Giriş Yapın

Facebook ile Bağlan Sizin adınıza paylaşım ve izinsiz gönderim yapmıyoruz.
Deprem Stresi Erken Doğuma Sebep Olabilir
Deprem Stresi Erken Doğuma Sebep Olabilir
Panik Yok, Sadece Anne Oluyorsunuz
Panik Yok, Sadece Anne Oluyorsunuz

Kadın Bedeninin “Dişil” Yogaya İhtiyacı Var

Kadın Bedeninin “Dişil” Yogaya İhtiyacı Var

Yoga eğitmeni Meral Kaya verdiği eğitimlerle kadınlara her yaş ve yaşam dönemlerinde destek veren bir isim. Yoganın dişil bir yaklaşımla uygulanması gerektiğini belirten Meral Kaya, bedenini tanıyan, kabul eden, bedensel ve duygusal değişimlerine uyum gösteren kadınlara yoganın yol gösterici olabileceğini belirtiyor. 

Yogaya kadınsal yaklaşım

Yoganın tarihine baktığımızda, geçmiş yüzyıllarda yoganın erkekler tarafından uygulanan bir sistem olduğunu ve erkek gurunun erkek öğrencilerine bu sistemi aktardığını görüyoruz. Uzun yıllar kadınlara öğretmemişler, vermemişler bu bilgiyi… 
Günümüzde ise yoga öğrencilerinin, eğitmenlerinin çoğu kadın. O zaman biz niye erkekler gibi yoga yapmaya devam ediyoruz?

Biz “Yang” değiliz, biz “Yin”iz.

Kadınlar fiziksel ve duygusal olarak, menarşdan (ilk adet görme) menopoza kadar her ay, aylık döngüsü boyunca değişir.  Bu değişim şaşırtıcı ve etkileyicidir. Menarş, hamilelik, doğum, menopoz… Aynı, dolunayda suların çekilip geri gelmesi gibi… Bu değişimi biz yogayla destekleyebiliriz.

Yoga, kadına hayatındaki bu şaşırtıcı değişimlerde yol gösteren bir araçtır. Kadın, dişil yoga ile değişen bedenini ve duygularını kabul ederek, akışa teslim olarak değişimine destek verebilir. Yoga kadının değişen hormonlarını dengelemesine yardımcı olabilir.

Dişiliği yormadan, doğal “Yin” akışı içinde, rahme alan tanıyarak, üreme organlarını besleyerek, bir kadının bedenini, zihnini, duygularını; hamileliğe, doğurganlığa, anneliğe ve menopoza hazırlayabiliriz. 

Bir Kızılderili sözü der ki: “ Menarş olduğu zaman kadın kendi gücünün içine girer. Adet gördüğü yıllar boyunca bu gücü kullanır. Menopozda ise kadın artık güç olur.”

Doğurganlık yogası nezaket ister

İnsan bedeni herhangi bir tehlike ile karşılaştığında, parasempatik sistemde “kaç, savaş veya  don” yanıtı vererek kendini sağlama alır. Bu durumdan ilk etkilenen de doğurganlıktır. Üreme sistemi, bedenin verdiği bu etkiye, kilitlenerek tepki verir. Günümüz koşullarını ve karşılaştığımız zorlukları düşünürsek, sebepsiz kısırlığın (infertilitenin) bu kadar yaygın olması, anlaşılır değil midir?

Doğurganlık; dişilik ve yumuşaklı nezaket ister. Doğurganlık yogasında yumuşak alkışlarla beraber yaptığımız meditasyonlarla, kadın rahminin bedeni ile  bağlantıya geçmesine aracı oluyoruz. Yapılan araştırmalarda bu meditasyonların (kesin sonuçlar olmasa da), doğurganlık üzerinde faydası olduğu, desteklediği gözlemlenmiştir. Benim de çalışmalarımda olumlu sonuçlar aldığım oluyor. Doğurganlık yanında, dişil yoganın kadının rahmini ve bedenini tanıdığı için,  cinsellik ve  çiftler arası ilişkide de faydalı olduğunu gözlemleyebiliyoruz.
Doğurganlık yogasında, rahme karşı gelerek değil, onunla bir olarak, onunla birlikte hareket ederek, yumuşak akışlarla, nazikçe ve dişil bir yaklaşımla kadına destek verilmesi gerekiyor. Bu yaklaşımla yogadan maksimum verim alıyoruz.

Doğum sonrası yoga

Doğumdan 6. hafta sonra çalıştığım yoga; doğum sonrası yani İngilizce tabirle posnatal olarak geçiyor. Bu konu da, Türkiye’de aynı doğurganlık yogası gibi az gelişen hatta neredeyse gelişmeyen bir dal. Gözlemlediğim şu ki buna kendi üç doğumumu da ekliyorum, anne doğum sonrası bir boşluğa giriyor. Tüm ilgi annedeyken birden ilgi bebeğe kayıyor. Fiziksel boşluğu da fazlasıyla hisseden anne toparlanma sürecinde zihinsel olarak da yıpranıyor.

Annenin desteğe ihtiyacı var

Doğum sonrası yoga derslerimin amacı;  öncelikle anneye ruhsal destek başta olmak üzere fiziksel desteği de sağlayıp daha hızlı bir şekilde toparlanmasına yardımcı olmak bebeğiyle bağlantıyı güçlendirmektir. Bebek doğduktan sonra, annenin doğumun vücudu üzerindeki fiziksel ve duygusal etkilerinden dolayı moral bozukluğu hissetmesi  olağandır. Doğum sonrası yoga, vücudunuzun hamilelikten ve doğumdan sonra rahatlamasını sağlamak için hareket, denge ve rahatlamayı kullanır. Vücudu ve zihni iyileştirmeye ve tüm dokuları eski haline döndürmeye yardımcı olur. Doğum sonrası bir yoga dersine katılmanın faydalarını şu şekilde sıralayabiliriz:

• Hamileliğin 9 ayı boyunca, omurga rahim içindeki yeni büyümeye uyum sağlamak için çok fazla stres ve zorlamadan geçer. Doğum sonrası yoga, omurganın yeniden hizalanmasına ve omurganın etrafındaki eklemleri ve kasları güçlendirmeye yardımcı olarak, her yönden daha sağlıklı, daha güçlü bir omurgaya yol açar.

• Yeni anneler bebeği taşımak ve beslemek ve araba koltuğu ve yeni bebek mobilyaları gibi ağır nesneleri kaldırmak için çok zaman harcadığından, yeni bir bebeğe bakmak fiziksel beden için çok yorucu olabilir. Doğum sonrası yoga, karın gücü ve kas tonusu oluşturarak vücudunuzu desteklemeye yardımcı olabilir.

• Daha güçlü çekirdek kasları, hamilelik veya doğum sonrası bebek bakımı sırasında oluşmuş olabilecek sırt ağrılarını da azaltmaya yardımcı olacaktır.

• Doğum sırasında derin karın kasları ayrılabilir. Doğum sonrası yoga bu kasları tekrar birbirine örmeye ve doğumdan sonra vücudu kapatmaya yardımcı olabilir.

• Hamilelik ve doğum, annenin vücudundaki yoğun hormonal değişikliklerin olduğu bir zamandır. Doğum sonrası yoga, gevşemeyi ve vücuttaki hormonal dengenin yeniden kurulmasını teşvik ederek, sinir sistemi üzerindeki baskıyı azaltarak ve yeni annelerin gevşemeye ve stresi bırakmaya odaklanabilecekleri güvenli bir alan yaratarak bu soruna yardımcı olabilir.

• Doğum sonrası yoganın anksiyeteyi ve doğum sonrası depresyonu azaltmaya yardımcı olduğu da bilinmektedir.

• Her yeni anne, bebeğini taşıyıp emzirmenin omuzları nasıl sertleştirdiğini bilir. Doğum sonrası yoga derslerinde uygulanan nazik hareketler bu ağrıları azaltmaya, emzirmeyi kolaylaştırmaya ve hamilelik ve doğumdan sonra vücudun iyileşmesine yardımcı olacaktır.

Yeni bir bebeğe sahip olmak, hayatınızı değiştirir ve buna uyum sağlamak zor olabilir.  Doğum sonrası yoga, dünyaya yeni bir pencereden bakmak için gereken enerjiyi,  anne ve bebek arasındaki  derin bağlantıyı sabırla teşvik etmeye yardımcı olabilir.

Meral Kaya Yoga hakkında daha fazla bilgi için:

www.meralkayayoga.com

www.facebook.com/Meralkayayoga/

www.instagram.com/meralkayayoga/

www.youtube.com/c/MeralKayaYoga

Tel:  0312 440 90 70
 

İlginizi Çekebileceğini Düşündüğümüz Diğer Haberler
FACEBOOK YORUMLARI
ANNEBEBEK ÜYELERİ NE DİYOR?

Yorumları görebilmek, soru, görüş ve önerilerinizi bizimle paylaşmak için facebook hesabınız ile giriş yapmalısınız.

Facebook’ta adınıza gönderim yapmadığınızı bilmenizi isteriz..