Giriş Yapın

Facebook ile Bağlan Sizin adınıza paylaşım ve izinsiz gönderim yapmıyoruz.

Covid-19’a Karşı Bağışıklık Sistemini Destekleyen Beslenme

Covid-19’a Karşı Bağışıklık Sistemini Destekleyen Beslenme

Bağışıklık sistemimizi destekleyecek ve dolayısıyla COVID-19 dahil olmak üzere hastalıklara karşı bizi koruyacak şekilde beslenmek göz ardı edemeyeceğimiz bir hastalık önleme yöntemidir.
COVID-19 salgını küresel düzeyde insanlığı tehdit etmeye devam ediyor. Bir yandan maske, mesafe ve temizlik kurallarına uyarak, diğer yandan aşılanarak bu salgınla mücadelemizi sürdürüyoruz.

Daha ne kadar devam edeceğini bilemediğimiz bu süreçte yukarıdakilere ek olarak alabileceğimiz önlemlerden biri de sağlıklı beslenmektir. Bağışıklık sistemimizi destekleyecek ve dolayısıyla COVID-19 dahil olmak üzere hastalıklara karşı bizi koruyacak şekilde beslenmek göz ardı edemeyeceğimiz bir hastalık önleme yöntemidir. 

Sağlıklı olmak ve sağlıklı kalmak için; dengeli beslenmek, çeşitliliği gözetmek, işlenmiş gıdaları sınırlamak, besinleri olabildiğince doğal formlarında tüketmek, ilave şeker ve tuzu sınırlamak ve bol su içmek önemlidir. Bu genel ilkelere dikkat etmek bağışıklık sistemimizi hastalıklara karşı dirençli kılar. Fakat bazı besin öğelerinin bağışıklığımızı güçlendirmede özel rolleri olduğunu da biliyoruz. Peki, bu besin öğeleri hangileridir?

Bağışıklık sistemini dirençli kılmak için hangi besinleri yemeliyiz?

C  ve E Vitaminleri: C ve E vitaminleri, serbest radikalleri yok etmeye ve vücudun doğal bağışıklık yanıtını desteklemeye yardımcı olan antioksidanlardır. Kırmızıbiber, portakal, çilek, brokoli, mango, limon, kivi, mor lahana ve diğer meyve ve sebzeler C vitamini kaynaklarıdır. E vitamini içeren besinler arasında kabuklu yemişler, tohumlar, ıspanak ve brokoli bulunmaktadır.

Beta-Karoten: Yiyeceklerdeki beta-karoten vücutta A vitaminine dönüştürülür. A vitamini, hastalıklarla mücadele eden hücreleri artırarak inflamasyonu azaltan ve bağışıklık fonksiyonunu güçlendiren önemli bir antioksidandır. Havuç, ıspanak, lahana, kayısı, tatlı patates, kabak ve kavun beta-karoten kaynaklarıdır. A vitamini yağda çözünen bir vitamindir, bu nedenle zeytinyağı ve avokado gibi sağlıklı yağları beta-karoten içeren gıdalarla birlikte tüketmek emilimine yardımcı olacaktır.

D Vitamini: D vitamini vücudun bağışıklık tepkisini düzenlemeye yardımcı olur. Araştırmalar, D vitamini desteğinin, vücuttaki proinflamatuar bileşiklerin üretimini azaltarak viral enfeksiyon riskini azaltabileceğini göstermiştir. Kandaki artan D vitamini düzeyleri, tüberküloz, hepatit ve kardiyovasküler hastalıkların önlenmesiyle ilişkilendirilmiştir. D vitamini somon, konserve ton balığı, yumurta sarısı ve yoğurtta bulunur. Haftada üç kez 15 dakika güneşlenerek de D vitamini düzeylerinizi arttırmalısınız. Gerekiyorsa takviyeler yoluyla D vitamini açığını gidermelisiniz.

B-6 vitamini: Bağışıklık sistemindeki biyokimyasal reaksiyonları desteklemek için hayati öneme sahiptir. Yeni ve sağlıklı kırmızı kan hücrelerinin oluşumunda gereklidir. Tavuk, hindi, soğuk su balıkları (somon ve ton balığı), nohut, muz ve yeşil sebzeler iyi B-6 vitamini kaynaklarıdır.

Çinko: Bağışıklık sistemi hücrelerinin amaca uygun olarak çalışması için çinkoya ihtiyacı vardır. İstilacılara karşı savunma yapan beyaz kan hücrelerini güçlendirmeye yardımcı olur. Çinko, vücudumuzun depolamadığı veya üretmediği bir mineraldir. Kabak çekirdeği, susam, kuru baklagiller iyi çinko kaynakları arasındadır. Tavuk, hindi ve kabuklu deniz canlıları da yüksek çinko içerir.

Demir: Vücudunuzun hücrelere oksijen taşımasına yardımcı olan demir, bağışıklık sistemi süreçlerinin çoğunda rol oynar. Demir hem hayvansal gıdalarda hem de bitkisel gıdalarda bulunsa da hayvansal gıdalardaki demir vücutta daha kolay emilir. Et, tavuk ve balığın yanı sıra kuru baklagiller, kabuklu yemişler ve turpgiller ailesinden sebzeler (turp, şalgam, su teresi, lahana, karnabahar, brüksel lahanası vs.) iyi demir kaynaklarıdır.

Selenyum: Selenyum, bağışıklık sisteminizin sağlığında önemli bir rol oynar. Bu antioksidan mineral vücudunuzdaki oksidatif stresi azaltmaya yardımcı olur, bu da iltihabı azaltır ve bağışıklığı artırır. Çalışmalar, artmış kan selenyum seviyelerinin güçlenmiş bağışıklık tepkisi ile ilişkili olduğunu göstermiştir. Brezilya cevizi, yumurta, tavuk eti, sardalye ve ay çekirdeği iyi selenyum kaynaklarıdır.

Su: Su içmek, oksijenin hücrelere taşınmasına ve toksinlerin vücuttan atılmasına yardımcı olarak bağışıklık sistemini destekler. Salatalık ve karpuz başta olmak üzere sebzeler ve meyveler yüksek su içeriğine sahiptir. Su içmekten keyif almıyorsanız suya elma, nane ya da limon gibi aroma vericiler ekleyebilirsiniz. Ayran, kefir ve maden suyu ile çorbalar da vücudunuzun sıvı ihtiyacını sağlıklı bir şekilde karşılamanıza yardımcı olur.

Fazla kilolar ve katı diyetler bağışıklığınızı zayıflatabilir

Bağışıklığınızı güçlü tutmak için çok yemek yememelisiniz. Bu durumda vücudunuz yağlanmaya başlayabilir. Aşırı kilolar ve fazla yağ dokusunun bağışıklık sistemini negatif yönde etkilediğine ilişkin bilimsel çalışmalar mevcuttur. Obez kişilerde enfeksiyon hastalıklarının ve enfeksiyon hastalıklarına bağlı ölüm oranlarının daha yüksek olduğu bilimsel çalışmalarla gösterilmiştir.

Şişmanlık COVID-19 açısından da önemli bir risk faktörüdür

Diğer yandan fazla kilolardan kurtulmak için çok katı diyetler uygulamak, çok az yemek hem ihtiyacınız olan besin maddelerini alamamanıza hem de sizi strese sokarak bağışıklığınızın güçsüzleşmesine neden olabilir. İnternetten ya da bir arkadaşınızdan duyduğunuz diyetleri uygulamak yerine sizin ihtiyaçlarınızı gözeten, size özel hazırlanmış bir beslenme programını takip ederek sağlıklı bir şekilde kilo vermelisiniz.

İlginizi Çekebileceğini Düşündüğümüz Diğer Haberler
FACEBOOK YORUMLARI
ANNEBEBEK ÜYELERİ NE DİYOR?

Yorumları görebilmek, soru, görüş ve önerilerinizi bizimle paylaşmak için facebook hesabınız ile giriş yapmalısınız.

Facebook’ta adınıza gönderim yapmadığınızı bilmenizi isteriz..