Giriş Yapın

Facebook ile Bağlan Sizin adınıza paylaşım ve izinsiz gönderim yapmıyoruz.
Anne Adaylarına Rahat Bir Kış İçin Öneriler
Anne Adaylarına Rahat Bir Kış İçin Öneriler
Pandemide Hamileler Ne Yapmalı?
Pandemide Hamileler Ne Yapmalı?

Hamilelikte Saç ve Tırnak Sağlığınızı Koruyacak Öneriler

Hamilelikte Saç ve Tırnak Sağlığınızı Koruyacak Öneriler

Hamilelik döneminde saç ve tırnaklarda bir takım değişikliklerin yaşanması olasıdır. Uzmanlar, saç dökülmesi sorununun daha çok doğum sonrası görüldüğünü belirtirken, tırnak incelmesi ve sık kırılma durumunun hamilelikte daha fazla yaşandığını belirtiyorlar. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op.Dr.Aslı Alay’dan hamilelikte saç ve tırnak bakımı konusunda bilgiler aldık.

Her kadın parlak ve sık görünümlü saçlara sahip olmak ister. Saçlar kadında çekicilik, güzellik ve dişiliğin simgesi olarak görülmektedir.
İnsan bedeni bir denge içindedir. Vücudumuzdaki dengenin bozulması bir belirti ile kendini gösterir. Özellikle gebelik döneminde bedeninize özen, hem bebeğinizin hem de sizin sağlığınız için oldukça önemlidir. Dengeli ve düzenli beslenmeyen, gerekli durumlarda önerilen demir ve vitamin desteğini almayan anne adaylarının saçlarında kırılma ve dökülme sık karşılaştığımız bir durumdur.

Gebelikte saç dökülmesi normal mi?

Sağlıklı bir gebelik süresince saç dökülmesi ile karşılaşmayız. Birçok kadın gebeliğinde saçlarının daha parlak ve daha sık olduğunu ifade eder. Doğumdan sonra ise kadın bedeninde oluşan hormonal değişim ile saçlar daha fazla dökülür. Özellikle doğum sonrası yaşanılan bu dökülme kadını telaşlandırmamalıdır.

Yaşanılan, fizyolojiye uygundur. Ancak bu dönemde özellikle biotin ve diğer B vitamini türevleri, demir içeren gıdaların tüketimi saç dökülmesini azaltır. Ayrıca saçın yapısını oluşturan keratin bulunan gıdaların tüketimi oldukça önemlidir. Keratinden zengin balık, yoğurt, süt, lahana, brokoliyi diyetinizden eksiltmeyin. 

Saçları boyamalı mı, boyamamalı mı?

Kadınlarda saç boyası kullanım oranı %70 olup, anne adayları saç bakımı konusunda bilgilendirilmek ister.

Doğumsal anomalilerin oranı %3-5 olup, gebelik döneminde kullanılan saç boyalarının bu riski artırdığına dair kesin bir veri yoktur. Boyama sırasında emilen kimyasal maddenin insan bedenine ne kadar zarar verdiği bilinmemektedir. Hayvan çalışmalarında, daha yüksek düzeyde kullanılan kimyasal maddeler ile fetal gelişim üzerinde değişiklik gözükmemiştir.
Kafa derisinde kullanılan madde emilerek vücuda girer ve oran oldukça düşük olmakla beraber fetüse geçiş mümkündür. Ancak gebelikte birçok kadın saç boyası kullanmış, buna rağmen gebelikleri üzerinde negatif sonuçlar içeren raporlar yayınlanmamıştır.  Kuaförler üzerinde yapılan çalışma sonuçlarında ise, saç boyasına uzun süre maruz kalan kadınlarda düşük doğum ağırlıklı bebek doğurma sıklığında artış izlenmiştir. Bu çalışma, saç boyasının kadın bedeninde oluşturduğu etkinin özellikle solunum yoluyla gerçekleştiğini göstermektedir. Bu nedenle kuaför olan anne adaylarının çalıştığı ortamların havalandırılması, boya ile temaslarının azaltılması oldukça önemlidir. Anne adaylarına saç boyası kullanması konusunda temkinli olması, mümkünse kullanmaması önerilmektedir. Anne adayı bu konuda ısrarlı ise birtakım önerilere dikkatle uymalıdır.
1- Saç boyama işlemi iyi havalandırılan bir ortamda yapılmalıdır.
2- Saç boyama işlemi sırasında, boya uzun süre saçta tutulmamalıdır.
3- İşlem sonrası saçlar bol su ile durulanmalıdır.
4- Özellikle dip boyalarından uzak durulmalı, yarı kalıcı boyalar, bitkisel olan kına  ve balyaj niteliğinde boyama önerilmektedir.
5- İçeriğinde bisülfit ve sodyum hidroksit içeren, saç düzleştirilmesinde kullanılan maddeler gebelikte kesinlikle kullanılmamalıdır. 
6- Amonyak içeren boyalar tercih edilmemelidir.
7- İlk 3 ay saç boyama işleminden uzak durulmalıdır.
     

Gebelikte tırnaklar daha çabuk uzar

Tırnaklar parmaklarımızı dış etkenlerden korumakla görevli olup kadının görselliğinde de oldukça önemlidir. Sağlıklı tırnaklar aynı zamanda sağlıklı bir bedenin de göstergesidir. Yüzeyleri düzgün, pembe renkte, orta sertlikte esnek ve parlak görünüm, sağlıklı tırnak göstergesidir.     
Gebelik dönemi tırnaklarda yapısal birtakım değişiklikler oluşur. Tırnaklar daha hızlı uzamakla beraber zayıf, güçsüz ve kolay kırılır hale gelir. Bu durum geçici olup, doğum sonrası düzelmektedir.

Tırnaklarda oluşan değişiklikler fizyolojik olmakla beraber, anne adayının dengeli beslenmesi ve gerekli durumlarda vitamin desteği alması, yeterli su tüketmesi oldukça önemlidir. Tırnak yapısında su oranı yaklaşık %20 olup, suyun az tüketimi tırnak kırılımını oldukça arttırır. Sağlıklı tırnak için biotin (B7 vitamini- vitamin H) önemli bir vitamindir. Güzellik vitamini olarak da anılan biotin, saç ve tırnaklar için çok değerlidir. Biotin; balık, yer fıstığı, ay çekirdeği, badem, acı biber, fındık, soya fasulyesi, yumurta, mantar, muz, zencefil, ciğer, tahıllı gıdalarda bulunur. Bu gıdaların tüketimine özen gösterilmelidir.  Gebelik döneminde gerekli durumlarda kullanılan vitamin preparatları da anne adayının sağlığı için önemlidir.

Gebelikte tırnak bakımı

Tırnaklar gebelikte oldukça kırılgan ve kolay şekil alabilen bir duruma gelir. Tırnak için kullanılan nemlendiricilerin ise bebeğe zararlı olmadığı gösterilmiştir. Tırnak cilaları ise tırnak yapısını bozmakta, mantar enfeksiyonuna zemin hazırlamaktadır. Tırnak mantarı; tırnakları sert, kalın ve kesilemez duruma getiren ve tedaviye dirençli bir enfeksiyondur. Önlemek için, korunmak ve tırnaklara özen göstermek gerekir.   
Tırnakların temizlenmesinde kullanılan ve formaldehid içeren ürünlerin kana karışarak bebeği etkilemesi öngörülmeyen bir durumdur.
Gebelik döneminde güçlü ve parlak tırnaklara sahip olma her kadının arzusudur. Bu hassas dönemde sizin için önerilerimiz;
• Tırnaklarınızı kuru ve temiz tutun.
• Tırnaklarınız ve elleriniz için mutlaka nemlendirici kullanın.
• Ev işlerini yaparken eldiven kullanın. Özellikle sıcak su içinde uzun süre kalan tırnakların yapısı yumuşar ve kırılması artar. Bu nedenle anne adayının mesleği ve hobileri de sorgulanmalı, gerekli önlemler alınmalıdır.
• Tırnaklarınızı kısa tutmanız, tırnak cilası ve oje kullanımına gebelik süresince ara vermeniz önemli.
• Gebelik döneminde manikür ve pedikür yaptırmak isteyen anne adayları gidecekleri salonun hijyenine dikkat etmelidir.
• Yaz döneminde gebelik sürecini geçiren anne adayları özellikle yüzme havuzu ve ortak kullanılan duşlarda terlik kullanımına özen göstermelidir.
• Ayakkabı seçimine dikkat edilmeli, rahat ayakkabılar kullanılmalıdır.  

Gerekli önlemlere, beslenme düzenine ve vitamin desteğine rağmen düzelmeyen tırnak yapısı önemli bir hastalığın belirtisi olabilir. Egzama, saç kıran, liken, sedef gibi dermatolojik hastalıklar, hormonal sorunlar, damar hastalıkları, kansızlık gibi sorunların bir belirtisi olabilir.
 

İlginizi Çekebileceğini Düşündüğümüz Diğer Haberler
FACEBOOK YORUMLARI
ANNEBEBEK ÜYELERİ NE DİYOR?

Yorumları görebilmek, soru, görüş ve önerilerinizi bizimle paylaşmak için facebook hesabınız ile giriş yapmalısınız.

Facebook’ta adınıza gönderim yapmadığınızı bilmenizi isteriz..