Giriş Yapın

Facebook ile Bağlan Sizin adınıza paylaşım ve izinsiz gönderim yapmıyoruz.
Hastalıklara ve Yaşlanmaya Karşı Antioksidan Beslenme
Hastalıklara ve Yaşlanmaya Karşı Antioksidan Beslenme
Mutsuz mu Hissediyorsunuz? Bu Yiyecekler İyi Gelebilir
Mutsuz mu Hissediyorsunuz? Bu Yiyecekler İyi Gelebilir

Şimdi Ev Turşusu Zamanı!

Şimdi Ev Turşusu Zamanı!

Kışa girerken evlerde turşu, konserve, reçel yapmayı seviyoruz. Özellikle ev turşusu, bağışıklık sistemini güçlendiren fermente gıdalar içeriyor. Ayrıca bağırsak sistemimize iyi gelen probiyotikler içeriyor. Acıbadem Taksim Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Dilan Eker  evimizde bağırsaklara dost probiyotik içeren turşunun nasıl yapılması gerektiği hakkında bilgiler veriyor.

Turşu mevsim sebzeleri ile yapılır

Sebzelerin doğal florasında bulunan yararlı bakteriler fermantasyon sürecinde kritik rol oynuyor. Ancak tarımda kullanılan ilaçlar (pestisitler) hem bu florayı bozabiliyor hem de sağlığımızı olumsuz etkileyebiliyor. Mevsiminde ve organik olarak yetiştirilen sebzeleri kullanmak probiyotik açıdan zengin bir turşu yapımı için önemli.

Fermente süt ürünleri, özellikle de kefir, probiyotik bakterileriler açısından oldukça zengin bir besin. Turşu yapılırken kefir, kefir altı suyu ya da peynir altı suyu kullanımı turşunun da probiyotik içeriğini güçlendiriyor. Bu şekilde kefirde ve sebzelerin doğal florasında bulunan bakteriler ile iyi bir çeşitlilik oluşturuyor.

Sebzeleri sıkıştırarak koyun

Sağlıklı bir turşu için temiz ve cam bir kavanoz kullanılmalı. Sebzelerin kavanoza sıkıştırılarak konulması ve salamura suyunun sebzelerin üzerini geçmesi diğer önemli unsurlar. Turşuyu, fermantasyon sürecinin tamamlanması için oda sıcaklığında ve karanlık bir ortamda ortalama 7-10 gün bekletin. Turşu olduktan sonra soğuk ve karanlık bir ortamda muhafaza edin.

Kaya tuzu ya da deniz tuzu kullanın

Lakto fermente bir turşu için tuz olmazsa olmaz bir unsur. Tuz, fermentasyon sırasında iyi bakterilerin aktivitesini artırırken bozulmayı yavaşlatır. Turşu suyunun bulanık olmaması ve sebzelerin çok fazla yumuşamaması için zengin mineral içeriğine sahip kaya ya da deniz tuzu kullanın. Bu arada turşuyu lezzetine kanıp -tuz içeriğinden dolayı- aşırı tüketmeyin. 

Probiyotik turşu nası yapılır?

Malzemeler:
• 1 kg turşuluk sebze
• Yarım çay bardağı kefir
• 1.5 yemek kaşığı kaya tuzu
• 2-3 diş sarımsak
• Maydanoz
• 1 litre içme suyu

Hazırlanışı:

1 litre kaynatılmış su içinde 1.5 yemek kaşığı kaya tuzunu eritin, soğumaya bırakın. Yıkanmış sebzeleri ve sarımsakları cam kavanoza sıkıştırarak yerleştirin. Kefir ve soğumuş salamura suyunu sebzeleri 2 parmak geçecek şekilde kavanoza ekleyin. Sebzelerin hava ile temas etmemesi için üzerini maydanoz ile kapatın. Üzerine ayrıca bir ağırlık koyabilirsiniz. Kavanozun kapağını kapatın ve oda sıcaklığında fermantasyon için beklemeye bırakın. 2-3 günde bir kavanoz kapağını gevşetip biriken gazı çıkartın. 7-10 gün sonunda lezzetli ve probiyotik özellikli, bağırsak dostu turşular hazır.

İlginizi Çekebileceğini Düşündüğümüz Diğer Haberler
FACEBOOK YORUMLARI
ANNEBEBEK ÜYELERİ NE DİYOR?

Yorumları görebilmek, soru, görüş ve önerilerinizi bizimle paylaşmak için facebook hesabınız ile giriş yapmalısınız.

Facebook’ta adınıza gönderim yapmadığınızı bilmenizi isteriz..