Giriş Yapın

Facebook ile Bağlan Sizin adınıza paylaşım ve izinsiz gönderim yapmıyoruz.
Sahurda Ne Yiyelim ki Acıkmayalım?
Sahurda Ne Yiyelim ki Acıkmayalım?
Yiyeceklerden Koronavirüs Bulaşır Mı?
Yiyeceklerden Koronavirüs Bulaşır Mı?

Bu Besinleri Birlikte Yemeyin!

Bu Besinleri Birlikte Yemeyin!

Dengeli ve çeşitli beslenmenin sağlığımız açısından önemini bilmeyen yok sanırız. Konunun uzmanları günlük öğünlerinizde almanız gereken besin öğelerini ve miktarlarını sıklıkla vurgularlar. Ancak bazı gıdaları bir arada almak, sandığınız gibi maksimum fayda mı sağlıyor? Çeşitli besleneyim derken, gıdadan alacağınız besin değerini azaltıyor olabilir misiniz? Özel Asya Hastanesi’nden Diyetisten Ferdi Öztürk, bazı gıdaların birlikte bazılarınınsa ayrı ayrı tüketilmesi gerektiğini söylüyor.          
Beslenme konusunda halk arasında en fazla yapılan hatalardan birisi de, hangi besinleri beraber tüketmemiz veya tüketmememiz gerektiği konusunda yanlış seçimler yapmaktır. Hayatımıza yerleştireceğimiz basit kombinasyonlarla hem hastalıklardan korunup, bağışıklık sistemimizi daha güçlü hale getirebilir, hem de vücuttaki vitamin ve mineral örüntüsünü daha sağlıklı hale getirebiliriz.

Birlikte yenilirse vücuda daha faydalı olan gıdalar

Bazı besinler beraber tüketilirse vücut için daha faydalı olur. Önemli olan bir besinin vücutta ki biyoyararlılığıdır. Tek bir besin bazen başka bir besinle kombine edildiği zaman her iki besinin de vücutta ki emilim ve yararı daha fazla olur.
Yeterli ve dengeli beslenmek çok önemlidir. Beslenme sürecinde besin kombinasyonu çok daha önemlidir. Bazı besinler vitamin ve mineral yönünden ön plana çıkarken, bazı besinler posa yönünden ön plana çıkmaktadır. Bazı besinlerin antioksidan kapasitesi yüksekken, bazı besinlerin omega-3 ve omega-6 yağ asitleri yönünden zengindir. Dolayısıyla besinlerde ki tüm zenginlikleri beraber tüketerek vücut içim yüksek yararlanım sağlayabiliriz.

BALIK-LİMON

Balık, Omega-3 yağ asitlerinden zengindir. Limon ise C vitamininden zengindir. İki besini beraber tükettiğimiz zaman balığa sıktığımız limondaki C vitamini balıktan alacağımız Omega-3 yağ asidinin vücuttaki  biyoyararlılığını arttırıyor. Aynı zamanda Limon balıkta ki toksik etkiyi azaltıyor.

ISPANAK-YOĞURT

Ispanak ve yoğurt kültürümüzde iyi bir ikilidir ve sanılanın aksine beraber yenmesinde hiçbir sakınca yoktur. Yoğurttan gelen kalsiyumun, ıspanaktaki demiri engellediğine dair söylentiler olsa da bunun bizim aldığımız besin miktarlarıyla olması mümkün değildir . Kalsiyum ve demir yüksek dozlarda beraber alınırsa birbirini olumsuz etkiler. Örneğin; 1 tencere ıspanağın yanına 1 kilo yoğurt yemek lazım ki demir-kalsiyum ikilisi birbirini etkilesin.

MEYVE- SÜT VEYA YOĞURT

Meyveler fruktoz açısından zengin besinlerdir ve tek başına yenildiği zaman kan şekerini hızlı yükseltebilirler. Meyvenin yanına alacağınız yoğurt veya süt kan şekerinin daha yavaş yükselmesine ve dengede kalmasına yardımcı olur.

KIRMIZI ET/TAVUK/KURUBAKLAGİLLER-BOL LİMONLU SALATA

Protein bakımından zengin olan et, tavuk, kurubaklagil grubunun demir içeriği yüksektir. Bu besinlerden aldığımız demirden vücudun daha iyi yararlanabilmesi için, yanına bol miktarda C vitamini almamız gerekiyor. Örneğin köftenin yanına alacağımız C vitamininden zengin bol limonlu bir salata sayesinde köfteden alacağımız demirden vücut yüksek yararlanım sağlayacaktır.

KURU MEYVELER-YAĞLI TOHUMLAR

Kuru kayısı, kuru incir gibi şeker oranı yüksek meyveler; ceviz, badem, fındık gibi yağlı tohumlarla beraber tüketildiği zaman hem besin örüntüsü açısından hem de kan şekeri seviyesinin daha dengeli olması açısından çok yarar sağlar.

Birlikte yenmemesi gereken gıdalar

Yediğimiz gıdaların birbiriyle lezzet uyumu önemli. Lezzet önemli olabilir fakat ondan önemlisi de birlikte tüketilmemesi gereken besinlerin binmesi gerekliliği. Bazı besinler beraber tüketildiğinde vücutta ciddi problemlere yol açabilir. Beraber kombine edilmemesi gereken başlıca gıdalar:

KURUBAKLAGİL-LAHANAGİLLER

Kurubaklagil grubu yani kurufasulye, nohut, mercimek ile beraber lahanagillerden karnabahar, brokoli, bürüksel lahanası  gibi besinlerin beraber tüketilmesi vücutta gaz yapımına ve mide rahatsızlıklarına sebebiyet verebilir.

YUMURTA-KOYU ÇAY

Kahvaltıda sıklıkla tükettiğimiz yumurtanın demli bir çay ile beraber tüketilmesi yumurtadan alacağımız demirin yararlılığını azaltır. Eğer çayı kahvaltıda tüketeceksek açık ve limonlu tüketmek yumurtadan alacağımız demirin biyoyararlılığını artırır. Genellikle kahvaltıdan en az 2 saat sonra çay tüketimi en sağlıklısıdır.

MEYVE-BAL

Kan şekerini çok hızlı yükselten meyve ve balın beraber tüketilmesi kan şekerinin regüle olmasını zorlaştırır ve ileride hastalıklara davetiye çıkarabilir. Özellikle toplumuzda yapılan muz veya kavun üzerine bal veya çilek üzerine şeker dökülmesi gibi kombinler sürekli tekrarlandığı zaman ciddi problemler yaratır.

BALIK-YOĞURT

Balık yoğurtla veya ayranla beraber tüketildiği zaman vücutta sindirim problemlerine sebep olabiliyor hatta balık taze değilse ayran ile beraber tüketildiğinde zehirlenmeye sebebiyet verebiliyor.

KAVUN-KARPUZ-MUZ-ÜZÜM

Glisemik indeksi yüksek(kan şekerini yükseltme hızı) olan bu besinler beraber tüketildiği zaman içeriğindeki yüksek fruktozdan kaynaklı vücutta yarardan çok zarar veriyorlar. Özellikle şeker hassasiyeti olan bireyler bu meyveleri beraber tüketmemelidir.

İlginizi Çekebileceğini Düşündüğümüz Diğer Haberler
FACEBOOK YORUMLARI
ANNEBEBEK ÜYELERİ NE DİYOR?

Yorumları görebilmek, soru, görüş ve önerilerinizi bizimle paylaşmak için facebook hesabınız ile giriş yapmalısınız.

Facebook’ta adınıza gönderim yapmadığınızı bilmenizi isteriz..