Giriş Yapın

Facebook ile Bağlan Sizin adınıza paylaşım ve izinsiz gönderim yapmıyoruz.
Gözyaşınızı Yutmayın, Neden mi?
Gözyaşınızı Yutmayın, Neden mi?
Sürekli Yeme İsteğini Engelleyen Yöntem!
Sürekli Yeme İsteğini Engelleyen Yöntem!

Obezite Nedir? Nasıl Mücadele Edilir?

Obezite Nedir? Nasıl Mücadele Edilir?

Obezite, bugün gelişmiş ya da gelişmekte olan ülkelerin en önemli sağlık problemleri arasında yer almaktadır. Hem obez yetişkinlerin hem de obez çocukların sayısı günden güne artış göstermektedir. Birden çok sebep nedeniyle oluşan bu hastalık için önlem alınmadığı takdirde kişinin hayatında riskler oluşabilir. Obezite hastalığı olan bireylerin zaman kaybetmeden tedaviye başlaması ve takip edilmesi gerekir.

Obezite nedir?

Obezite; genetik, fizyolojik, metabolik, biyokimyasal, psikolojik, çevresel faktörler ile fazla kalori alımı ve hareketsiz yaşamın neden olduğu bir hastalıktır. İnsan vücudunun yapı elemanı olan yağ dokusu, vücuda ihtiyacı olan enerjiyi yağ şeklinde depolayarak metabolizmanın gereksinimlerini karşılar. Kişinin vücudundaki yağ miktarı ihtiyacı olduğundan daha fazla oranda artış gösterdiğinde ise obeziteye sebep olur.

Hayatınızı etkileyen obezite belirtileri nelerdir?

Obezite rahatsızlığı kişilerde bir anda meydana gelmez. Belirli zamanlarda alınan kilolar fark edilemeyebilir. Zaman içerisinde alınan fark edilemeyen kilolar sonucunda kişiler obezitesınırına gelmiş olabilirler. Obezite hastalığının bazı belirtileri şunlardır;
• Tartıda çıkıldığında günden güne kilo artışı,
• Bel bölgesi çevresinde yağlanma artışı,
• Vücut kitle indeksi hesaplama neticesi 30’a yükselmesi,
• Normal ve günlük fiziksel aktivitelerin bile aşırı yorgunluk vermesi,
• Aşırı terleme,
• Nefes alıp vermekte güçlük çekilmesi,
• Sabahları baş ağrısı ile uyanma,
• Büyük ve sık öğünlerin tüketilmesi.

Obezite komplikasyonları arasında neler bulunur?

Obezite rahatsızlığından kaynaklanan bir takım sağlık problemleri meydana gelebilmektedir. Bunlar;
• Uyku apnesi ve kronik obstrüktif akciğer hastalıkları gibi solunum bozuklukları,
• Erkeklerde prostat ve bağırsak kanseri, kadınlarda ise meme ve rahim kanseri gibi kanser türleri,
• Koroner arter hastalığı,
• Ruhsal çöküntü,
• Diyabet,
• Reflü,
• Safra kesesi ve karaciğer rahatsızlığı,
• Yüksek tansiyon ve kolestrol,
• Eklem hasarı ve rahatsızlığı,
• Kalp krizi,
• Cilt hastalıkları,
Bu hastalıkların yanı sıra kişiler farklı sağlık sorunlarıyla da karşılaşabilmektedirler. Kişinin kilosu ne kadar fazla ise obeziteden kaynaklı sağlık problemlerini yaşama ihtimali de o kadar fazladır.
 

Obezite tedavisi mümkün mü?

Kontrol altında ve sağlıklı bir biçimde kilo vererek obezite rahatsızlığından kurtulmak mümkün! Ancak bunun için aşağıdaki tedavi yöntemlerini uygulamak gerekmektedir.
Beslenme tedavisi: Günlük kalori miktarını alımını azaltmak ve yeme alışkanlıklarını değiştirmek obezite ile mücadelede için atılacak en önemli adımdır. Uzman kontrolünde gerçekleşen bu tedavide, kişinin sağlık durumu göz önünde bulundurulur ve kişiye özel diyet ile kilo kaybı sağlanır. Başlarda hızla kilo verilen bu tedavide, bir süre sonra kilo kaybı yavaşlar. Bu gibi zamanlarda sabırla ve kararlılıkla diyete devam edilmeli. 
Egzersiz tedavisi: Günlük fiziksel aktiviteler artırılarak kişiler formlarını koruyabilirler. Kişi aşırı kilolu ise düşük seviyede egzersizler yapmalıdır. Hasta, sadece yürüyüş yaparak bile obezite tedavisinin verimini attırabilir.
Davranış değişikliği tedavisi: Bu tedavi yönteminde hasta yaşam tarzını değiştirmelidir. Hasta, neden ve nasıl kilo aldığını, hangi zamanlarda yemek yediğini ve neden fazla yemek yeme ihtiyacı duyduğunu saptaması gerekir. Bu doğrultuda yaptığı yanlışın farkına varıp, yeni davranışlar geliştirmesi gerekir.
İlaç tedavisi: Sağlıklı kilo vermek için etkili bir diyet programı uygulanmalı ve düzenli olarak egzersiz yapılmalıdır. Fakat bazı durumlarda kilo verme sürecini daha etkili kılmak için ilaç tedavileri de uygulanır. İlaç tedavisinde kişinin kilo verme sürecinin düzenlenerek hızlandırılması sağlanır. Bu ilaçlar uzman doktorlar tarafından kontrol altında verilmektedir.
Cerrahi tedavi: Tüm yöntemler denenip, başarı sağlanamamışsa son yöntem olarak obezite cerrahisi uygulanır. Cerrahi tedaviler iki farklı şekilde uygulanır. Bunlar; bariatrik cerrahi ve rekonstrüktif cerrahi yöntemleridir. Bariatrik cerrahide kullanılan yöntemler mide içi balon yerleştirilmesi, mide kelepçesi, mini gastrik bypass, R-Y gastrik bypass ve tüp mide ameliyatıdır. Mide içi balon yerleştirilmesi’nde mide içine özel bir balon yerleştirilir. İçine 400-700ml kadar serum verilerek midede hacim kaplaması ve kişinin midesini dolu hissetmesini amaçlayan yöntemdir. Bu yöntem ile birlikte hastanın psikolojik davranış tedavisi alması ve diyet ile tedavisini sürdürmesi gerekir. Mide kelepçesi yöntemi; midenin yemek borusu ile birleşme yerinin alt kısmına yerleştirilen bir kelepçe ile yenilen gıdaların erkenden mideyi girerek tokluk hissinin oluşmasını sağlar. Midenin hacmi küçüldüğü için hastalara katı gıda sınırlaması getirilir. Mini gastrik bypass ve R-Y gastrik bypass ameliyatları hemen hemen aynıdır. Amaç; mide hacminin küçültmek ve bağırsaklardan besin emilimini önlemektedir. Bu iki ameliyat çeşidi arasındaki fark ise uygulamak teknikleri ile ilgilidir. Hemen hemen herkes tarafından bilinen tüp mide ameliyatında ise midenin uzunlamasına bir bölümü çıkarılarak mide tüp haline getirilir. Böylelikle kişinin az yemek yiyerek tokluğun oluşmasını sağlar. Rekonstrüktif cerrahide ise vücuttaki fazla yağlar alınır. Bu tedavi yöntemi uygulandıktan sonra kişi hala eski yeme alışkanlıklarından vazgeçemiyorsa tekrar eski kilosuna dönebilir.

Obezite ile nasıl savaşılır?

• Sağlıklı beslenme programı oluşturun. Gün içinde yediklerinizin kalorilerine dikkat edin. Gerekiyorsa kalori alımlarınızı not edin. Yaktığınızdan daha fazla kalori tüketmemeye dikkat edin.
• Büyük porsiyonlardan uzak durun. Abur cubur tüketiminden kaçının.
• Kalorisi yüksek ama doyurucu olmayan yiyecek ve içecekler tüketmeyin.
• Hareket halinde olun. Sizi hareketsiz kılacak etkinliklerden kaçının. Özellikle akşam saatlerinde yemek yedikten sonra mutlaka yürüyüş yapın.
• Kilonuzu kontrol altında tutmak için zaman zaman tartılın ve vücut kitle endeksinizi hesaplayın.
• Su tüketiminize dikkat edin. Günce en az 1,5 litre su içiniz. Günlük yeterli miktarda içilen su, hem vücut sağlığı için hem de metabolizmanın hızlanıp kilo vermeyi hızlandırması açısından oldukça önemlidir.
• Yağı alınmış süt tüketiminin yağların emilimini azalttığı bilinmektedir. Yağlı yiyeceklerden sonra süt tüketin.

Sağlığınız için obezite ile mücadele edin!

Vakit kaybetmeden obezite tedavisine başlayarak sağlığınıza kavuşmanız mümkün! Florance Nightingale Hastaneleri, genel cerrahi, gastroentoloji, endokrinoloji ve metabolizma hastalıkları, beslenme ve diyetetik, psikoloji ve anesteziyoloji bölümleri ile birlikte multidisipliner bir yaklaşım ile sizi sağlığınıza kavuşturmak için uluslararası standartlarda hizmet vermektedir. Dahili bölümler tarafından detaylıca incelenen ve konsey kararı sonucunda cerrahi yöntemlerle sağlığına kavuşabileceğine karar verilen obezite hastalarının ameliyatları, yine alanında uzman cerrahlar tarafından gerçekleştirilmektedir. Florance Nightingale Hastaneleri Obezite ve Metabolik Cerrahi Merkezi'nde dünyada ve Türkiye'deki tüm yeni gelişmeleri takip eden sağlık personelleri ile en iyi ve kaliteli hizmeti sunmaktadır. Tam donanımlı ileri tıp teknolojisi ve profesyonel sağlık ekibi ile Florance Nightingale tedaviniz boyunca yanınızda!

tanıtımdır

 

İlginizi Çekebileceğini Düşündüğümüz Diğer Haberler
FACEBOOK YORUMLARI
ANNEBEBEK ÜYELERİ NE DİYOR?

Yorumları görebilmek, soru, görüş ve önerilerinizi bizimle paylaşmak için facebook hesabınız ile giriş yapmalısınız.

Facebook’ta adınıza gönderim yapmadığınızı bilmenizi isteriz..