Giriş Yapın

Facebook ile Bağlan Sizin adınıza paylaşım ve izinsiz gönderim yapmıyoruz.
Bebekler İçin En Güvenli Uyku Pozisyonu Hangisi?
Bebekler İçin En Güvenli Uyku Pozisyonu Hangisi?
Bebeğin “Bebekler Gibi” Uyuması İçin Neler Yapılabilir?
Bebeğin “Bebekler Gibi” Uyuması İçin Neler Yapılabilir?

Bebekleri Mışıl Mışıl Uyutacak Öneriler

Bebekleri Mışıl Mışıl Uyutacak Öneriler

Her üç bebekten 2’sinin uyku sorunu yaşadığı belirtiliyor. Uykuya dalmakta güçlük ya da gece sık sık uyanma bebeklerde en sık yaşanan uyku sorunlarının başında geliyor. Bebeğin her reaksiyonuna anne ya da babanın cevap vermesi ya da teknolojik aletlerden yayılan mavi ışığın etkisi, uyku düzenini bozan etkenler arasında… Acıbadem Maslak Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Neslihan Korkmaz, bebek uykusu konusunda ebeveynlerin yeterli bilgiye sahip olmalarının uyku eğitimini kolaylaştıracağını belirtiyor. 

Bebeklikte sağlıklı bir uyku, fiziksel ve zihinsel gelişimde önemli…  Araştırmalara göre; her üç bebekten ikisi uyku sorunu yaşıyor. Uykuya dalmakta güçlük ve geceleri sık uyanmak bebeklerde en sık görülen uyku problemlerini oluşturuyor. Uyku düzeninin bozulmasında teknolojinin, sosyal ve çevresel faktörlerin rolünün fazlalaştığı da verilen bilgiler arasında… Örneğin, elektronik cihazların yaydığı mavi ışık, uykuya geçişi sağlayan ve karanlık bir ortamda salgılanan melatonin hormonunu baskılayabiliyor. Ebeveynlerin uyku zamanında bebeklerinin uyarılarına yanıt verme biçiminin de uyku problemlerini etkilediği belirtiliyor. Bebeğin uyku esnasında her uyaranına cevap vermek, kuralları oluşturma da sorun yaratabiliyor.

Uyku eğitiminde bebeklerin doğru uygulamaya ve tutarlılığa ihtiyaçları olduğu belirtiliyor. Hızlı fikir değiştirmek çözümsüzlüğe, daha önemlisi bebeklerin zihinlerinde karışıklığa neden olabiliyor. Bu yüzden ebeveynlerin kendi kapasitelerine güvenmeleri, uyku eğitiminin önemini anlamaları ve doğru uygulayabilmeleri, sürecin daha sorunsuz geçmesine olanak sağlıyor.

Bebekler ne kadar uyumalı?

Bebeklerin uyku ihtiyaçları ve uyku süreleri büyüme dönemlerine göre farklılık gösteriyor.
• Yeni doğan bebekler günün neredeyse üçte ikisini uykuda geçiriyorlar. Uyku düzeni yaklaşık altı haftadan sonra oluşmaya başlasa da ilk üç ayda belli bir düzen olmuyor.
• Üç aylık bebekler gece boyunca 5 saat uyuyabiliyor ve bu aşamada gece–gündüz ayrımını yapmaya başlıyorlar.
• Bebeğin 6-9 aylık döneminde gündüz uykuya yatma sıklığı azalmaya başlıyor, gece ile gündüz dengesi oluşuyor ve yavaş yavaş uzun uyku süreci başlıyor.
• 9 ay ve üstü bebeklerde ise artık uyku düzeni sağlanmaya başlıyor. Bebeğin 15-18 ayları itibariyle gündüz sadece bir kez ve toplamda 12-14 saat uyuması yeterli geliyor.
• Ancak her bebek özeldir, bu veriler ortalama değerlerdir. Dolayısıyla belirli bir sınırın altında olmadığı sürece daha az veya daha çok uyuyabilir.

7-9. aylar uyku probleminin en sık yaşandığı aylar

Doğum sonrasında bebeklerin ilk üç ayda belli bir uyku düzenleri olmazken geceleri de beslenmeleri için sık sık uyanmaları gerekiyor. 3-4. aydan sonra da uyaranlara karşı duyarlılıkları arttığı için uyku düzenleri bozuluyor. Uyku problemlerinin en sık yaşandığı dönem, ayrılık anksiyetesi nedeniyle 7-9 aylar oluyor. Bu döneme denk gelmeden uyku eğitiminin alınması, bebeğin uyku sürecine daha kolay adapte olmasını sağlıyor. Çeşitli yöntemlerden oluşan uyku eğitimi, bebeklerde uykuyu düzenlemek ve uyku kalitesini artırmak amacıyla uygulanıyor.

Kolik sancısı da uyku düzenini etkiliyor

Ayrılık anksiyetesi gibi psikolojik etkenlerin yanı sıra fiziksel rahatsızlıklar da bebeklerde uyku düzenini olumsuz etkileyebiliyor. İlk aylarda en yaygın neden, kolik sancısı oluyor. Bebek büyüdükçe reflü gibi sindirim problemleri, diş çıkarmanın yol açtığı ağrılar, büyüme atakları, besin alerjileri, orta kulak iltihabı ve idrar yolu enfeksiyonu gibi çeşitli etkenler bebeklerde uyku problemlerine yol açabiliyor. Bunların yanı sıra ebeveynlerin bebeği uyutma alışkanlıkları veya stresli olmaları ya da bebeğin gece sık beslenmesi uyku düzenini bozabiliyor.

Uyku alışkanlığı kazandırmak için 10 öneri!

• Bebeğinizi gece boyunca rahatsız etmeyecek miktarda, saat 22:00’den sonra anne sütü veya mama ile besleyebilirsiniz.
• Ilık banyo yaptırmanız vücudunun rahatlamasına yardımcı olacaktır.
• Odasını iyi havalandırın ve sıcaklığın 22-24 derece olmasına özen gösterin.
• Odasının sesiz ve karanlık olmasına dikkat edin.
• Uyku rutini oluşturun. Örneğin bebeğinize kitap okuyabilir veya ninni söyleyebilirsiniz.
• Uyku saatine sadık kalın, böylece bebeğiniz aynı saatte uyku rutinine girecektir.
• İlk aylarda bebeğinizin sadece kollarını kundaklayabilirsiniz. Kundakta sıkışan bebeğiniz kendini anne karnında, dolayısıyla güvende hissedecektir.
• Yanındayken yavaş ve sakin hareket edin.
• Yatağına bırakırken “uyku zamanı” gibi çeşitli anahtar kelimeleri tekrarlayabilirsiniz.
• Sevdiği bir oyuncağı uyku arkadaşı olarak yanına bırakabilirsiniz.

İlginizi Çekebileceğini Düşündüğümüz Diğer Haberler
FACEBOOK YORUMLARI
ANNEBEBEK ÜYELERİ NE DİYOR?

Yorumları görebilmek, soru, görüş ve önerilerinizi bizimle paylaşmak için facebook hesabınız ile giriş yapmalısınız.

Facebook’ta adınıza gönderim yapmadığınızı bilmenizi isteriz..