Giriş Yapın

Facebook ile Bağlan Sizin adınıza paylaşım ve izinsiz gönderim yapmıyoruz.
Güneşlenirken Bu 7 Yanlışı Yapmayın
Güneşlenirken Bu 7 Yanlışı Yapmayın
Kaşıntıya Karşı Alınacak Önlemler
Kaşıntıya Karşı Alınacak Önlemler

Geçen Yılın Güneş Koruyucusunu Kullanmayın!

Geçen Yılın Güneş Koruyucusunu Kullanmayın!

Güneş mevsimi başladı. Değişen iklim koşulları ile birlikte güneşin etkisi de fazlalaştı. Hem kendinizi hem de çocuklarınızı güneşin zararlı ışınlarından korumayı ihmal etmeyin. Dermatoloji Uzmanı Dr. Deniz Öztürk Kara, hem yetişkinler hem çocuklar için önemli bilgiler veriyor.

Yaz denilince akla deniz, kum, güneş üçlüsü gelir, bu üçlüden güneş; dikkat edilmediğinde cilde önemli zararlar vermekte, kişiyi yaşlandırmakta; deride leke, çillenme, cilt maskesi gibi sorunları da beraberinde getirebilmektedir. Güneş ayrıca deri kanserinin de en büyük tetikleyicilerinden biri olarak kabul edilir. Güneş  ışığı cilde uzun sure temas ettiğinde, deride hücre düzeyinde bozulmalara neden olmaktadır. Bu sorunlarla başa çıkmanın yolu da güneşle olan ilişkiyi doğru ayarlamak, yani bilinçlenmekten geçmektedir.

Geçen sene kullandığınız güneş koruyucuyu değiştirin

Güneş ışınlarının bu zararlı etkilerinden korunmak için güneş koruyucu kullanımı çok önemlidir. Bu ürünler, zararlı UV ışınlarını emerek ya da yansıtarak cildin zarar görmesini engellerler.  Ancak kullanılacak ürünlerin hem UVB hem de UVA’ya karşı koruyucu olması önem taşımaktadır. Güneş koruyucu ürün kullanmak ve gerekli tedbirleri almak, öncelikle derinin yanarak hasara uğramasını, kalınlaşmasını önleyerek kırışıklıkların oluşmasını yavaşlatmaktadır. Kullanılacak ürünler kimyasal içeriklidir ve son kullanma tarihleri bulunmaktadır; bu nedenle önceki yıllardan kalan güneş koruyucular etkisini kaybetmekte, deriye yarardan çok zarar getirmektedir.
6 aydan küçük bebekler, çocuk ve ergenler için güneşten korunmak onların gelecekteki sağlığını etkileyebilir. Bu konuda yapılmış pek çok bilimsel çalışma vardır. Yaz aylarında olduğu kadar kuvvetli olmasa da güneşin UV ışınlarına tüm yıl maruz kalınmaktadır. Fakat yaz aylarında bu ışınların daha kuvvetli olması etkisini fazlalaştırarak zararlarını ön plana çıkarır.

Güneş bizim için nasıl risk oluşturur?

Güneş yanığı (bronzlaşma) kısa sürede güneş ışınlarına aşırı maruz kalma durumudur. Erken yaşlanma ve cilt kanseri ise UV ışınlarına uzun süreli maruz kalma sonucu oluşmaktadır.
Bazı kozmetiklerin yanı sıra antibiyotikler, doğum kontrol hapları ve benzoil peroksit ürünleri gibi bazı ilaçlar, tüm cilt tiplerinde cilde duyarlılığı arttırabilir. Bu ilaçları kullanılırken güneşe maruz kalmamak iyi bir yaklaşım olacaktır.
Göz koruması için güneş gözlüğü kullanılmıyor ise UV’ye maruz kalmak göz hastalıkları riskini artırır.
UV radyasyonuna aşırı maruz kalmak, kanser dahil ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Cilt kanseri bunların başında gelmektedir. En yaygın iki cilt kanseri türü bazal hücre kanseri ve yassı hücreli kanserdir. Tipik olarak, baş, yüz, boyun, el ve kollarda oluşurlar, çünkü bu vücut kısımları en çok UV ışınlarına maruz kalan bölgelerdir. En ölümcül cilt kanseri olan melanom vakalarının çoğu UV ışınlarına maruz kalmaktan kaynaklanır.

Güneşin zararlarından korunmak için

  • Özellikle öğlen saatlerinde gölgede kalın.
  • Kollarınızı ve bacaklarınızı örten ince kıyafetler giyin.
  • Yüzünüzü, başınızı, kulaklarınızı ve boynunuzu koruyacak geniş bir şapka kullanın.
  • Hem UVA hem de UVB ışınlarını bloke eden güneş gözlüğü kullanın.
  • UVA ve UVB koruması için güneş koruyucu faktörü (SPF) 15 veya daha yüksek olan güneş koruyucu kullanın. Geniş spekturumlu güneşten koruyucular önerilir.
  • Solaryum da bronzlaşmak özellikle gençler için tehlikelidir; ergenlik döneminde ya da erken yetişkinlik döneminde solaryumda bronzlaşmaya başlayan insanlarda melanoma yakalanma riski daha yüksektir.
İlginizi Çekebileceğini Düşündüğümüz Diğer Haberler
FACEBOOK YORUMLARI
ANNEBEBEK ÜYELERİ NE DİYOR?

Yorumları görebilmek, soru, görüş ve önerilerinizi bizimle paylaşmak için facebook hesabınız ile giriş yapmalısınız.

Facebook’ta adınıza gönderim yapmadığınızı bilmenizi isteriz..