Giriş Yapın

Facebook ile Bağlan Sizin adınıza paylaşım ve izinsiz gönderim yapmıyoruz.
Kafatası Şekil Bozukluğu Ciddi Bir Soruna İşaret Ediyor Olabilir
Kafatası Şekil Bozukluğu Ciddi Bir Soruna İşaret Ediyor Olabilir
Yoksa Bebeğim Düztaban Mı?
Yoksa Bebeğim Düztaban Mı?

Diş Çıkaran Bebeği Rahatlama Yolları

Diş Çıkaran Bebeği Rahatlama Yolları

Diş çıkarma süreci her bebekte farklı yaşanabiliyor. Bazı bebekler bu süreci sorunsuz geçirirken, bazı bebeklerde ateşten şiddetli huzursuzluklara kadar varabilen etkiler görülüyor. Diş Hekimi Aylin Hoşzeban Erdur, bebeklerde diş çıkarma dönemi ve süreci kolaylaştıracak ipuçları hakkında bilgi veriyor.

Ateş, halsizlik, salya akıntısı ve huzursuzluk gibi sıkıntıların yaşanabildiği diş çıkarma süreci, anne-babaları zorlayan bir dönem olarak karşımıza çıkıyor. Fakat paniğe gerek yok. Annelerin kendini en telaşlı hissettiği diş çıkarma dönemi, uygulanabilecek bazı basit yöntemlerle daha hafif atlatılabiliyor.

Diş çıkarma döneminde ağız bakımına önem vermek gerekiyor

Bebeklerde ağız ve diş bakımı için diş çıkarma dönemini beklememek gerekiyor. Diş çıkarma sürecinden önce, aslında doğumla birlikte ağız bakımının başlaması büyük önem taşıyor. Bu dönemde en sık görülen problemler arasında bulunan pamukçuk ve benzeri rahatsızlıklara karşı bakım yapmak da bebekleri rahatlatma konusunda destek sağlayabiliyor.

Beslenme sonrası özel bebek fırçalarıyla dil, diş etleri ve damağın üzerini fırçalamak, temizleme yöntemleri arasında yer alıyor. Anne sütü yerine mamayla beslenen bebeklerde ise ağız bakımı daha önemli hale geliyor. Beslenme gerçekleştikten sonra birkaç yudum su içirmek, gıda artıklarını ağızdan uzaklaştırmak için de faydalı olabiliyor. Yapılan bu bakım, ağız temizliği sağlarken, dişlerin sağlıklı çıkmasına da yardımcı oluyor. Temizlik yöntemleri uygulanmadığında ise bebeğin ağız içi hijyeni bozulup,  bu durum bebeğin huzursuzluk yaşamasına da neden olabiliyor.

Dişler ilk altı aydan sonra çıkmaya başlıyor

İlk 6 aydan sonra sürmeye başlayan dişler, bazen 4. ay ile 1 yaş arasında da çıkabiliyor. Bu süreç içerisinde öncelikli olarak alt-ön kesici dişler yerini alıyor. Bu dönemde bebeklerde huzursuzluk, salya artışı, salyanın ağızda birikmesine bağlı öksürük ve iştahsızlık görülebiliyor. Bununla birlikte ağızda kaşıntı hissi nedeniyle her şeyi ağza alma isteği, diş etinde kızarıklık, ishal ve 38 dereceyi geçmeyen ateşle de karşılaşabiliniyor.
 

Dondurulmuş meyve püreleri bebekleri rahatlatır

İçi sıvı jel ile dolu diş kaşıyıcı aparatlarını dondurarak kullanmak ve dondurulmuş taze meyve suyu ya da meyve püresi vermek diş çıkarma dönemindeki bebeği rahatlatabilir. Doktor önerisinde bazı ilaçların kullanımı da bebekleri rahatlatacak başka bir alternatif olabilir.

6 ile 36 ay arasında genellikle tüm dişlerin çıkması beklenir. 20 adet süt dişinin on tanesi alt çenede, on tanesiyse üst çenede yer alır. 6 yaş civarına gelindiğindeyse, artık süt dişlerinin daimi dişlerle değişme dönemi başlar. Bu dönemlere girildiğinde gazlı ve şekerli gıdaların azaltılması gerekir.

İlk diş muayenesi bir yaşında

Bebekler bir yaşına geldiğinde ilk diş hekimi muayenesinin mutlaka yapılması gerekiyor. Ailenin bilgilenmesi ve ileride oluşabilecek çürüklerin oluşumunu engellemek için yapılacak muayene büyük önem taşıyor. Bir yaşında başlayan doktor muayenelerinin altı ayda bir düzenli hale getirilmesi sağlıklı dişlerin gelişmesine yardımcı olabiliyor. Var olan süt dişlerinin bakımının yapılmasına ise 1,5 - 2 yaş civarı arasında başlanması gerekiyor. Çocuklar 3 yaşına geldiğindeyse artık florlu diş macununun kullanımına başlanabiliyor. Yarım bezelye büyüklüğünde uygulanan diş macunuyla, çocuklara sabah akşam diş fırçalama alışkanlığı kazandırılması gerekiyor.

Diş çıkaran bebeğinizi nasıl rahatlatabilirsiniz?

  • Diş çıkarma döneminde ilk belirti salya artışıyla görülür. Salyanın artışı ise ağız çevresi ve çenede kızarıklıkların oluşmasına yol açabilir. Kızarıklıkları önlemek için bebeklerin yüzünün steril hale getirilmiş bezle silinmesi, bebeklerin diş sürecini hafif atlatmasını sağlayabilir.
  • Diş kaşıma aparatlarıyla bebeğin rahatlamasına yardımcı olunabilir. Ancak plastik ve boya içermeyen malzemeden yapılmasına dikkat etmek gerekir. Dişlerini kaşımak için bebeklerin eline tükürükle yumuşamayacak sert sebzeler vermek de başka bir yöntem olabilir.
  • Diş çıkarma sürecinde bebeklerde yanakların kaşınması ve kulaklara dokunulması gibi belirtiler görülebilir. Diş etlerinde yaşanan az şiddetli ağrıların neden olabildiği bu belirtileri engellemek için bebeklerin yanaklarına ve kulaklarına hafif bir masaj yapılabilir.
  • Annelerin işaret parmağına gazlı bez sararak, bebeğin dişlerine hafifçe masaj yapması bebeği rahatlatabilir. Steril hale getirilmiş biz beze konulacak buz parçası ile diş etlerine kompres yapılabilir. Bu uygulama bebeklerin dişlerinin kaşınmasını azaltacaktır.
  • Diş çıkarma sürecinde salyada artış yaşandığından bebeklerde sıvı kaybı görülebiliyor. Özellikle bu dönemlerde annelerin bebeklerini sık sık emzirmesi önem taşıyor.
İlginizi Çekebileceğini Düşündüğümüz Diğer Haberler
FACEBOOK YORUMLARI
ANNEBEBEK ÜYELERİ NE DİYOR?

Yorumları görebilmek, soru, görüş ve önerilerinizi bizimle paylaşmak için facebook hesabınız ile giriş yapmalısınız.

Facebook’ta adınıza gönderim yapmadığınızı bilmenizi isteriz..