Giriş Yapın

Facebook ile Bağlan Sizin adınıza paylaşım ve izinsiz gönderim yapmıyoruz.
Anne Karnından Menopoza Yumurtalık Rezervi
Anne Karnından Menopoza Yumurtalık Rezervi
Meme İmplantları Hamilelik ve Emzirmeye Engel mi?
Meme İmplantları Hamilelik ve Emzirmeye Engel mi?

Anne Adayları İçin Uzman Destek

 Anne Adayları İçin Uzman Destek

Anne adayı doğuma hazırlanırken, gerek fiziki gerekse ruhsal olarak bazı zorluklarla karşılaşabiliyor. Ne de olsa hamilelik daha önce deneyimlemediği bir süreç. Bu süreçte bedenin farkında olmak, değişimlerin doğallığını kabullenmek için bir uzman desteğine ihtiyaç duyabilirsiniz. Bilgi en önemli güçtür. Meral Kaya, uzun yıllar  yoga, nefes ve beden farkındalığı konusunda eğitimler almış, hem kendi doğumlarında hem de birlikte çalıştığı anne adaylarıyla hamilelik yogasının faydalarını yaşamış bir isim. Hamilelik yogasının anne adayında yaratacağı faydalar konusunda bize bilgiler veriyor. Kendisini tanımak ve eğitimleri hakkında detaylı bilgi almak isterseniz sitesini ziyaret edebilirsiniz: www.meralkayayoga.com

 

Merhaba, ben Meral Kaya. Anne adayları ile hamile yogası ve hamile kalmak isteyen anne adayları ile doğurganlık yogası veriyorum. Her iki konu üzerine yurtiçi ve dışından birçok uzmanlık aldım.


Türkiye'de hamile yogası ve doğurganlık yogası, yurt dışına göre biraz daha yavaş ilerliyor diyebilirim. Doğurganlık yogası yeni yeni duyulmaya başladı gibi. Hiç bir yoga elbette tıbbi destek sağlamaz. Ancak bu konuda bilimsel bir kanıt sunulmamasına rağmen dolaylı yollardan faydaları olduğu da biliniyor.

Kendi bedenini fark etmek…

Benim ise önemsediğim ve üzerinde basa basa durduğum konu; kendi bedenlerine uzak  kadınları bedenleri ile buluşturmak, fark ettirmek… Doğum sadece bebek doğurmak da olmayabilir, yaptığınız bir yemek, yazdığınız bir yazı, sizin yaptığınız size has herhangi bir şey de olabilir. Her nasıl olursa olsun her bedenin çok kıymetli, özel ve güzel  olduğu hatırlatmak dile getirmekle çıkıyorum yola.

Sinir sistemimizin hayatta yaşadığı bir sorun karşısında, bedende  ilk bloke ettiği yerin üreme olduğunu söylüyor uzmanlar.  Doğurganlık yogasında yumuşak, naif nazik akışlarla, nefeslerle,  hamile kalmak isteyen anne adayının stresten uzaklaşmasını, bedenin gücünü fark etmesine yönelik bir pratik yapıyoruz.


Anne adaylarına destek veriyorum

2016 yılından beri anne adayları ile çalışıyorum. Hamile yogası ile beraber isteyen anne adaylarını,  doula olarak doğumlarında destekliyorum. Yoganın değişik kollarında uzmanlıklarım olmasına rağmen, benim içim  hamilelerle çalışmaktan aldığım haz bir başka özel. Bu kanalda bu kadar keyif almamın sebebi kendi üç farklı doğum hikayemin olması…

Hamile olunca insanlar size hasta gibi davranabildiği gibi, anne adayı da “Bebeğime bir şey olur” içgüdüsüyle ne yapacağını ya da neleri yapmayacağını bilemiyor. Bu konuda tecrübeli bir rehbere, yol göstericiye ihtiyaç duyuyorlar. Üç hamileliğimi de hasta psikolojisiyle geçirmedim. Ciddi sorunlarda yaşamadım. Zannedersem olan her şeyin hormonal olarak bedenin kimyasını değiştirdiğinin bilinciyle doğal karşılayıp, “Neler yapabilirim, kendimi nasıl desteklerim?”e odaklamam bu süreci biraz daha kolaylaştırdı. 

Değişen bedenle barışık olmak

Özellikle anne adayları ilk hamileliklerinde zorluklar yaşıyorlar. Beden de içinde birden bire bir canlı buluveriyor ve bu canlının büyüyebilmesi için sistem bambaşka çalışmaya başlıyor. Bu süreç içinde anne adayının çevresinden desteğe ihtiyacı var elbette. Bu süreç içinde yakın aile eş ahbap arkadaş önemli de olsa, dışarıdan bir rehbere yol göstericiye ihtiyaç duyuluyor. 

Öncelikle onlarla hamileliklerinde yoga derslerinde buluşuyorum. Hamile yogasında en önemli nokta; annenin değişen bedeniyle barışık olması ve bebeğiyle bağ kurabilmesi…

Doğum, bebeğin olması gibi doğal bir şey… İnsan bilmediği şeylerden korkar. Hamilelik sürecinde doğuma ait bilgilerle beraber yoga yapıyorlar. Anne adayı sağlıklı ise yoga düşük yapma, düşük doğum ağırlığı veya erken doğum riskini artırmaz. Tabii ki yogaya başlamadan doktor izni şart. Ne zaman başlayabilirim sorusunun cevabı ise;  14. haftadan önce yoga yapılmasını önermiyoruz. Düşük tehlikeniz varsa, gebeliğe bağlı yüksek tansiyon, kalp ve akciğer hastalıkları mevcut ise, yüksek anemi var ise yoga da fiziksel aktivite de önerilmez.

Bebekle bağ kurmak

Tüm bunların yanında hamilelik sırasında hareketler yavaşlar. Bebekle bağlantı kurma gibi manevi güç varken anne adaylarının çoğu baş aşağı durmayı tercih etmez.

Anne adayının yaşam devam ederken dikkatini bedenine, zihnine vermeye ve ruhuna zaman ayırmaya ihtiyacı var. Topraklanmak için bir yoga matı ve yol gösterecek bir rehber onun için şahane bir seçim oluyor. Aynı zamanda diğer anne adayları ile tanışıyor.

Pandemi sürecinde zoom üzerinden buluşmalar, aslında evin konforunda kendi sağlıklı ortamında, trafikte bir yol kat etmeden pratik yapmanın konforunu da yaşatıyor.

Hamilelik şikayetlerine karşı nefes ve kegel çalışmaları

Yoga pratiklerinde doğum  için en önemli etken, nefes ve kegel çalışmaları, bizim için olmazsa olmazdır. Hamilelikle beraber, bebek, plasenta ve rahim ağırlığı, bedendeki en önemli kaslardan olan pelvik taban kaslarına baskı yapmaya başlar. Bu kasları hamilelik sürecinde kegel alıştırmalarıyla güçlendiririz. Böylelikle yoga pratiği, özellikle hamileliğin 3. trimesterinde egzersiz, hapşırma, öksürme, gülmeyle  olabilecek idrar kaçırmaları engellenebileceği gibi, yine az oynar kalça eklemlerinin relaksin hormonu sebebiyle oynar hale gelmesinden kaynaklı sırt ve bel ağrılarını da engelleyebilir ya da daha az hissedilir olmasında önemli bir faktör diyebiliriz.

Baba en sağlam ekip arkadaşıdır

Atlanan bir konuda baba... Baba, annenin en iyi,  en sağlam ekip arkadaşıdır. Bu süreçte babayı dışarıda bırakmayız. Mutlaka hamilelik ve doğum sürecine babayı almalıyız. Hamile yogası yaptırdığım anne adaylarının derslerine en az iki kere babayı dahil ediyorum.

Anne adayı yoga ile büyüyen karnı,  ağrıları, uykusuzluğu yerine, şimdiki ana ve bedeninde olan bu mucizevi oluşuma tanık olmanın tadını çıkarmaya davet alır.
Doğum ve hamilelik güzeldir,  fakat çoğu anne adayı hamilelik boyunca ve sonrasında hormonların etkisiyle depresyon ve anksiyete yaşar. Yoga, elbette tıbbi bir destek olmasa da olumsuz düşüncelerle zihni meşgul etmenizi engellediği gibi sakin kalabilmeye de kapı açar.

Hamile yogası her kadının hamilelik sürecinde deneyimlemelerinde fayda göreceği bir araçtır. İster hamile adayının, ister hamilenin, aileden yakın çevreden alacağı destek çok kıymetli olduğu gibi, uzman  bir rehberden alacağı destek de çok önemlidir.

İlginizi Çekebileceğini Düşündüğümüz Diğer Haberler
FACEBOOK YORUMLARI
ANNEBEBEK ÜYELERİ NE DİYOR?

Yorumları görebilmek, soru, görüş ve önerilerinizi bizimle paylaşmak için facebook hesabınız ile giriş yapmalısınız.

Facebook’ta adınıza gönderim yapmadığınızı bilmenizi isteriz..