Giriş Yapın

Facebook ile Bağlan Sizin adınıza paylaşım ve izinsiz gönderim yapmıyoruz.
Her Şey Yolunda mı?
Her Şey Yolunda mı?
Her Bebeğin Gelişimi Farklı
Her Bebeğin Gelişimi Farklı

Ay Ay Bebek Gelişimi

Ay Ay Bebek Gelişimi

Bebekler ilk bir yıl içinde çok hızlı büyürler. Bu aylar gelişim açısından da oldukça önemlidir. Ilk yıldaki  rutin bebek kontrolleri işlerin yolunda gidip gitmediğini anlamak ve anne babaların kafalarındaki sorulara cevap vermek açısından önemli ve gereklidir. Ilk yıldaki gelişim ve kontroller hakkında Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Nuriye Ayça Gül Zeminli’den bilgiler aldık.

Zamanında doğan sağlıklı bir bebeğin doğum ağırlığı 2800 -3500 gram arasındadır. Bebeğin  ilk 3 ayda günlük ağırlığı ortalama 20-30 gram, aylık da  750-1000 gram değişir. 3-6 ay arasında günlük 20-25 gram, aylık olarak ise 500-700 gram arasında kilo alır.


Bebeğiniz 1. Ayında ise…

Yeni doğan bebeğiniz günde 15-18 saat uyur.
Yenidoğan bebeklerin vücutlarındaki şişlik ve lekeler olağandır.
Yenidoğan bir bebeğin görüş açısı 15-30 cm aralığındadır, buna karşın
bebeğin işitme duyusu gayet iyidir.
Yeni doğan bebeğiniz için en ideal besin anne sütüdür. Yeni doğan bebeğiniz,  2-3 saatte bir beslenmek isteyebilir, ama bu sıklık 1.aydan sonra giderek azalır.

Aşı takvimi: 1.ayın sonunda doğduğunda yapılan hepatit B aşısının 2.dozu ve doktorunuzun önerisine göre  kalça çıkığı kontrolu için ultrason çekimi vardır.

Bebeğiniz 2. Ayında ise…

Bebeğinizin hareketleri daha istemli hale gelir ve sizi tanımaya başlar.
Bilinçli olarak gülücük atmaya başlar.
Bebeğiniz artık gündüzleri daha fazla uyanık kalmaya, geceleri daha uzun süre uyumaya başlar. Yaklaşık geceleri 7 saat kadar uyuyabilir. Gece beslenmelerinde onunla oynamayın ve konuşmayın ki uyanık kalmasın.
Gözleri ile hareket halindeki bir cismi takip edebilir. 2 aylık bebek bu dönemde yalnızca nesneleri takip etmez, onları tanımaya da başlar.

Aşı takvimi:  Karma(DBT-Çocuk felci) (1.doz), Verem (BCG), Pnömokok (1.doz) ve Rota aşısı (3.ayda da yapılabilir.)

Bebeğiniz 3. Ayında ise…

3. ayda, bebeğinizin heyecanlanmasını, neşesini, agulamalarını ve iletişim kabiliyetindeki hızlı gelişmeleri  göreceksiniz.
Bu ayda uzun uzun ellerini incelemesi ve kendi kendine konuşması (elbette konuşmaktan kastımız agulamak ve sesler çıkarmak) kendini ve çevresini daha iyi tanımak istediğinden dolayıdır. Etrafında  gördüğü her şeyi gözleriyle  inceledikten sonra ağzına götürerek tanımaya çalışır ve dünya ile kurduğu ilişkiyi bu şekilde  güçlendirmek ister.
3. ayın sonuna kadar ara ara uyansa bile geceleri 10 saate kadar uyuyabilir. Sabahları 6’da belki daha bile erken uyanabilir ve gün içinde 2-3 kez kısa da olsa uyur.
Ailesini ve yakınlarını ayırt etmeye başlar. Öncelikle annesini tanır, daha sonra sık gördüğü diğer kişileri tanımaya başlar. Kolay güler ve ağlaması azalır. Canlı renklerdeki oyuncaklara karşı ilgisi fazla olur. Yalnız kalmak istemez.

Aşı takvimi: Karma (DBT-Çocuk felci), Rotavirüs (2.doz), Pnömokok (2.doz)

Bebeğiniz 4. Ayında ise…

Bebeğinizin boy ve kilo gelişimi iyi ise sadece anne sütü verin; eğer gelişimi iyi değilse doktorunuz 4. ayda yoğurt, kaşık mama ve meyve püresi gibi katı gıdalara geçmenizi önerebilir. 4. ayda bebeğiniz nihayet gece boyunca uyumaya başlayacaktır. Gece uykuları 11 saate kadar çıkabilir. Gün içinde ise 2-3 saat daha uyur. Bu ayda ayrıca D vitaminine ek olarak, doktorunuzun önerisiyle demir takviyesi başlanabilir.

Aşı takvimi: Karma (DBT-Çocuk felci) ve  pnömokok  aşılarının 2.dozu , Rota aşısı (2.doz. 5. ayda da yapılabilir.)

Bebeğiniz 5. Ayında ise…

Şayet bu ay katı gıdaya geçilmesine karar verildiyse bebeğinizin emme isteği artacaktır. Ancak yine de altıncı aya kadar anne sütü harici herhangi bir gıdayla bebeğinizi beslememeniz gerektiğini vurgulamak isteriz. Bebek yeni geliştirdiği motor becerilerini denemek için sabahları erkenden uyanır. Uyandığı zaman bir süre yatağında kendi kendine oynuyorsa, akşam yatırırken yatağına sevdiği oyuncaklardan birkaç tanesini koyabilirsiniz. Bu dönemde bebeğinizin diş çıkarma sancıları da olabileceğinden huysuzluğa ve ağrıya bağlı gece uyanmaları da olabilir. Oturmaktan çok hoşlanır. Ancak yine de oturur pozisyonda çok uzun süre bebeğinizi tutmamanızı öneririz. Elleri ve ayaklarını açıp kafasını kaldırarak “uçak” hareketini yapmaya başlar. Ayağını rahatça ağzına götürebilir. Nesneleri bir elinden diğerine geçirebilir. Objeleri daha kolay kavrar. İki eliyle biberonu kavrayabilir.

Aşı takvimi: Rota aşısının 2. dozunu, 4. ayda yaptırmadıysanız bu ay yaptırmalısınız. Bu ayda başka aşısı yok.

Bebeğiniz 6. Ayında ise…

6. ayda bebeğiniz 12 saati gece olmak üzere toplam 14 saat uyur. Diş çıkardığı için bu dönemde geceleri ağlayabilir. Uyku saati için artık bir düzen oluşturmaya başlayabilirsiniz.
Yüzüstü yatarken bacaklarını hareket ettirerek emeklemeye çalışır. Kafasını serbestçe hareket ettirebilir, vücudunu istediği yöne çevirebilir. Parmaklarıyla kendi yemeğini yemek hoşuna gider. İlk dişi çıkabilir. Sırtüstü yatarken dönerek oturur pozisyona geçebilir. Parmakları ve elleri güçlenen bebeğiniz bu dönemde bir şeyleri kavramaktan mutluluk duyacaktır. Nesneleri sıkı sıkı tutar ve elleri arasında transfer edebilir. “F”, “V”, “S”, “Z” gibi sessiz harfleri çıkarmaya başlar. Tanıdığı kişileri ve yabancıları artık ayırt edebilir. Aynada kendi görüntüsünü de artık tanır hale gelir. Ayrıca sesleri takip etmeye başlayan, yani ilk kez konuşma denemeleri yapan çocuğunuzdan tek heceli kelimeler duyabilirsiniz. Sizi de taklit etmeye çalışacaktır.

Aşı takvimi: Hepatit B, karma aşı ve  pnomokok aşısının  3. dozları, oral polio aşısının ilk dozu. Doktorunuzun yaklaşımına bağlı olarak rota aşısının 3.dozu

Bebeğiniz 7. Ayında ise…

Bebeğin emmesi, kilo alması ve büyümesi iyi ise bu ayda alacağı proteinin büyük bir kısmını anne sütünden alması daha iyidir. Yavaş yavaş çeşitli tatlara alıştırılabilir, yanınızdayken kolay parçalanıp dağılmayan bisküviler veya ekmek kabuğu eline verilebilir.
Gece boyunca sabaha kadar hiç uyanmadan uyuyabilir; diş çıkarması başladı ise dönem dönem ağlayarak uyanabilir. Mümkünse yatağından almadan belki yanına uzanarak tekrar dalmasını sağlayın, eğer kucağınıza alırsanız tekrar uykuya dalması zor olabilir. Bebeğiniz bu dönemde emeklemeye başlayabilir. Dengesi iyice gelişir ve oturmaya başlayabilir. Kendi kendine dönebilir ve ellerinden destek alarak doğrulabilir.   Bu dönemde bebeğiniz tek ve iki heceli kelimeleri bozuk da olsa telaffuz etmeye başlayabilir.

Aşı takvimi:  Bu ay  doktorunuz rota aşısının 3.dozunu önceki ayda yapmadıysa yapabilir. Başka herhangi bir aşı yoktur.

İlginizi Çekebileceğini Düşündüğümüz Diğer Haberler
FACEBOOK YORUMLARI
ANNEBEBEK ÜYELERİ NE DİYOR?

Yorumları görebilmek, soru, görüş ve önerilerinizi bizimle paylaşmak için facebook hesabınız ile giriş yapmalısınız.

Facebook’ta adınıza gönderim yapmadığınızı bilmenizi isteriz..