Giriş Yapın

Facebook ile Bağlan Sizin adınıza paylaşım ve izinsiz gönderim yapmıyoruz.

Duygusal Zeka

Duygusal Zeka

Birçok ebeveyn çocuklarını kontrol edebilme, özellikle öfke ve sinir anında duygularını düzenleyebilme, sakinleştirebilme ataklarındaki geçiş sürecinde oldukça zorlanmaktadır.

Duygusal Zeka, bir kişinin kendi duygularını tanıma, anlama ve yönetmesi ile başkalarının duygularını tanıma, anlama ve etkilemesi ile ilgili olan bir zeka türüdür.
Ebeveyn olarak hepimiz ahlâklı, başarılı, inançlı ve zeki çocuklar yetiştirmek isteriz. Bu etapta yapmamız gereken ilk şey, ebeveyn olarak kendimize yönelmek. Çünkü çocukların ilk filiz vermeye başladığı yer aile ortamıdır.

Duyguları yönetebilmek

Çoğu ebeveyn, bastırmış olduğu duygularla yetişkin olup anne-baba adayı olmuşlardır. Bastırılmış duygu ve düşünceler empati konusunda maalesef ki yetersiz konumdadır. Önce duyguları regüle etmemiz gerekir.

DUYGU REGÜLASYONU, baş etmekte zorlanılan bir durumla karşılaşıldığında durup, içten gelen ilk tepkiyi bastırıp, tepkilerin sonuçlarını düşünüp, duygu, davranış ve bedeni yöneterek en uygun tepkiyi verebilmektir. Ayrıca, farklı durumlara, değişimlere ve değişen beklentilere uyum sağlayabilmektir.

Duygu regülasyonu aslında empati ile doğrudan temas halindedir.
İşte duygu regülasyonu "bir dur, sakin ol" dememizi sağlayabilen davranışlarımız, İÇSEL KONUŞMALARIMIZDIR.

“Duygusal Zeki Anneler”

Geçtiğimiz günlerde Klinik Psikoloji Bilim Uzmanı, Aile Danışmanı Yeliz Aksu'nun Duygusal Zeki Anneler kitabını okurken bir yazısı dikkatimi çekti.

"İlk duygusal zeka okulu olarak aile" Dikkatimi biraz daha verip okumaya başladım. Diyordu ki:
Bir çocuğun ilk duygusal zekâ okulundaki eğitimlerinin, doğduğu anda başladığı var sayılsa da tohumları anne karnında atılır. Ki çocuk zaten anne karnında her şeyi hissedebilir. Annenin stresi bile çocuğa daha karnındayken yansır.

Kitabın sonlarına doğru gelirken örnekler ve egzersizlerle karşılaştım. Özellikle öfke, üzüntü, korku gibi duyguların tanınması, anlaşılması ve fark edilmesi; problem çözme becerilerini güçlendirici zeka atölye çalışmaları dikkat çekiciydi. Teorileriyle birlikte pratik halinin gösterilerek olumsuz anılar ve duygularla baş edilmesinde rehber niteliğinde bir kaynak.

Duygularını zekice yönetmek isteyen ebeveynler, anne-baba adayları, öğretmenler, eğitimciler ve dünyasında çocuk olan herkesin okumasını istediğim bir kitap. Okuyun, okutun.

Unutmayın!
Başarının % 80'i duygusal zekâdan geçiyor.
Antonio Dumasio'nun da dediği gibi "Duygular mantığın sinir ağlarında yer alır."
Bu ince ve hassas yolu, daha bilinçli ve sade adımlarla atmanız dileğiyle.

 

İlginizi Çekebileceğini Düşündüğümüz Diğer Haberler
FACEBOOK YORUMLARI
ANNEBEBEK ÜYELERİ NE DİYOR?

Yorumları görebilmek, soru, görüş ve önerilerinizi bizimle paylaşmak için facebook hesabınız ile giriş yapmalısınız.

Facebook’ta adınıza gönderim yapmadığınızı bilmenizi isteriz..