Giriş Yapın

Facebook ile Bağlan Sizin adınıza paylaşım ve izinsiz gönderim yapmıyoruz.
Aşı, Savunma Mekanizmasının Önemli Bir Parçasıdır
Aşı, Savunma Mekanizmasının Önemli Bir Parçasıdır
Covid-19 Endişesiyle Bebeğinizin Aşılarını Aksatmayın
Covid-19 Endişesiyle Bebeğinizin Aşılarını Aksatmayın

Bebeklerin Yaz Aylarında En Sık Yaşadığı Sorunlar

 Bebeklerin Yaz Aylarında En Sık Yaşadığı Sorunlar

Bebek bakımı ve sağlığına yılın her günü dikkat etmek gerekiyor elbette ama mevsimsel farklılıklar, bebeklerin bazı sorunlarla daha fazla karşılaşmalarına neden oluyor. yaz döneminde en sık yaşanan problemleri, Bahçeşehir Üniversite Hastanesi Medical Park Göztepe’den Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Hüseyin Kıyak açıklıyor.

Güneş ve sıcak hava

D vitamini çocukluk çağında büyümenin en hızlı olduğu ilk 2 yaşta oldukça önemlidir. Vücudumuzda D vitamini sentezlenebilmesi için mutlaka güneş ışığına ihtiyaç vardır. Ancak bebeklerimizi özellikle güneş ışığının dik açıyla geldiği saatler olan 11:00-16:00 arasında güneş ışığından uzak tutmalıyız. Bu saatler dışında, en az yarım saat olmak üzere ve cam arkasından olmamak kaydıyla güneş ışığından faydalandırmalıyız. 6 aydan büyük bebeklerimizi güneş ışığının zararlı ışınlarından korumak için güneş kremi kullanmalıyız. Güneş kremi seçilmesinde en önemli noktalardan biri olarak, bebeklere 30 faktör tercih etmelerini öneriyorum. 
Bebeklerimizin sıcak havalardan etkilenmemesi için, çok sıkı giydirmemeye özen göstermeliyiz. Onlar için pamuklu, teri emen, seyrek ve bol kıyafetler seçmeliyiz.
İlk 6 ayda anne sütü tek besin olarak seçilmelidir. 6 aydan küçük bebekleri olan annelerin bol su içmesi önemlidir. Unutmamalılar ki, anne sütü bebeğin sıvı ihtiyacı için yeterlidir. 6 aydan büyük bebeklerimize ise bol sıvı verilmelidir. Bebeklerde ilk 18 ayda içilecek suların kaynatılıp soğutulması önerilir.

İsilik

Sıcak havalarda en çok karşılaşılan sorunlardan biri de isiliktir. İsilik bebeğin aşırı terlemesinden ve ter bezleri kanallarının tıkanmasından kaynaklanır. Kırmızı renkte, iğne ucu gibi küçük küçük döküntülerdir. İsiliği önlemede en etkin yöntem terlemeyi engellemektir. Bunun için ise pamuklu kıyafet seçimi, ince ve bol giydirme, altını sık değiştirmek ve sık banyo yaptırmak önemlidir.

Pişik (Napkin Dermatidi)

Yaz aylarında hava sıcaklığı ve terlemeye bağlı olarak pişik daha sık görülmektedir. Bazen pişik kremlerinin çok fazla kullanımı da ter bezlerinin kanallarını tıkayarak pişiğe neden olabilmektedir. Bu durumu önlemek için ise bebek bezlerinin daha sık değiştirilmesini, temizlemede duru su ve pamuk kullanılmasını, daha çok alt havalandırma yapılmasını ve pişik kremlerinin ince tabaka olarak kullanılmasını öneriyorum.

Banyo

Yaz aylarında bebeklerin sık banyo yaptırılması hem vücudu rahatlatır, hem de vücut ısısını dengeler. Banyo suyunun sıcaklığı da çok önemlidir. Ilık su tercih edilmelidir. Günlük banyo yaptırılmasını öneriyorum. Banyo sonrası bebekler için daha çok su bazlı nemlendiricilerin kullanılmasını öneriyoruz.

Kusma ve ishal

Yaz aylarında hava sıcaklığı nedeniyle dışarıda veya açıkta bırakılan yiyeceklerde bozulma ihtimali daha sıktır. Bu nedenle yaz aylarında gastroenterit (kusma, ishal) tablosu ile daha sık karşılaşmaktayız. Özellikle dışarıdan hazır gıda tüketilmemesine özen gösterilmeli, sebze meyveler bol su ile yıkanmalı ve el temizliğine dikkat edilmelidir.

Deniz ve havuz tercihi

Bu konuda kişisel bir görüş olarak çocuklarımız için havuzun tercih edilmemesini öneriyorum. Özellikle bebeklerimizin havuza sokulmamasını öneriyorum. Durgun ve tatlı sularda mikroorganizma üremesi daha kolay olmakta, idrar yolu enfeksiyonu ile gastroenterit hastalıklar oldukça sık görülmektedir. Bebeklerimizin serinlemesi için denizin tercih edilmesini öneriyoruz. Ancak güneş ışınlarının dik açıyla dünyamıza geldiği saatler olan 11:00-16:00 arasına dikkat edilmeli ve bu saatlerde güneş ışığına maruz kalmamalarını sağlamalıyız.

Güneş çarpması

Güneş çarpması özellikle öğle vakti, güneş ışınlarının dik geldiği zamanlarda saat 11:00 ve 15:00 arasında oluşmaktadır. Aşırı sıcak havalarda, beden ısısını ayarlayan mekanizmanın bozulmasıyla gelişir. Burada en önemli nokta, aşırı sıcak havaya uzun süre maruz kalarak vücudun ısısını dengede tutmak için gerekli olan terlemeyi yeterince gerçekleştirememektir. Güneş çarpması belirtilerinde, yüksek ateş, kuru sıcak ağrılı cilt, şiddetli baş ağrısı, bulantı, kusma ve baş dönmesi, kas krampları, çarpıntı, uykuya eğilim, şuur bulanıklığı ve komaya kadar varabilen ciddi klinik tablolar görülebilir. Bu tarz şikâyetleri olan çocuklarımızın en yakın sağlık kuruluşuna götürülmesini öneriyoruz. Güneş çarpması tehlikesini önlemek için ise çocuklarımızı fazla sıcağa maruz bırakmamak, özellikle tatil günlerinde öğlen saatlerini daha serin yerlerde geçirmelerini sağlamak, güneş kremleri kullanmak, çok terletmeyen giysiler giymelerini tercih etmek ve bol su tüketmelerini sağlamak gerekir.

Vitamin ve balık yağı kullanımı

Sebebi nedendir bilinmez ama genel bir uygulama olarak ebeveynlerimiz yaz aylarında vitaminleri ve balık yağlarını bırakmaktalar. Özellikle balık mevsimi olmayan yaz aylarında da balık yağlarına ve eksikliği varsa vitaminlerine devam edilmesini öneriyoruz.


 

İlginizi Çekebileceğini Düşündüğümüz Diğer Haberler
FACEBOOK YORUMLARI
ANNEBEBEK ÜYELERİ NE DİYOR?

Yorumları görebilmek, soru, görüş ve önerilerinizi bizimle paylaşmak için facebook hesabınız ile giriş yapmalısınız.

Facebook’ta adınıza gönderim yapmadığınızı bilmenizi isteriz..