Giriş Yapın

Facebook ile Bağlan Sizin adınıza paylaşım ve izinsiz gönderim yapmıyoruz.
 Süt Arttırdığı Düşünülen Geleneksel Besinler
Süt Arttırdığı Düşünülen Geleneksel Besinler
Göğüs Uçları Emzirmeye Nasıl Hazırlanır?
Göğüs Uçları Emzirmeye Nasıl Hazırlanır?

Bebeğiniz emmeyi reddediyorsa…

Bebeğiniz emmeyi reddediyorsa…

                

Doğumdan hemen sonra başlanması önerilen emzirme, anne ile bebek arasındaki güçlü bağın ilk adımıdır. Emzirme konusunda ilk zamanlarda bebeklerin annelerinden daha becerikli olduğu bile düşünülebilir, sonuçta onlar içgüdüsel olarak emme refleksine sahipler. Birçok bebek anne memesini kolaylıkla kavrar ve emme eylemi sorunsuz başlar, anne deneyim kazandıkça emzirme doğal ve mutluluk verici bir duruma dönüşür. Bazense bebekler emmeyi ve memeyi reddeder. Meme reddinin nedenlerinin doğru anlaşılması gerektiğini söyleyen Memorial Ankara Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Memnune Aladağ, anne babaların sabırlı olmaları gerektiğinin altını çiziyor.

Bebeğin meme emmeyi reddetmesine “Meme reddi” denmektedir. Ama bu meme reddin ihtiyacın azaldığı ya da memeyi çabuk boşalttığı dönemlerdeki yalancı meme reddi olup olmadığı gözden geçirilmelidir.

Anne bebek arasındaki bağ ve ten teması önemlidir

Yeni doğan bir bebek neden emmek istemez sorusunun önemli nedenlerinden biri damak yapısındaki bozukluklardır. Eğer bebeğinizde doğumsal anomali mevcutsa, yani damağında ya da dil veya dudağında  anomali bulunuyorsa emme eylemini gerçekleştirmesi çok zordur. Bu durumun hemen tespit edilmesi ve anomalinin düzeltilmesi gerekir. Yapılacak operasyon bebeğin memeyi reddetme tedavisi de olacaktır aynı zamanda.
Emme eyleminin sağlıklı başlayıp devam edebilmesi için anne ile bebek arasındaki güvenli bağlanmanın olması, ten temasının sağlanması gerekir. Doğumdan sonra en kısa sürede bebeğini göğsüne alan ve onu emzirmeye başlayan anne ve bebek arasında güçlü bir bağ oluşmaya başlar. Bu süreçte yaşanan olumsuzluklar, emmeyi de etkiler. 
Sağlık sorunlarından dolayı bebeğin anneden ayrı kalması, annenin doğum sonrası kullandığı ilaçlar veya doğum sırasındaki zorluklar nedeni ile emzirmeye ve anne olmaya adapte olamaması, annenin veya bebeğin stresli huzursuz olması nedeni ile adaptasyonun bozulması da bu süreci etkileyen faktörlerdir. Emzirme sürecinde anneye destek olmak, stresli bir ortamda olmamasını sağlamak, ağrısı varsa çözüm için yardım etmek, doğum sonrası kaygılarını azaltmaya çalışmak önemlidir.

Yeni doğan bebeğinize biberon vermemeye çalışın

Yeni doğan bebeğin emme becerisinin zarar görmemesi için emzik veya biberon ile tıbbi bir gereklilik olmadıkça tanıştırılmaması gereklidir. Biberondan emmek ile anne memesinden emmek tamamen farklıdır. Biberon ya da emziğe alışan bebek anneyi emmek istememekte ve memeyi reddetmektedir. Elbette bebekler farklı farklıdır. 2 yıl boyunca hem annesini emen, hem emzik hem de biberon alan ancak meme reddi yaşamayan bebekler de bulunmaktadır. Ancak bazı bebekler bir kez biberon aldıktan sonra annesini emmek istemeyebilir. Bebeğimizin hangi yapıda olduğunu bilmediğimizden tıbbi bir gereklilik olmadıkça ilk 3 ayda biberon ya da emzik ile hiç tanıştırmamak daha uygun bir yaklaşım olacaktır.

Emzirmekten vazgeçmeyin, sabırlı olun

Bebekte besin alerjisi olması durumu da meme reddine yol açmaktadır. Meme reddi olan bir bebeğin alerjik ya da metabolik bir hastalığı olup olmadığı hekim tarafından değerlendirilmelidir. Bebeğin sistemik başka hastalıkları (viral enfeksiyonlar, idrar yolu enfeksiyonu, bazı nörolojik hastalıklar vb) olup olmadığı da doktoru tarafından kontrol edilmelidir. Her durumda annenin kaygısı, stresi azaltılmalı, anne -bebeğin yeniden bağlanması sağlanmalıdır. Bu süreçte emzirme danışmanından yararlanılmalı, sabır ve sevgiyle emzirmeye devam edilmelidir. Emmeyi reddeden bebeğe ne yapmalı diye düşünüldüğünde, ailenin sabırlı ve ilgili olması, emzirme tekniklerini bilmesi ve anne babanın birbirine destek olması ilk yapılması gerekenler arasındadır.

Diş çıkaran bebekler memeyi reddedebilir 

Bazı bebeklerde 3. aydan itibaren diş çıkarma belirtileri ile birlikte yoğun salya, ellerini sürekli ağzına götürme, huzursuzluk ve ağlama nöbetleri başlayabilir. Bu durumdaki bazı bebekler daha çok emmeyi tercih ederken, bir diğer grup bebek de memeyi reddedebilir. Sabırla, onun sakinleşmesini bekleyip emzirmenin devam ettirilmesi sorunu çözmektedir. Bu dönemde ateşli viral enfeksiyonlar bebeğin memeyi istememesine neden olabilir, ancak hastalık geçtiğinde bebek tekrar emmeye başlar.

3 aylık bebek emmeyi neden reddeder?

3.aydan sonra bebeğin çevreye olan ilgisi artar. Etrafında olan bitenle daha çok ilgilenmeye, iletişim kurmaya başlar. Büyüyen bebekler artık eskisi gibi uzun uzun emmek istemezler ve daha az uyku, daha çok oyun ve eğlence isterler. Memeyi kısa sürede boşaltır, daha uzun aralardan sonra emmek isteyebilirler. Bebek emmek istemediğinde asla ısrar edilmemeli, istekli olduğu zamanlar kollanmalı ve fırsat olduğunda emzirilmelidir. Gece emzirmelerine ağırlık verilmelidir. Unutmamak gerekir ki bu süreç 1.5-2 ay içinde geçecek ve bebek tekrar emmeye başlayacaktır. Meme reddi yaşandığında ilk olarak nedenini anlamak, altta yatan bir hastalık varsa tedavi ettirmek önemlidir. Sonrasında sabır ve sevgi ile uygun teknikle, tekrar bağlanma sağlanarak bebek emzirmeye tekrar alıştırılmalıdır. Bu süreçte en büyük hata bebeğe formül mama başlamak olacaktır.

İlginizi Çekebileceğini Düşündüğümüz Diğer Haberler
FACEBOOK YORUMLARI
ANNEBEBEK ÜYELERİ NE DİYOR?

Yorumları görebilmek, soru, görüş ve önerilerinizi bizimle paylaşmak için facebook hesabınız ile giriş yapmalısınız.

Facebook’ta adınıza gönderim yapmadığınızı bilmenizi isteriz..