en az 10 kızdan ve 20 erkekten biri çocukluk çağında cinsel taciz yaşamaktadır. İstismara uğramış olanlar, daha sonraki hayatta depresyon, yeme bozuklukları, intihar davranışı ve uyuşturucu ve alkol sorunlarına daha yatkındır.

Anne baba olarak neler yapabiliriz?

Film, şarkı, kukla, kitap ve oyun da dahil olmak üzere çocukları cinsel istismar konusunda eğitmek için çeşitli yöntemler kullanılabilir. İlkokul çağındaki çocuklarınızı, güvenlik kuralları, kendi vücutlarına sahip çıkma ve bir cinsel istismar söz konusu olduğunda bunu kimlere söyleyecekleri konusunda eğitmelisiniz. Yine aynı raporun bulgularına göre eğitim verilen çocukların endişe duyduklarından veya herhangi bir şekilde bundan olumsuz etkilenmiş olduklarına dair çok az kanıt vardır.
Eğitim vermek, potansiyel olarak tehlikeli durumlarla başa çıkmak için çocuğunuzu daha donanımlı hale getirir.
Sanki kendisini veya aile fertlerinden birini tanıyormuş taklidi yaparak onu okuldan almak isteyen bir yabancıyı içeren istismar senaryosu oluşturmak ve çocuğunuza böyle bir durumda kendisini nasıl koruyacağını öğretmek çok yararlı olacaktır.
Fakat şu her zaman akılda tutulmalıdır: “Bir çocuğun belirli bir senaryoda nasıl davranacağını bildiğini kanıtlaması, istismar ihtimali olan gerçek bir durumda da aynı şekilde davranacağı anlamına gelmez. Çünkü senaryolar gerçek istismar durumlarını çok iyi taklit edemez. Bunun nedeni senaryo durumlarında tanıdık olmayan aktörler kullanılmaktadır: Oysa cinsel istismarın çocuğa çok büyük çoğunlukla tanıdık biri tarafından yapıldığını biliyoruz”. Tanıdık birini içeren bir senaryoyu oluşturmanın mümkün olmaması nedeniyle çocuğumuzu tam manasıyla bu duruma karşı hazırlamamızı güçleştirmektedir.

 

İlginizi Çekebileceğini Düşündüğümüz Diğer Haberler
FACEBOOK YORUMLARI
ANNEBEBEK ÜYELERİ NE DİYOR?

Yorumları görebilmek, soru, görüş ve önerilerinizi bizimle paylaşmak için facebook hesabınız ile giriş yapmalısınız.

Facebook’ta adınıza gönderim yapmadığınızı bilmenizi isteriz..