Giriş Yapın

Facebook ile Bağlan Sizin adınıza paylaşım ve izinsiz gönderim yapmıyoruz.
Boyunun Kısa Olması Tiroid Yetersizliğinden Kaynaklanabilir
Boyunun Kısa Olması Tiroid Yetersizliğinden Kaynaklanabilir

Çocuğunuz ve Sizin İçin Farklı Bir Deneyim

Çocuğunuz ve Sizin İçin Farklı Bir Deneyim

 

 “Patika Projesi” Fethiye’nin Faralya köyünde 5 dönümlük bir arazide yeşertilmiş bir proje. Erol B. Scott’ın 20 yıllık emeğinin sonucu oluşmuş. 2005 yılından beri de çocuk ve gençlere doğa kampları düzenliyor. Çok yönlü bir yer burası ama belki de en çok insan olarak doğadaki yerimizi ve varlığımızı anlamak için, üretmek ve sağlıkla nefes almak için ideal bir yer. Yaz aylarının gelmesi ile birlikte çocuklarınız ve kendiniz için doğal bir tatil düşünüyorsanız burası tam size göre. Doğaya saygı ve katkı felsefesi ile hayata geçirilen proje ve kamplar hakkında bilgi almak isterseniz;   www.patikadayolculuk.com

Çocukların Kırsalda Olmasıyla Şehirde Olmalarının Ne Farkı Var Sizce?

Çocuklar şehirlerdeki yaşantılarında bırakın doğayla iç içe olmayı doğanın bize sunduğu bilgilerden uzak büyüyorlar ne yazık ki. Şehir yaşamının getirdiği yalan dünya onların gerçek dünyası haline geliyor ve en temel gereksinmemiz olan yiyeceklerin nasıl yetiştiklerini bile gözlemleme şansları olmuyor. Pek çok konunun hikayesini bilmeden, birden bire olduğunu düşünerek, süreçlerin değerini bilmeden, emeğe saygı duymadan büyüyorlar.

Buna ek olarak, şehirde yetişen çocukların bedenleriyle ilişkilerinde zayıflıklar fark ediyorum.  Yeterince uzun mesafe koşamayan, arabaların arasında sıkışmış çocuklarımıza bakıyorum.  Uzun mesafe koşamamalarının getirdiği bir aksama var bedenlerinde. Entelektüel gelişiminin yanı sıra, yetişmekte olan bu çocukların beden gelişimini sağlayan ortama da bakmak gerek. Çocuklarımız güç, esneklik, hız, kıvraklık, estetik isteyen hareketlerini geliştirmek için çok az fırsat bulabiliyor. Bunun yalnızca gelişimleri açısında değil, kendilerine olan güvenleri açısından da bir sorun oluşturduğunu düşünüyorum. Bütünsel olarak bakarsak, doğanın bize sunduğu ortamları yalnızca bedensel hareketler olarak düşünmemek gerek. Doğadaki gözlemlerimiz ve tecrübelerimiz, yaşantılarımıza bambaşka anlamlar katıyor.

Kırsal alanda yaşayan çocukların doğanın gerçekleriyle iç içe olmaları kendilerini aldatmalarını en aza indirger. Çünkü doğa bilgedir ve çocuklarımızın ekolojik değerlerle yetişmesine olanak sağlar.

Şehirde Yaşayan Anne-Babalar Neler Yapabilir?

Daha bebekken suyla, rüzgarla, soğukla, toprakla, yağmurla boğuşmayı çocuklara öğretmeliyiz. Bilgisayar başına, sofraya, ders çalışmaya oturmadan önce yeterince koştuklarından, bisiklete bindiklerinden, tırmandıklarından emin olmalıyız. Yedikleri her yiyeceğin nereden geldiğini bilmeleri gerekir. İçinde yaşadığımız sosyal yaşamın aslında doğadaki ağların yalnızca biri olduğunun bilinmesi ve oradaki örneklerin yakından incelenmesi gerekir. Doğanın içindeki dengeler ve döngüler bile aslında bizlere gerçek yaşamla ilgili pek çok şey öğretiyor. Şehir yaşamının getirdiği hızdan aslında çevremizde olup biten her şeyin bir hikayesi olduğunu atlayabiliyoruz. Çocuklarımıza nefes almamızdan, meyve ağacındaki elmanın oluşumuna, çocuk yapmaktan ölüme kadar pek çok hikayeyi doğada gördüklerimizle anlattığımızda onlara ders alınacak inanılmaz bir kaynak sunmuş oluyoruz.

Siz Bu Konulara Nasıl İlgilenmeye Başladınız?

Ömrünü eğitme vermiş, Anadolu’ya çok şeyler katmak için çok çabalamış bir dedenin torunu olarak küçüklüğümden beri genç kuşakların en iyi nasıl yetişeceğine kafa yordum. Bu yolda daha lisedeyken benden küçüklerin derslerine yardım ederdim… Yurtdışında bulunduğum üniversite yıllarımda engelli çocuklardan tutun, yüzme öğretmenliğine kadar pek çok alanda gönüllü olarak çalıştım. 2 yılı aşkın bir süre çocuk bakıcılığı bile yaptım. Yaratıcı drama tekniklerini kullanarak çocuklarımızın stratejik düşünme, duygusal ve bedensel gelişimlerine neler katılabilir bunları kendi çapımda deneyledim. Bu yolcukta çocuklardan ve onların çevresinde bu konulara gönül vermiş insanlardan pek çok şey öğrendim.

“Patika Projesi” Nedir?

Çocuklarımıza, gençlere ve yetişkinlere şu anda bize sunulan dünyadan başka bir dünya olduğunu göstermek,  bunun sosyal, ekolojik, ekonomik ayaklarını incelemek için bir motivasyon kaynağı olabilmek istiyoruz. Biz de zaman geçirenlerin buraya gelişleriyle gidişleri arasında yaşamlarında olumlu, başkalarını da güçlendirebilecekleri bir fark oluşturmayı vizyon edinmiş durumdayız. Bu doğrultuda çocuklu ailelerle kamp yapmaktan, yoga kamplarına kişisel gelişim atölye çalışmalarından, organik tarım-bahçecilik kurslarına kadar pek çok konuda etkinlikler tasarlıyoruz.

Bundan Sonrası İçin Neler Düşünüyorsunuz?

Bütün bu konuştuklarımızı kucaklayan bir ekolojik köy ve okul yapılanmasına katkıda bulunmak istiyorum. Çevremizdeki var olan akışı daha güzel bir hale getirmenin en iyi yolunun kendimizden başlayarak gelecek kuşakların yetiştikleri ortamları daha iyi bir hale getirmemiz gerektiği olduğunu her geçen gün daha çok gözlemliyorum…

 

 

 

İlginizi Çekebileceğini Düşündüğümüz Diğer Haberler
FACEBOOK YORUMLARI
ANNEBEBEK ÜYELERİ NE DİYOR?

Yorumları görebilmek, soru, görüş ve önerilerinizi bizimle paylaşmak için facebook hesabınız ile giriş yapmalısınız.

Facebook’ta adınıza gönderim yapmadığınızı bilmenizi isteriz..