Giriş Yapın

Facebook ile Bağlan Sizin adınıza paylaşım ve izinsiz gönderim yapmıyoruz.
Adet Öncesi Sendromu Mu Yaşıyorsunuz?
Adet Öncesi Sendromu Mu Yaşıyorsunuz?
Kendi Kendine Meme Muayenesi
Kendi Kendine Meme Muayenesi

Adet Sancısını Ne Geçirir?

Adet Sancısını Ne Geçirir?


Adet sancısı (regl ağrısı) birçok kadının yakındığı bir problem. Ergenlik döneminde başlayıp, bazen menopoza kadar sürebiliyor. Adet sancısı nedir? Neden adet sancısı çekeriz? Adet sancısına ne iyi gelir, be geçirir? Adet sancısı çekmek normal mi? Bu soruların cevabını Op. Dr. Alev Özdemir Karabağ veriyor.

Adet sancısı çekmek normal mi, her kadında olur mu?

Adet kanaması sırasında bir miktar sancı, ağrı yaşanması normal görülüyor. Elbette çekilen ağrı kadının günlük yaşamını bozmayacak sınırlarda olursa… Aşırı adet sancısı yaşamak ise jnekolojik bir hastalık olarak tanımlanıyor. 

Neden adet ağrısı olur?

Kanı vücuttan dışarı atabilmek için rahim kasılır ve rahim içinden salgılanan prostaglandin maddesi bu esnada sinir uçlarını uyarır. Bu uyarma sancı ya da ağrı hissedilmesine neden olur.
  

Adet sancısı nasıl hissedilir?

Adet sancısı Dismenore olarak adandırılıyor ve kendini genelde karnın alt kısmında ve kasıklarda aralıklı kramplar olarak belli ediyor. Bazense, bele, sırta ve bacaklara da yayılabiliyor.

Adet ağrısı çoğu zaman kanamadan bir gün önce başlıyor. En şiddetli olduğu zamansa kanamanın ilk günü, 3 güne yayılan adet sancıları da var. Adet ağrısıyla birlikte kadınlar bulantı, kusma, ishal ya da kabızlık, karında gaz hissi, baş ağrısı, baş dönmesi, yorgunluk, sinirlilik, ateş basması ve bazen bayılma hissi yaşayabiliyorlar.

Adet sancısı çeşitleri

Adet sancısı birincil ve ikincil olarak ikiye ayrılıyor. Birincil adet sancısında; ağrıya neden olan bir hastalık bulunmuyor ve kadınların çoğunun yaşadığı adet sancısı olarak biliniyor. İlk adet görme zamanı olan ergenlikle başlayıp, yaş ilerledikçe veya gebe kaldıktan sonra ağrı da azalma görülüyor. Elbette çekilen sancının şiddeti, kadının ağrı eşiğine bağlı. 

İkincil adet sancısı ise herhangi bir yaştan sonra ortaya çıkan ağrıları tanımlamak için kullanılıyor ve daha az kadında görülüyor. Bu sancı ve ağrıların oluşmasına altta yatan başka bir hastalık neden oluyor. Endometriozis gibi… Ayrıca adenomiyozis, miyomlar, uterus ve tüpleri içine alan iltihabi hastalıklar, rahim içi araç ve spiral kullanımı da ikincil adet sancısına neden olan hastalıklar arasındadır.

Adet sancısını ne geçirir?

Çok fazla adet sancısı çekiyorsanız, bunu normal kabul etmeyip bir kadın doğum uzmanına gitmeni gerekiyor.

Birincil adet sancılarında ağrı kesiciler, sancının giderilmesinde etkili oluyor. Adetiniz başlamadan bir iki gün önce ağrı kesici alırsanız daha az sancı çekmeniz mümkün.

Ağrı kesicilerle yeterli sonuç alınamadığı durumlarda, uygun kişilerde doğum kontrol hapları da kullanılabilir.  Doğum kontrol hapı kullanımının amacıı yumurtlamanın engellenmesiyle ağrının kontrol altına alınmasıdır. 

Omega-3 ve magnezyum gibi bazı besin takviyeleri de zaman zaman gerek ağrının gerekse de adet öncesi mide-bağırsak değişiklikleri, iştah değişiklikleri, duygu durum değişiklikleri gibi problemlerin azaltılmasında yardımcı olabiliyor.

İkincil adet sancısında ise altta yatan hastalık tespit edildikten sonra buna yönelik tedavi düzenlenir. Bu amaçla gerektiğinde laparoskopi adı verilen yöntemle karın içi organlar incelenebileceği gibi ve birtakım cerrahi işlemler de uygulanabiliyor.

İlginizi Çekebileceğini Düşündüğümüz Diğer Haberler
FACEBOOK YORUMLARI
ANNEBEBEK ÜYELERİ NE DİYOR?

Yorumları görebilmek, soru, görüş ve önerilerinizi bizimle paylaşmak için facebook hesabınız ile giriş yapmalısınız.

Facebook’ta adınıza gönderim yapmadığınızı bilmenizi isteriz..