Giriş Yapın

Facebook ile Bağlan Sizin adınıza paylaşım ve izinsiz gönderim yapmıyoruz.

Üreme Çağının Yaygın Hastalığı: Endometriozis

Üreme Çağının Yaygın Hastalığı: Endometriozis

Üreme Çağındaki Kadınların %18’inde Görülüyor

Çikolata kisti, diğer adıyla endometriozis, sıkça duyulan ama her zaman tam anlaşılamayan bir hastalık. Bu kronik ve ağrılı durum, dünya genelinde milyonlarca kadının günlük yaşantısını, hayat kalitesini etkilemektedir. Bir jinekolog onkolog olarak, özellikle sessizce acı çekenler için faydalı olmasını dilerim.

Kadınlarda rahmin içini döşeyen doku, “endometrium” olarak isimlendirilir

Endometriuma benzer dokunun, belirli sebeplerle yumurtalıklarda, bağırsakla rahim arasındaki bölgede, yani rahmin dışında karın içinde herhangi bir bölgede yer alması durumuna ise “endometriozis” denir.

Endometriozis eğer ki yumurtalıklarda kist oluşturursa, bu kistlere çikolata kisti yani “endometrioma” denir.

Bunlara çikolata kisti denmesinin sebebi ise; bu kistlerin içeriğinin sıcak çikolata kıvamında ve çikolata renginde olmasından kaynaklanır.

Endometriozis; üreme çağında olan kadınların neredeyse beşte birinde görülen bir hastalıktır. Bu kadar yaygın olan bir hastalık, elbette herkeste şikayete yol açmayabilir. Ama hastalığın yaygınlığına ve yerleştiği bölgelere göre, ağrılı adetler, kronik pelvik ağrı, ilişki sırasında ağrı ve sindirim problemlerini izlemekteyiz. Ağrı sadece fiziksel değil, zihinsel sağlığı ve dolayısıyla sosyal yaşamı, genel yaşam kalitesini etkileyebilir.

Zamamında teşhis ve kişiye uygun yönetim ile endometriozis hastalarında büyük fark yaratılabilir.

Gebe Kalmak Bu Hastalığa Çare mi?

Toplumda, gebe kalmanın endometriozis problemini çözdüğüne dair doğru olmayan bir bilgi dolaşıyor. Hamile kalmak endometriozisi tedavi etmez!

Evet, bir kadın hamile kaldığında, endometriozis semptomları geçici olarak hafifleyebilir. Fakat bu endometriozisin tedavi olduğu anlamını taşımamaktadır.

Bu nedenle hastalıktan kurtulmak için sadece bu hedefle hamilelik planlanmak doğru değildir.

Çocuk Yapmamak Endometriozis Nedeni mi?

Bu konuda çok merak edilen konulardan biri de “hamileliği ertelemenin endometriozise neden olup olmadığıdır.”

Tabii ki gebeliği ertelemek, endometriozis oluşmasının bir nedeni değildir.

Endometriozis Kısırlık Yapar mı?

Endometriozisle karşı karşıya kalan kadınların %70’i hiçbir müdahale olmadan doğal yolla hamile kalabilirler.

Geriye kalan %30’luk dilime giren kadınların önemli bir bölümü ise ideal bir cerrahi operasyonun ardından kendiliğinden gebe kalabilirler. Düşük bir popülasyonda ise tüp bebek gerekebilir. Tüp bebek başarı oranı da endometrioziste oldukça yüksektir.

Endometriozisin Tedavisi Mevcut mu?

Endometriozis hastalığının giderilmesi için uygulanan 3 farklı tedavi yöntemi mevcuttur. Bunlardan biri “Ameliyat” diğeri “Hormon İçerikli İlaçlar” bir diğeri ise “ağrı kesici ilaçlar”dır.

Ameliyat için uygun olan hastaların, bu konuda uzman ve deneyimli cerrahlar tercih etmesi büyük önem taşır.

Operasyonun ana hedefi: endometriozis ile tutulu olan bütün dokuları çıkarırken, yumurtalıkların sağlığını gözetmek olmalıdır. Çünkü yayılmış bir endometriozisi bulunan hastanın yalnızca yumurtalıkta olan kisti alınırsa, cerrahi müdahale sonrasında da şikayetleri devam eder.

Tüm bu nedenlerle ameliyatı gerçekleştirecek cerrahın hastaya ve probleme bütüncül bakması hasta ve tedavi açısından çok mühimdir.

Endometrioziste her hasta farklıdır ve kişiye özel bir tedavi planı belirlenmelidir. Birçok kadın, farkında olsun olmasın, sessizce endometriozise karşı mücadele etmektedir. Endometriozis şüpheniz varsa yardım almaktan çekinmeyin. 

‘Ağrıyı dindirmek, ilahi bir sanattır.’ Hipokrat.

 

İlginizi Çekebileceğini Düşündüğümüz Diğer Haberler
FACEBOOK YORUMLARI
ANNEBEBEK ÜYELERİ NE DİYOR?

Yorumları görebilmek, soru, görüş ve önerilerinizi bizimle paylaşmak için facebook hesabınız ile giriş yapmalısınız.

Facebook’ta adınıza gönderim yapmadığınızı bilmenizi isteriz..