Giriş Yapın

Facebook ile Bağlan Sizin adınıza paylaşım ve izinsiz gönderim yapmıyoruz.
Çocuğum Hiçbir Şeyini Paylaşmıyor Diyen Anne Babalar:
Çocuğum Hiçbir Şeyini Paylaşmıyor Diyen Anne Babalar:
Ailesinde Yalana Tanık Olan Çocuk, Onu Normal Kabul Ediyor
Ailesinde Yalana Tanık Olan Çocuk, Onu Normal Kabul Ediyor

Okul Yolunda Teşvik Edici Diyaloglar

Okul Yolunda Teşvik Edici Diyaloglar

Okullar açıldı açılmasına da, okulla bu yıl tanışan miniklerin okula uyum süreci henüz tamamlanmadı. Bu dönem biraz daha sürebilir, bir gün iyi bir gün kötü olabilir. Önemli olan, sabırla, bıkmadan, çocuğu cesaretlendirecek ve meraklandıracak konuşmalarla bu süreci tamamlayabilmek.  Çocuk-Aile-İlişki-Evlilik Danışmanı Ayşen Baştürk’ten, ailelere çocuklardan gelebilecek soru ve tepkilere göre nasıl davranmaları gerektiği konusunda öneriler var.

Birinci sınıfa başlamak küçük bir çocuğun hayatındaki büyük ve zorlu adımlardan biridir aslında. Çocuğunuz anne-babasının ya da anaokulu öğretmeninin koruması altında olmadığının ve okuluna uyum sağlamak için oldukça çaba harcayacağının farkındadır.

Çocuk için okul, daha önce tanımadığı çok sayıda çocuk ile karşılaşması, uyması gereken kurallar ve öğrenmesi gereken bilgiler ile çevrili olan bir sosyal çevredir. Okula başlamak hem aile hem de çocuk için oldukça heyecan verici bir deneyimdir. Sevgili anne ve babalar; ilk işiniz çocuğa, okulunu ve öğretmenini sevdirmek olmalıdır. Öğrencinin mutluluğunda, öğretmen-veli arasındaki diyalog önemli rol oynar.

“Arkadaşımda bu var ama ben de bundan almalıyım.”

“Oğlum Kaan 6 yaşında ve o sıralara oturması sırası bizde :) Ben, oğlumdan daha çok heyecanlıyım. Sınıfa kadar soracağı sorular hiç bitmedi ve bitmeyecek de… Her şeyi gözlemliyor, her şeye bir cevabı var. Kendi emsalleri içerisinde bir beğenme özentiliği var ve benim de güzelce, sabırla, örneklerle anlatma çabam var ama ne mümkün… ‘Arkadaşımda bu var ama ben de bundan almalıyım.’ Neden oğlum ?”

Çünkü arkadaşının aldığı ya da beğendiği her zaman güzeldir ya da doğrudur :)
Aksini söylememiz pek mümkün olmayabilir bu dönemde. Çünkü ailenin tutumu onun benlik algısını olumlu ya da olumsuz yönde etkileyebilir. Çocuğun her konuda desteklenmeye ihtiyacı vardır. Bunu yaptığımızda hem kendine güveni artacaktır hem de kendi benliğini bulacaktır.

Çocuğunuzun emeğini destekleyin

Çocuk yaptığı resmi gösterdiğinde 'Aferin çok güzel  olmuş, bu konuda yeteneğin var' gibi sözler söylendiğinde, çocuğun yeni resim yapma konusunda cesareti artar. Gösterdiği çaba desteklenmezse cesareti kırılabilir. Önemli olan elde ettiği sonuç değil, çabasıdır. Yani çocuğun başarmak için gösterdiği emektir. Başarısının artması ve olumlu davranışlar kazanması konusunda atılması gereken ilk adım; azarlamayı, ceza vermeyi, eleştirmeyi ve başkaları ile kıyaslamayı yapmamaktır.

Sizin okula olan ilginiz onu da etkiler

Okula gitmeyi zorunluluk veya ceza gibi algılamalarına sebep olacak konuşmalardan kaçınmalıyız. Örneğin; "Çok yaramazlık yapıyorsun seni okula göndereyim de gör!" gibi… Okula yeni başlayan çocukların bazılarında okul korkusu oluşabilir. Sabahları sık sık ağlamalar, mızırdanmalar görülmektedir. Bulantı, kusma, baş ağrısı gibi fiziksel sıkıntılar da eklenebilir bu duruma. Anne babanın okula gösterdiği ilgi ve alaka ile çocuğun okula ve öğretmenlerine karşı duyduğu saygı artacaktır. Aile birliği ve okul birlik içinde olmalıdır. Unutmayın, biz bir ekibiz :)

“Ödevin yok mu senin?”

Bir kişi susadığı zaman ona sunulan su değerlidir. Çocuğa da istediği zaman verilen sevgi oldukça değerlidir. Zamanınız ne kadar az ya da işiniz ne derece önemli olursa olsun çocuğa istediği zamanda ona sevgi ile yaklaşmalı ve ilgimizi belli etmeliyiz.

Okuldan geldikten sonra direk televizyon karşısına oturan bir çocuğa, annenin  “Ödevin yok mu senin? Ödevini yapsana!” ya da “Ödevlerini bitirmeden televizyon karşısına geçme demedim mi ben sana!” gibi ifadeler kullanmak yerine, " Sanırım ödevlerini çizgi film izledikten sonra yapmaya karar verdin değil mi? " gibi soru yöneltirsek daha olumlu bir etki yaratırız. Baskı yapmadan, eleştirmenden, aşağılamadan sorumluluk  duygusunu da hatırlatmış oluruz.

Biz bir ekibiz

Çocuğun okula karşı tutumunu belirlemek için, okulun kazandıracağı şeylerden bahsedebilir. Örneğin; yeni tanıyacağı arkadaşlardan ya da farklı bilgiler öğreneceğinden veya eşyalarını paylaşmasına kadar örnekler verilebilir.  Aile içindeki sağlıklı iletişim ortamı, çocuğun gelişimini olduğu kadar okul başarısını, arkadaşları olan ilişkisini de etkiler. Aile ilişkilerindeki olumsuzluk ise, çocuğun dikkatsizlik, hırçınlık, tembellik ve saldırgan davranışlar göstermesine neden olabilir.

Kendisini ve çevresindekileri sevmeyi öğreneceği, değerli olduğunu hissedeceği, arkadaşlar edineceği, başarması için öğreneceği bu zamanı birlikte kaliteli hale getirmeliyiz. Çocuklarımızın tek çocukluğu vardır. Onlar için; hep birlikte olalım, onlarla birlikte çalışalım ki bu değerli zamanlarını kaçırmasınlar... Tekrardan unutmayalım ki, biz bir ekibiz…

İlginizi Çekebileceğini Düşündüğümüz Diğer Haberler
FACEBOOK YORUMLARI
ANNEBEBEK ÜYELERİ NE DİYOR?

Yorumları görebilmek, soru, görüş ve önerilerinizi bizimle paylaşmak için facebook hesabınız ile giriş yapmalısınız.

Facebook’ta adınıza gönderim yapmadığınızı bilmenizi isteriz..