Giriş Yapın

Facebook ile Bağlan Sizin adınıza paylaşım ve izinsiz gönderim yapmıyoruz.
Bebeğiniz emmeyi reddediyorsa…
Bebeğiniz emmeyi reddediyorsa…
Meme Başı Göçük Anneler Nasıl Emzirecek?
Meme Başı Göçük Anneler Nasıl Emzirecek?

Göğüs Uçları Emzirmeye Nasıl Hazırlanır?

Göğüs Uçları Emzirmeye Nasıl Hazırlanır?

İlk emzirme deneyimi, yeni anneler için elbette çok kolay değil. Edinilen bilgiler, tecrübe edildikçe ve uzman kişilerden yardım aldıkça yaşamda yerini buluyor. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Bülent Tekin’den emzirmeye yeni başlayan annelere ipucu olabilecek bilgiler öğrendik.

Hamilelerin doğumdan sonraki süreçle ilgili birçok konuda bilinmeyen korkusu yüksektir. Bunların başında da sağlıklı bir bebek ve doğumdan sonra ilk amaç olan emzirmeyi başlatmak gelir. Emzirmeye hazırlanan annelerin öncelikle bilmesi gereken, gebelik hormonlarının hamilelik boyunca göğüslerde süt üretimine yönelik değişiklikleri gerçekleştirdiği ve doğumdan sonra hemen süt üretimini başlattığıdır. Anne için gerekli olan en önemli etmen kendine güvenmesi, iyi bir danışmanlık alması, olumsuz hikayelere kulaklarını tıkaması ve kendisine destek verecek yakınlarıdır.

İlk iş; göğüslerinizi tanımak

Göğüslerinizi emzirme sürecine hazırlamak için öncelikle onları tanımanız gerekir.  Düz veya içe dönük göğüs ucu, önceden tespit edilebilir. Eğer göğüs ucunuz düzse bebeğiniz kavrama zorluğu çekecek ve meme ucu çatlaklarınız kaçınılmaz olacaktır. Bu nedenle meme ucu çatlaklarını nasıl tedavi edebiliriz veya doğum çantası hazırlarken göğüs için hangi kremi almalıyım sorularından önce, “çatlakların oluşmaması için neler yapılabiliriz?” konusuna odaklanmak daha uygun olur.

Düz göğüs ucunu dışarı çıkarmak için uygun olabilecek bir yöntem; her iki başparmağınızı göğüs ucunuzun dibine yerleştirerek kahverengi olan bölgeyi (areolayı) göğsünüzün içine doğru bastırma hareketi yapıp başparmaklarınızı birbirinden uzaklaştırarak germektir. Bu hareketi farklı noktalardan 5 kere yapıp günde 3-4 kere tekrarlayın.

Göğüs ucunuzu sabun ve antiseptikle yıkamanıza gerek yok

İçe dönük göğüs ucu için son yapılan araştırmalara göre bebeğin kavrama problemi yoksa herhangi bir yönteme başvurmanıza gerek yok. Fakat bebekte areola (memenin etrafındaki kahverengi daire) bölgesini kavramakta problem varsa, meme ucu aparatları kullanılabilir. Bazı uzmanlara göre, gebelik döneminde fark edilen içe dönük meme için günlük birkaç saat göğüs kalıpları takılmalı ve giderek kullanım süreleri artırılmalıdır.

Göğüs ucu temizliği konusunda alkol, antiseptik veya sabun kullanmanız gereksizdir. Yıkanırken, göğüslerinizi duru su ile yıkamanız yeterlidir. Bebeğiniz emerken göğüs ucunuzun çevresindeki bezeler mikrop üremesini önleyen ve cildi nemlendirici bir madde salgılar. Sabun gibi kimyasallar kurutucu olabilir dolayısıyla göğüs bölgesinde kullanılmamalıdır. Kuru olması çatlak ve yaralara zemin hazırlayacaktır. Bazı anneler hamilelik boyunca göğüs uçlarına kurumayı önlemek için nemlendirici kullanmayı tercih etmektedir.

Son birkaç yıla kadar göğüs uçlarınızın emzirme esnasında zarar görmemesi için göğüs ucu hazırlığına yönelik birçok uygulama yapılırdı. Günümüzde doğru pozisyon verme ve bebeğin göğsü doğru biçimde tutmasının, göğüs ucu yaralarını önlediği veya en azından gelişebilecek sorunları azalttığı kabul edilmektedir. Peki, “Doğru pozisyon nasıl olacak?” derseniz; bebeğinizin emerken ağzının tam açık olması ve ağzının meme çevresindeki kahverengi areolayı tam kavramasıdır.

Memenizi C şeklinde tutun

Memeye başparmak ve işaret parmağı ile C şeklinde tutuş yapılmalıdır. Canınız acıyorsa bebek meme ucunu tam kavramamış demektir. Hemşireniz, ebeniz veya yanınızda olan deneyimli bir kadın rahat bir ortam ve emzirme pozisyonu belirlemenizde size yardımcı olabilir. Sık emzirme hem sürece hızlı alışmaya hem de anne bebek iletişimini güçlendirmeye yardımcı olacaktır.

Sonuç olarak sadece doğru emzirme pozisyonu ile meme ucu çatlaklarını önlemek mümkündür. Bu nedenle doktorunuz, emzirme danışmanınız, ebe ve hemşireler doğum sonunda süreçte yapmanız gerekenlerle ilgili olarak sizi bilgilendireceklerdir.

 

İlginizi Çekebileceğini Düşündüğümüz Diğer Haberler
FACEBOOK YORUMLARI
ANNEBEBEK ÜYELERİ NE DİYOR?

Yorumları görebilmek, soru, görüş ve önerilerinizi bizimle paylaşmak için facebook hesabınız ile giriş yapmalısınız.

Facebook’ta adınıza gönderim yapmadığınızı bilmenizi isteriz..