Giriş Yapın

Facebook ile Bağlan Sizin adınıza paylaşım ve izinsiz gönderim yapmıyoruz.
Korona Aşısıyla Oluşan Koruyucu Antikor Anne Sütüne de Geçiyormuş
Korona Aşısıyla Oluşan Koruyucu Antikor Anne Sütüne de Geçiyormuş
Bebeğiniz emmeyi reddediyorsa…
Bebeğiniz emmeyi reddediyorsa…

Süt Arttırdığı Düşünülen Geleneksel Besinler

 Süt Arttırdığı Düşünülen Geleneksel Besinler

"Dünyanın hemen her yerinde, anne sütünü arttırdığına inanılan ve geleneksel olarak tüketilen çeşitli gıdalar bulunur." diyen dergimiz yazarlarından Diyetisyen ve Besenme Uzmanı Ayşegül Bahar, emziren annelere şu bilgierde bulunuyor.

Nesilden nesile aktarılan bu bilgilere karşın, bazı yiyecekleri yemenin, emziren annelerin daha fazla süt üretmesine yardımcı olduğuna dair bilimsel veriler oldukça sınırlıdır. Dolayısıyla bu yiyeceklerin işe yaradığına dair bilgiler oldukça tartışmalıdır.

Muhtemelen size de önerilen ve anne sütünü arttırdığına yaygın olarak inanılan bazı yiyeceklere dair bilimsel değerlendirmeler şöyledir:

1.Çemen otu

Basında çemen otu genellikle güçlü bir galaktagog (anne sütünü arttırıcı) olarak lanse edilir. Süt akışını artırdığı düşünülen östrojen benzeri bileşikler içerir ve küçük bir çalışma, günde üç kez çemen otu çayı içen kadınların içmeyenlere kıyasla önemli ölçüde daha fazla süt ürettiğini belirlemiştir.

Bir başka çalışmada, 1200 anneye günlük 580 miligram çemen otu tozu içeren kapsüller verilmiş ve annelerin büyük çoğunluğunda 24-72 saat içinde süt artışı kaydedilmiştir.

Bu çalışmalara karşın çemen otunun anne sütü arzını artırdığına dair bilimsel veriler yine de sınırlıdır ve bu nedenle bazı çocuk doktorları çemen otunu emziren annelere önermemektedir. Diğer yandan çemen otu kullanan bazı anneler, bebeklerinde gaz şikayetlerinin arttığını söylemektedir. Çemen otu astımı şiddetlendirebilir, bu nedenle astım hastaları dikkatli kullanılmalıdır.

Geçmişte emzirmiş bir anne olarak kişisel tecrübelerim çemen otunun anne sütünü arttırdığı yönündedir.

2.Yulaf ezmesi veya yulaf sütü

Emziren anneler, süt üretimlerine daha fazla yardımcı olmak için uzun zamandır yulaf kullanmaktadır. Bunun nedeni iyi bir tam tahıl ve demir kaynağı olmasıdır. Yarım fincan kuru yulaf 2 mg'a yakın demir içerir ve emziren annelerin günlük demir ihtiyacının yaklaşık yüzde 20'sini karşılar. Düşük demir seviyelerinin süt tedarikini engellediği bilinmektedir. Yulaf yemenin süt üretimine yardımcı olduğunu gösteren spesifik bir bilimsel çalışma ise bulunmamaktadır.

3.Rezene

Rezene bir başka geleneksel süt arttırıcı gıda olarak bilinir. Çoğunlukla çay olarak tüketilir. Çemen otu gibi, rezene tohumları da süt tedarikini artırdığı düşünülen östrojen benzeri bileşikler içerir. Bilimsel çalışmalara baktığımızda, rezene tohumu tüketiminin daha yüksek süt hacmi ve yağ içeriği sağladığı gösterilmiştir. Ancak emzirmeye yönelik faydaları konusunda geniş çaplı araştırmalar bulunmamaktadır.

4.Yağsız kırmızı ve beyaz et

Düşük demir seviyelerinin düşük süt üretimi ile ilişkili olduğuna dair bilimsel araştırmalar mevcuttur. Yağsız dana, kuzu eti ve kümes hayvanları en önemli demir kaynaklarıdır. Dolayısıyla, demir mineralinden yeterince almak için bu gıdaların tüketilmesi uygundur. Ancak yine, et tüketimini artan süt üretimine bağlayan doğrudan bir kanıt veya araştırma bulunmamaktadır.

5.Sarımsak

Sarımsak galaktagog olduğuna inanılan bir diğer yiyecektir. Pek çok anne, süt üretimini teşvik etmede sarımsağın etkili olduğuna inanmaktadır. Bir araştırmada, emziren annelerin sarımsak tükettiklerinde bebeklerinin daha uzun süre memede kaldığı ve emzirdiği görülmüştür. Ve emzirmedeki artış anne sütü arzında artışa yol açabileceğinden, sarımsak emziren annelerin daha fazla süt üretmesine yardımcı olabilir.

Sonuç olarak, doğru yiyecekleri yiyerek süt üretiminizi artırabileceğiniz fikrini destekleyen çok fazla kanıt yoktur. Ancak birkaç çalışma, belirli bileşenlerin faydalı olabileceğini gösteriyor ve birçok emziren anne, bunların bir fark yarattığına inanıyor. Bu nedenle, süt üretiminizin biraz yardıma ihtiyacı olduğunu düşünüyorsanız, menünüze galaktagog özelliği olan ve yukarıda sıralanan yiyecekleri eklemeyi deneyebilirsiniz.

Ancak sütünüzün yetersiz olduğuna dair endişeleriniz varsa, bunu öncelikle doktorunuza ve beslenme uzmanınıza iletmeniz önerilir. Böylelikle sizin ve bebeğinizin sağlığına ilişkin hem temel değerlendirmeler yapılabilir, hem de süt üretiminizi neyin etkileyebileceğini belirlemenize yardımcı olunabilir. Sizin ve bebeğinizin ihtiyaç duyduğu tüm besinleri sağlamaya yardımcı olacak başka çözümler sunulabilir.

İlginizi Çekebileceğini Düşündüğümüz Diğer Haberler
FACEBOOK YORUMLARI
ANNEBEBEK ÜYELERİ NE DİYOR?

Yorumları görebilmek, soru, görüş ve önerilerinizi bizimle paylaşmak için facebook hesabınız ile giriş yapmalısınız.

Facebook’ta adınıza gönderim yapmadığınızı bilmenizi isteriz..