Giriş Yapın

Facebook ile Bağlan Sizin adınıza paylaşım ve izinsiz gönderim yapmıyoruz.
Rahim Ağzı Kanseri Aşısı'ndan Korkmayın!
Rahim Ağzı Kanseri Aşısı'ndan Korkmayın!
Adet Kanamalarınız Çok Mu Uzun Sürüyor?
Adet Kanamalarınız Çok Mu Uzun Sürüyor?

Rahim Ağzı Kanseri ve Genital Siğilden Koruyan HPV Aşınızı Yaptırdınız Mı?

Rahim Ağzı Kanseri ve Genital Siğilden Koruyan HPV Aşınızı Yaptırdınız Mı?

Kadın kanserleri arasında yaygın görünen Rahim  ağzı kanserinden korunmak için aşı olabileceğinizi biliyor musunuz?

Cinsel yolla bulaşan hastalıklar arasında bulaşıcılığı oldukça yüksek olan ve tek bir temasla %70 karşı tarafa bulaşan HPV (Human Papilloma Virüsü) hakkında merak ettiğiniz tüm soruların cevabını bu yazımızda bulabilirsiniz.

HPV nedir?

HPV cinsel yolla veya cilt teması ile bulaşan, genital bölgede siğillere veya kadında rahim ağzı kanserine yol açabilen bir virüstür. Rahim ağzı kanserinin %99’dan HPV sorumludur. HPV’in yaklaşık 200 tipi vardır. Neyse ki bunların hepsi rahim ağzı kanserine yol açmaz. Düşük riskli tipleri (en sık HPV6, HPV11) genital bölgede siğillere yol açar, yüksek riskli tipleri ise (en sık HPV16, HPV18) kadında rahim ağzı kanseri, vulva kanseri, erkekte penis kanserine ve anal bölgede kansere yol açabilir.

Teşhis Nasıl Konulur?

HPV tanısı, rahim ağzından alınan sürüntü örneğinden bakılan HPV testi ile konur. Ancak HPV testinin 30 yaşından önce yapılması önerilmez, çünkü 30 yaşından önce enfeksiyon kapılsa bile genelde vücut tarafından virüs temizlenir. 30 yaşından sonra geçmeyen HPV enfeksiyonunun yakın takip edilmesi gerekir.
Neyse ki HPV enfeksiyonlarının %90’ı 2-3 ay içinde vücuttan kendi kendine temizlenir. Virüsü vücuttan temizleyecek tedavi yöntemi veya ilaç tedavisi yoktur. HPV enfeksiyonundan korunmanın en önemli yolu aşıdır.

HPV Belirtileri Nelerdir?

HPV vücuda girdikten sonra genelde hiç belirti vermez ya da haftalar veya yıllar sonra da belirti verebilir. O yüzden enfeksiyonun ilk ne zaman bulaştığını tahmin etmek zordur. Ayrıca HPV belirtilerinin olmaması vücutta enfeksiyon olmadığı anlamına gelmez. 
HPV belirtileri genital siğil veya smear testinde anormallik şeklinde belirti verir. Smear testinde anormal hücrelerin görülmesi önümüzdeki yıllarda tedavi yapılmazsa rahim ağzı kanseri gelişeceğinin bir göstergesidir. O yüzden rahim ağzı kanserinin erken teşhis ve tedavisi için düzenli jinekolojik muayenenin ve smear testinin yapılması çok önemlidir. 

Genital Siğil Neden Olur?

Virüsü taşıyan kişiyle cilt teması veya cinsel ilişki olması sonucu HPV bulaşır. Kondom HPV’in bulaşmasını engellemez, sürtünme ile de virüs bulaşabilir. Vücuda giren virüs zamanla vücuttan temizlenemezse, bağışıklık sistemi zayıfladığı anda genital siğile neden olur.
Düşük riskli HPV tipleri genital siğile neden olur (en çok da HPV6, HPV11). Genital siğil tek sayıda olabileceği gibi çok sayıda da olabilir. Nasır gibi düz veya karnabahar gibi yüzeyden kabarık olabilir. Ağrı, kaşıntı gibi şikayetler genelde olmaz.

HPV’den Korunma Yöntemleri Nelerdir?

HPV’den korunmanın en iyi yöntemi HPV aşısıdır. Bunun dışında tek eşlilik, kondom kullanımı ve bağışıklık sistemini güçlü tutmak da enfeksiyondan kısmi koruma sağlar.

HPV Aşısı Kimlere Yapılır?

ABD Hastalık Kontrol ve Korunma merkezi (CDC) 9 -26 yaş arası tüm kız ve erkeklerin HPV aşısı yaptırmasını önermektedir. Hatta FDA, HPV aşısının 26-45 yaş arası yapıldığında da etkili olduğunu ve 45 yaşa kadar yapılabileceğini belirtmektedir.
Ama mümkünse aşı ilk cinsel temastan önce, yani vücut daha önce virüsle hiç karşılaşmadan yapılırsa etkinliği daha yüksek olmaktadır.

Hangi HPV Aşısı Daha İyi?

Dünyada Gardasil, Cervarix ve Gardasil 9 adı altında 3 tip HPV aşısı vardır. Aşıların içindeki HPV suşları birbirinden farklıdır.
Gardasil; HPV 6, 11, 16 ve 18'e karşı koruma sağlar. Aşının içindeki HPV 6, 11 suşları genital siğillerden, HPV 16, 18 suşları ise rahim ağzı kanserinden korur. Gardasil kanserden korumaya ek olarak genital siğilden de koruma sağlamış olur.
Cervarix; sadece HPV 16 ve 18'e karşı korur. Rahim ağzı kanserinden korur ama genital siğilden koruma sağlamaz.
Gardasil 9; en son çıkan aşıdır. İçerisinde 9 çeşit HPV suşu vardır. Gardasilin etkili olduğu HPV tiplerine ek olarak HPV 31, 33, 45, 52 ve 58'e karşı da koruma sağlar. Böylelikle hem kanserden hem de genital siğilden korur.

Ancak Gardasil 9 ne yazık ki henüz Türkiye'de bulunmamaktadır. Bu bilgiler ışığında ülkemizde, genital siğilden de koruma sağladığı için Gardasili tercih etmek daha mantıklı gibi gözükmektedir.

Ankara'daki kliniğimizde HPV (Genital Siğil) tanı ve tedavisi, HPV testi ve aşısı Doç. Dr. Deniz Ulaş tarafından yapılmaktadır.

Ayrıntılı bilgi ve randevu için 0505 981 99 19'dan bize ulaşabilirsiniz.

ayrıca web sitemizden de bilgi alabilirsiniz: www.drdenizulas.com 

İlginizi Çekebileceğini Düşündüğümüz Diğer Haberler
FACEBOOK YORUMLARI
ANNEBEBEK ÜYELERİ NE DİYOR?

Yorumları görebilmek, soru, görüş ve önerilerinizi bizimle paylaşmak için facebook hesabınız ile giriş yapmalısınız.

Facebook’ta adınıza gönderim yapmadığınızı bilmenizi isteriz..