Giriş Yapın

Facebook ile Bağlan Sizin adınıza paylaşım ve izinsiz gönderim yapmıyoruz.
Kaşıntılarınızın Nedeni Hamilelik Sarılığı Olabilir
Kaşıntılarınızın Nedeni Hamilelik Sarılığı Olabilir
Hamilelikte Yaşanan Varis Sorunları
Hamilelikte Yaşanan Varis Sorunları

Hamilelikte Diş Tedavisinin Bebeğe Zararı Var Mı?

Hamilelikte Diş Tedavisinin Bebeğe Zararı Var Mı?

Anne adaylarının merak ettiği sorulardan biri de hamilelikte diş tedavisi yaptırıp yaptıramayacakları, bebeklerine bir zararı olup olmadığı konusu… Gelişen diş tedavi teknikleri artık birçok soruna çözüm sunsa da, tabi ki en iyisi hamileliğe dişlerde çürük olmadan başlamak ve hamilelik boyunca diş ve diş eti temizliğine daha çok dikkat etmek.
Diş Doktoru Pertev Kökdemir, hamilelikte önemli olanın annenin stresini azaltarak diş sorunlarına çözüm bulmak olduğunu belirtiyor. 

Hamilelik hormonları diş çürüklerini artırabilir

Hamileliğin özellikle ilk 3 aylık döneminde hormonal değişiklikler ağız florasının değişmesine sebep olur. Ayrıca bulantı sebebiyle oluşan kusmalar dişlerin asidik salgılarla temasını daha da arttırarak diş çürüklerinin oluşmasını artar. Hatta bazı hamileler öğürme refleksi sebebiyle diş macunu ve fırçasından uzaklaşabilirler. Diş etlerinde de bu değişliklerden ve kötü ağız hijyeninden etkilenerek “Hamilelik Gingivitisi” denilen ödemli ve kanamalı rahatsızlıklar gözlenebilir. Sonuç olarak, hamilelik döneminde ağız ve diş sağlığı açısından acil müdahaleler gerekebilir.

Diş tedavisi bebeğe zarar verir mi?

Ağız ve diş sağlığı sorunları sebebi ile hamilelik daha stresli hale gelebilir. Bilinmesi gereken en önemli detay, hamileliğin kaçıncı dönemi olursa olsun, ağrıya sebebiyet veren sorun bir an önce tedavi edilmeli ve anne üstündeki stres azaltılmalıdır. Günümüz modern diş hekimliğinde kullanılan lokal anestezik malzemeler sayesinde ağrısız diş tedavisi kolaylıkla yapılabiliyor. Hamilelikte diş tedavisi için en uygun dönem 4- 6 aylar arası olduğu belirtiliyor ve bu tedavilerin bebeğe bir zararı bulunmuyor.

Hamilelere diş bakımı önerileri

  • Hamilelere uygun ağız gargaraları ya da ılık tuzlu su ile gargara yapılmalıdır. Özellikle ılık tuzlu su diş etlerini rahatlatır ve dişeti hassasiyetini azaltır.
  • “Diş etlerim kanıyor” düşüncesiyle dişleri fırçalamamak kötü sonuçları artırır. 
  • Günde en az iki kez diş fırçalama, diş ipi kullanma ile etkili diş bakımı yapılmalı ve plak birikimine engel olunmalıdır.
  • Kalsiyum alımına özen gösterilmelidir.
  • Ağrı kesici ya da antibiyotik kullanımı doktor önerisi alınarak yapılmalıdır.
  • Tedaviler 2. üç aya; yani 4-5-6. aylara ertelenmelidir. Son 3 ayda oldukça önemlidir acil olmayan tedaviler doğum sonrasına bırakılmalıdır.
  • Röntgen çekim işlemleri doğum sonrasına ertelenmelidir.
  • Kusma durumlarından sonra ağız bakımı yapılmalı, en azından ağız çalkalanmalıdır.
  • Tatlı yedikten belirli bir süre sonra dişler fırçalanmalıdır.

 

İlginizi Çekebileceğini Düşündüğümüz Diğer Haberler
FACEBOOK YORUMLARI
ANNEBEBEK ÜYELERİ NE DİYOR?

Yorumları görebilmek, soru, görüş ve önerilerinizi bizimle paylaşmak için facebook hesabınız ile giriş yapmalısınız.

Facebook’ta adınıza gönderim yapmadığınızı bilmenizi isteriz..