Giriş Yapın

Facebook ile Bağlan Sizin adınıza paylaşım ve izinsiz gönderim yapmıyoruz.
Bebeklerde Burun Tıkanıklığı
Bebeklerde Burun Tıkanıklığı
Kolikli Bebeği Nasıl Sakinleştirelim?
Kolikli Bebeği Nasıl Sakinleştirelim?

Bebekle Evde İlk Hafta

Bebekle Evde İlk Hafta

Bebeğiniz sağlıkla doğdu ve nihayet evinizdesiniz. Çoğu zaman yeni annelerin yanında ilk günler için yardımcı olacak kişiler bulunur. Çoğu zaman annemiz, teyzemiz, kardeşimiz… Ancak bazen ilk günleri bebeğimizle yalnız geçirmemiz de gerekebilir. İşte bu durumda neyi, nasıl yapacağımıza karar vermekte zorlanırız. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Ersin Sarı, acemi anne babalara bebekleri ile evde geçirecekleri ilk hafta için bakım ipuçları veriyor.


Bebeğinize ilk temas önemlidir

Bebeğiniz dünyaya geldiği andan itibaren hiç de alışkın olmadığı bir ortama gözlerini açar. Anne karnında küçük, sıvı dolu bir alanda yaşamını sürdüren bebek, hava ve ışıkla tanışır. Dar bir yuvadan koca bir dünyaya adapte olmaya çalışır. Adaptasyon süreci bebeğiniz için oldukça zor olabilir. Bu noktada anne ve babanın bebekle geçireceği ilk 1 hafta çok önemlidir. İlk dokunuş, ilk temas, ilk sözler bebeğinizle aranızda kurulacak olan bağın ilk temellerini atar. Bu noktada özellikle de annenin bebekle kuracağı iletişim çok önemlidir. Çünkü bebek, annenin kokusunu, sesini tanır. Onun varlığını yanında hissetmek, daha fazla vakit geçirmek, kucağında kalmak istemesi çok normaldir. Dolayısıyla annenin bu süreçte bebeğiyle sevgiyi temel alan bir bağ kurması için yakın bir iletişimde olması çok önemlidir.

Beslenmesi nasıl olmalıdır?

Yeni doğan bir bebek tahmin ettiğinizden daha çabuk acıkır. Bu sebeple mümkün olduğunca sık beslenmeli, her öğün arası en fazla 3 saat olmalıdır. Eğer bebeğiniz uyuyorsa uyandırılmalı ve bir beslenme rutini oluşturmalısınız. Özellikle de gece beslenmeleri önemlidir. Eğer bebeğinizi gece 2-3 defa emzirirseniz, hem bebeğinizin kan şekeri düzenlenir ve sarılıkta oluşabilecek kilo kayıpları önlenir hem de süt oluşumu hızlanır.

Uykusu nasıl olmalıdır?

Yeni doğan bebekler, gece gündüz ayrımını fark edemedikleri için herhangi bir uyku düzeni oluşturmak için çok erkendir. Her ne kadar yeni doğan bir bebek, yaklaşık 18 saat uyusa da bu durum bebekten bebeğe değişiklik gösterebilir. Kimi bebek 20 saate yakın uyuyabiliyorken kimi bebek 10 saat kadar uyuyabilir. Önemli olan bebeğin uyuduğu ortamın doğru olmasıdır. Gece gündüz farkını yavaş yavaş oluşturmak için gündüz normal gün ışığında bırakmalı, gece ise hafif bir gece lambası yakabilirsiniz.

Alt temizliği nasıl olmalı?

Erkek bebeklerinin altını temizlerken penis ucunun çekilerek temizlenmesi doktorlar tarafından kabul edilmediğinden önerilmemektedir. Bu noktada daha hassas bir temizlik yolu izlenmeli, fazla deri geriye doğru çekiştirilmemelidir. Kız bebeklerde ise temizlik önden arkaya doğru yapılmalıdır. Kız bebeklerde genital bölge ile idrar yolları çok yakın olduğu için enfeksiyon riski daha fazladır. Dolayısıyla kakasını yaptığı an temizlemek, oluşabilecek riskleri minimize eder.

Bebek nasıl tutulmalıdır?

Ebeveynlerin özellikle de babaların en ürkek olduğu konuların başında bebeğin tutulması geliyor. Bebeğini incitmekten ve canını acıtmaktan korkan ebeveynler, güvenle tutabilecekleri bir yöntem ararlar. Yeni doğan bebeklerin boyun kasları tam olarak gelişmediği için en güvenli yöntem; bebeğin boynundan itibaren arka kısmından başına destek vererek tutulmasıdır. Bir eliyle başına ve boynuna destek veren ebeveynler, diğer elleriyle ise bebeğin bel ve kalçasını tutmalıdır.

Bebek nasıl yıkanmalıdır?

Bebeğinizin kıyafetlerini çıkarmadan küveti doldurun. Suyun sıcaklığı 37 dereceyi geçmemelidir. Bebeğin banyoda geçireceği süre çok uzun olmamalıdır. Önce vücuttan başlanmalı, yavaş yavaş suyu bebeğin vücuduna dökerek alışmasını sağlanmalıdır. Bu noktada bebeğinizle konuşmak ağlamasını önleyebilir. Vücut temizliğinden sonra göz yakmayan bir şampuanla bebeğin başını yıkayın. Başını durularken yüzüne su gelmemesine dikkat edin. Sırt tarafını yıkamak için bebeğinizi sıkıca tutup, yüz üstü yatırın. Nazik hareketlerle sırtını, poposunu ve en son yüzünü yıkayıp banyo macerasını sonlandırın.

Bebeğimin ağlaması ne diyor?

Bebeklerin ağlaması bir ifade biçimidir. Acıktığında veya bir sıkıntısı olduğunda bunu size belli etmenin tek yolu ağlamaktır. Bu sebeple bebeğinizin ağlamasını dikkate almalı, bebektir kendi kendine susar telkinlerine kulak tıkamalısınız. Peki, bebekler neden ağlar? Eğer bebeğiniz acıktıysa, ağrısı veya sancısı varsa, altı kirlendiyse, ısı değişikliklerinden rahatsız oluyorsa ağlamaya başlar. Acıktığında ağlama ses tonu bir düşer, bir yükselir. Genellikle kısa kısa ağlar ve parmaklarını emer. Anneyi emmeye başladığında ise ağlaması durur. Ağrısı varsa daha keskin ağlar ve ağlamalarına çığlıklar eşlik eder. Genel olarak bacaklarını kendine doğru çektiği görülür. Eğer bebek sıkılmışsa ve ilgi istiyorsa ağlaması yankı şeklinde olur ve kucağına alana kadar ağlamayı sürdürür.

 

İlginizi Çekebileceğini Düşündüğümüz Diğer Haberler
FACEBOOK YORUMLARI
ANNEBEBEK ÜYELERİ NE DİYOR?

Yorumları görebilmek, soru, görüş ve önerilerinizi bizimle paylaşmak için facebook hesabınız ile giriş yapmalısınız.

Facebook’ta adınıza gönderim yapmadığınızı bilmenizi isteriz..