Giriş Yapın

Facebook ile Bağlan Sizin adınıza paylaşım ve izinsiz gönderim yapmıyoruz.
Çocuklar ve Bebekler için Ev Güvenliği Nasıl Sağlanmalı?
Çocuklar ve Bebekler için Ev Güvenliği Nasıl Sağlanmalı?
Bebeklerde Yanıklara Dikkat!
Bebeklerde Yanıklara Dikkat!

Bebek Odası Hazırlığı Nasıl Yapılmalı?

Bebek Odası Hazırlığı Nasıl Yapılmalı?

Artık bebeğinizin odasını hazırlama zamanı geldi. Halısından duvarlarına, yatağından dolabına kadar bebek odası için neler seçmeniz konusunda sizlere fikir oluştursun diye Yağmur Proje Ortağı Mimar Emre Yağmur’a sorularımızı yönelttik.

Tehlike yaratmayan mobilyaları seçin

Bebek odası hazırlamak her anne-baba adayı için çok zevkli bir dönemdir. Bebek doğmadan bütün her şey düşünülmüş olur. Genelde aile büyükleri ve işin uzmanlarından bilgi alınır. Ancak bebek odalarında mobilyanın güzel olmasından çok sağlıklı koşullar, tehlike yaratmayan mobilyalar,  renklerin uyumu ve bebeği nasıl etkilediği önemlidir ve uzun ömürlü olmasına dikkat edilmelidir. Bazen destekleyici, bazen ise stratejik sebeplerle bebek odalarında iç mekan tasarımlarındaki renkler, anne ve bebek üzerindeki psikolojik etkilenmelere yol açabiliyor.  Bebeğin odasını hazırlarken onun rahatını sağlarken tehlikelerden de korumanız gerektiğini unutmayın.

Bebek odasında malzeme seçimi

  • Her şeyden önce sağlıklı ve temizlenmesi kolay eşyaları tercih edin.
  • Yer döşemesinde kir tutmayacak ve de temizliği kolay kaplama türleri düşünün.
  • Halı ve halı türü malzemeler odadaki nemi de emdiği için alerjik bünyeli bebekler için nefes almayı güçleştirebiliyor.
  • Temizlenmesi veya silinmesi kolay olan ahşap parke döşeme türleri olabilir.
  • Metal malzemelerden oldukça kaçınılmalı. Bebeğin kendisini yorgun hissetmesine ve buna bağlı olarak uyku düzensizliklerine neden olabilir.  Bu nedenle bebeğin odasında büyük metal mobilyalar bulundurulmaması doğru olacaktır.

Renk seçimi

Bebek odasında yapılan düzenleme faaliyetinin bebek eve gelmeden önce maksimum 1 ay önce bitirilmesi gerekmektedir. Çünkü kullanılacak mobilyalar ve duvarda kullanılacak duvar boyaları kuruma süresince mekana bir takım koku ve gazlar salacaktır. Bu da bebeği son derece rahatsız edecektir. Boyanın cinsi ne olursa olsun içeriğindeki her maddenin bebeğinizi etkilemesi mümkündür.  Genellikle bebek odalarında boya tercihi dengeli bir şekilde oluşturulmalı. Sadece beyaz ve tek renk olmamalı ama oda duvarlarında renk cümbüşüne yol açan bir kaosta yaratılmamalı. Günümüzde çoğu bebek odasında kullanılan pastel renkler en ideal olanlarıdır. Mavi ve yeşil gibi soğuk renkler sakinleştirici bir etkiye sahiptir. Aynı zamanda sinekleri de uzak tutar. Koyu renk boyalar odayı küçük gösterir. Açık renklerse odayı ferah kılar.
 

Dekorasyon

Ve en önemli detay; bebekler çok hızlı büyürler. Büyürken odalarının da onlara uyum sağlayabilmesi gerek. O büyürken de odanın yeni düzenlemelere ve yeni mobilyalara açık bir altyapıyla hazırlanması en uygunudur. Odanın nasıl değişebileceğini öngörerek odada inşaat faaliyetinin önünü kesecek elektrik ve mekanik düzenlemeler yapılmalı. Mobilya seçimleri yapılırken dönüşebilen tasarımlar çok işe yarıyor. Bebeğinizin altını değiştirirken kullanabileceğiniz bir mobilya rahatlıkla bir oyuncak rafına dönüşebilir mesela. Bebek odaları çok fazla işin küçük bir alanda yapılmasını da gerektirir. Mobilyayı alırken boyutlarının bebeğe büyüdüğünde oyun alanı bırakacak şekilde olmasına dikkat etmelisiniz.
Bebeğin odasındaki mobilyaların ahşaptan yapılmış olması sağlıklı bir seçimdir. Doğal görünümlü de olsa lake de olsa kullanılmış cila ve boya malzemelerinin kimyasal olarak uygun olması şart.

Bebek odası için 5 altın kural

Aydınlatma: Odanın penceresinden alınan günışığı ve odaya yerleştirilecek aydınlatma düzeneklerinin bebeğe doğrudan gelmemesi gerekir. Zeminden aydınlatma ve gizli ışık tercihleri işinizi kolaylaştıracaktır.
Rahat sirkülasyon: Bebek odasını belirlerken bebek ile ilgilenen kişilerinde bu odanın kullanıcısı olduğunu düşünmek gerek. Oda çok küçük olmamalı, oda küçük ise alınacak olan mobilyaların ortada bir dolaşım alanı bırakacak şekilde düzenlenmesi gerekir.
Mobilya detayları:  0-6 yaş arasında gece uykularını yarıda bölen ebeveynler için sivri detaylar yaralanmalara sebep olabiliyor. Özellikle 1 yaşından sonra bebek hareketlendiğinden dolayı kendisine zarar vermemesi açışından yuvarlak hatlı mobilyalar odada tercih edilmelidir.
Yalıtım:  Bebeğiniz uykudayken en verimli zamanı geçirdiğinden kapı tokmağı, televizyon sesi, dışarıdan gelen sesler bebeğin uykusunu bölmemeli. Kapılar yumuşak kilitli ve fitilli olmalı. Yatağı pencereden uzakta olmalı. Anne bebeği kontrol için geldiğinde bebeğin yatağı doğrudan görebileceği bir noktada olmalı.
Dönüşebilen odalar:  Bebek büyürken odalarında onlara uyum sağlayabilmesi gerek. Odanın yeni düzenlemelere ve yeni mobilyalara açık bir altyapıyla hazırlanması gerek. Akıllı mobilya seçimleri bu iş için idealdir.
   

 

İlginizi Çekebileceğini Düşündüğümüz Diğer Haberler
FACEBOOK YORUMLARI
ANNEBEBEK ÜYELERİ NE DİYOR?

Yorumları görebilmek, soru, görüş ve önerilerinizi bizimle paylaşmak için facebook hesabınız ile giriş yapmalısınız.

Facebook’ta adınıza gönderim yapmadığınızı bilmenizi isteriz..