Giriş Yapın

Facebook ile Bağlan Sizin adınıza paylaşım ve izinsiz gönderim yapmıyoruz.
Kronik Hastalığı Olanlar Koronavirusten Nasıl Korunacak?
Kronik Hastalığı Olanlar Koronavirusten Nasıl Korunacak?
Türk Toraks Derneği'nden Coronavirus İle İlgili Açıklama ve Halka Uyarılar
Türk Toraks Derneği'nden Coronavirus İle İlgili Açıklama ve Halka Uyarılar

Yeni Coronavirus Farklı Yüzeylerde Ne Kadar Süre Yaşıyor? (Yeni araştırma)

Yeni Coronavirus Farklı Yüzeylerde Ne Kadar Süre Yaşıyor? (Yeni araştırma)

Yeni coronavirusu kapı tutacakları veya enfekte bir hastanın dokunduğu bir yüzeyde ne kadar yasayabilir? Bu hafta yapılan (Mart başı) bir araştırmaya göre yeni tür corona plastik ve  paslanmaz çelik yüzeylerde 72 saate kadar, karton yüzeylerde de 24 saate kadar yasayabiliyor.

Araştırmanın yazarı James Lloyd-Smith "bu virüsün günlerce hayatta kalma yeteneği var" diyor.

Dünya Sağlık Örgütü daha öncesinde yeni tip corona virüsünün yüzeylerdeki hayatta kalma süresinin "birkaç saatten birkaç güne" göre değiştiğini diğer araştırmalarına dayanarak tahmin etmişti. Bu araştırma, SARS-CoV-2 hastalığını araştıran federal bir laboratuar tarafından yapılan bir çalışmadır.

Farklı yüzeylerde farklı süre


İlginc olan, bazı yüzeyler SARS-CoV-2 için daha az uygundur. Örnek olarak, virüs bakır bir yüzeyde sadece 4 saat hayatta kalabilmiş.


Virüsün ne kadar süre hayatta kalabildiğini bilmek tabi ki cok önemli, çünkü eğer enfekte bir hasta hapşırır ya da öksürürse, virüs yüzeyleri etkileyebilir. Virüslü solunum damlacıkları kapı kollarına, asansör düğmelerine, trabzanlara veya tezgahlara yapışabilir ve bu yüzden virüs insanlara bulaşabilir, özellikle de yüzüne dokunanlara…


Amerika´nın Montana eyaletindeki Rocky Mountain Laboratuarlarında yapılan bir araştırmada, bilim insanları corona virüsünü  cansız yüzeylerden alıp hücre kültürlerine koymuşlar ve virüsün orada ki hücreleri de enfekte ettiklerini gözlemlemişler. Bu araştırmayı hem corona hem de SARS virüsü için  bir çok defa ve değişik zaman aralıklarında yapan bilim insanları, ayni sonuçla karşılaşmışlar.

Bilim insani Lloyd-Smith," SARS ve Corona virüsü yüzeylerde kalma kararlılıkları açısından birbirlerine çok benziyor." diyor.

Aynı zamanda Lloyd Smith, bu bulguların virüsün bu yüzeylerde hayatta kalabilmesi için iyi bir saha olduğunu tahmin ediyor. " Bir laboratuar deneyinde koşullar çok dikkatli bir şekilde kontrol edilir ve sabittir ama gerçek dünyada, hava sıcaklığı,nem, ışık, koşullar değişkendir. Yani virüsün hayatta kalma oranı da değişken olabilir.

Örneğin, virüs güneş gören bir alanda çok uzun yasamayabilir.


Daniel Kuritzkes, Ultraviole ve güneşten aldığımız UVA ışıklarının güçlü dezenfektanlar olabileceğini ve doğrudan güneş ışığının virüslerin yüzeyler üzerindeki yayılmasını azaltmaya yardımcı olabileceğini söylüyor.

Hala virüsün kumaş yüzeyler üzerindeki yayılması hakkında çok az şey biliniyor.

Peki ya yiyecekler? Kuritzkes, yiyeceklerin çok büyük bir risk faktörü olmadığını belirtiyor. Nedeni, yeni tip corona virüsünün coğu enfeksiyonu sindirim sistemi ile değil, solunum sistemi ile başlamıştır.
Enfeksiyon ellerinizden ve daha sonra gözünüze, ağzınıza veya burnunuza dokunmanız ile bulaşır.

Peki kendimizi nasıl koruruz? Belki çoktan duydunuz ama ellerinizi yıkayın ve ıslak mendil ile yüzeyleri silin.

AMONYAKLI YA DA ALKOLLÜ ISLAK MENDILLER KULLANIN. BEBEK ISLAK MENDILLERINDEN VAZGEÇIN

Washington Üniversitesi Profesörü Andrew Janowski," COVID-19 hakkında ki iyi şeylerden biri, elleri ve yüzeyleri dezenfekte etmek için değişik kimyasallar gerekmez. Eski tip sabunlar ve su temizlik için yeterlidir.” diyor.

ELLERİNİZİ YIKAYIN

Sabunla ellerinizi en az 20 saniye boyunca yıkayın.

EL DEZENFEKTANLARI KULLANIN

El dezenfektanları virüsleri öldürmede çok etkili bir yöntemdir ama el dezenfaktanlarınızın  en az %60 alkollü olduğundan emin olun. Eğer marketlerde ve eczanelerde el dezenfektanı bulamıyorsanız kendiniz de yapabilirisiniz. Bir kağıt mendil üzerine damlatacağınız
%60 icerikli alkol etkili olacaktır.

TELEFONLARINIZI BIRAKIN

Oregon Saglik &Bilim Üniversitesi Profesörü JudyGuzman-Cottrill, "Arastırmalar gösteriyor ki, telefon ekranları çok fazla bakteriyi barındırıyor ve Staphylococcus gibi ciddi bir enfeksiyona sebep oluyor.

YÜZÜNÜZE DOKUNMAMAK İÇİN ACI ŞEYLER DENEYİN

Yüzünüz virüslerin size bulaşması için en uygun yer. Gözünüze, ağzınıza ya da burnunuza dokunduğunuz her zaman, enfeksiyon için bir risk.

İşte size bir fikir. Ellerinizi yıkadıktan sonra, bir tan taze soğana dokunun. Soğanın kokusu sayesinde yüzünüze dokunduğunuzu fark edecek ve daha az dokunmaya başlayacaksınız.

Kaynak: npr.org
 

İlginizi Çekebileceğini Düşündüğümüz Diğer Haberler
FACEBOOK YORUMLARI
ANNEBEBEK ÜYELERİ NE DİYOR?

Yorumları görebilmek, soru, görüş ve önerilerinizi bizimle paylaşmak için facebook hesabınız ile giriş yapmalısınız.

Facebook’ta adınıza gönderim yapmadığınızı bilmenizi isteriz..