Giriş Yapın

Facebook ile Bağlan Sizin adınıza paylaşım ve izinsiz gönderim yapmıyoruz.
Güneş Bebeğinizin Cildini Yakmasın!
Güneş Bebeğinizin Cildini Yakmasın!
Bebeklerde Sık Görülen 5 Sorun
Bebeklerde Sık Görülen 5 Sorun

Kolik Varsa Panik Yok!

Kolik Varsa Panik Yok!

Pediatrik Probiyotik Prebiyotik Derneği (PPPD), Eczacıbaşı İlaç Pazarlama’nın katkılarıyla bebeklerde infantil kolik’e dikkat çekmek, ebeveynler, hekimler ve eczacılarda infantil kolik farkındalığını artırmak için “Kolik Varsa Panik Yok” kampanyasını hayata geçirdi.

Kampanya kapsamında Ezo Sunal www.kolikvarsapanikyok.com web sitesi üzerinden bilgiler vererek infantil kolik ile mücadele konusunda ebeveynlere ve anne adaylarına rehber olacak.

Eczacıbaşı İlaç Pazarlama iş birliği ile hayata geçen kampanya kapsamında infantil kolik hastalığı konusunda ebeveynlere infantil kolik tanı süreci ile ilgili bilgiler sağlanırken aynı zamanda bu süreç boyunca hayatlarını kolaylaştıracak ipuçları veriliyor.

Kolik sancısının nedenlerinden biri mikrobiyota düzensizliği

Yaşamının ilk 3 ayındaki bebeklerde 3 haftadan uzun süre haftada en az 3 gün her gün en az 3 saat aşırı ağlama ve mızmızlanmaların sebebi kolik olarak tanımlanıyor.

Yapılan araştırmalara göre, kolik sancısının nedenlerinden biri mikrobiyota düzensizliğidir. IPSOS araştırma firması ve PPPD ile 1000'den fazla hamile ve anneler üzerinde yapılan araştırmadan çıkan çarpıcı sonuçlara dikkat çeken PPPD Dernek Başkanı Prof. Dr. Metehan Özen: “Ebeveynlerin önemli sorunlarından birisi olan infantil kolik, bebeklerin yaşantısının ilk üç ayında en sık doktora başvurma nedenlerinden birisi olarak karşımıza çıkıyor. 0-3 aylık, sağlıklı, beslenmesi ve gelişimi normal olan bebeklerde görülen, en az üç hafta süreli, haftada üç günden, günde üç saatten fazla ve başka bir nedenle açıklanamayan biçimde periyodik olarak huzursuzluk, ağlama, ağlama sırasında yüzde kızarma ve bebeğin bacaklarını karnına doğru çektiği tabloyu infantil kolik olarak tanımlıyoruz. Tüm bebeklerin yaklaşık %40’ına yakınında görülen bu tablo genellikle yaşamın ilk 2 haftasından sonra başlar. PPPD Derneği olarak Eczacıbaşı İlaç Pazarlama'nın katkılarıyla hayata geçirdiğimiz Kolik Varsa Panik Yok farkındalık kampanyası ile hem ebeyevnlere yalnız olmadıklarını hissettirmek hem de infantil kolik rahatsızlığı hakkında farkındalık yaratmak istedik. ” dedi.

İnfantil Kolik konusunda toplumda farkındalık yaratmanın öneminden bahseden Eczacıbaşı İlaç Pazarlama Genel Müdürü Dr. Ecz. Başbuğ Öke ise: “Eczacıbaşı İlaç Pazarlama olarak çağdaş kaliteli ve sağlıklı yaşamın öncüsü olma vizyonumuz doğrultusunda 2022 yılında IPSOS araştırma şirketi ile 1000’den fazla anneye ulaştığımız bir araştırma yürüttük. Araştırma sonuçlarına göre infantil kolik tanısının konulamadğı veya doğru tedavi prosedürünün uygulanamadığı durumlarda ebeveynler farklı kaynaklardan bilgi edinme arayışına giriyor. Bu süreç yaşam kalitelerinin önemli oranda düşmesine sebep oluyor. Bu fikirden yola çıkarak hayata geçirilen “Kolik Varsa Panik Yok” kampanyası kapsamındaki çalışmaların infantil kolik ile karşılaşan ebeveynlere ışık tutmasını diliyoruz. Bu vesileyle Pediatrik Probiyotik Prebiyotik Derneği’ne bir kez daha teşekkür ediyorum.” dedi.

Kampanya kapsamında web sitesi yayında olacak

Eğitmen ve müzisyen Ezo Sunal’ın farkındalık kampanya filmi ve jingle’ına imza attığı “Kolik Varsa Panik Yok” kampanyası kapsamında hazırlanan www.kolikvarsapanikyok.com web sitesi anne ve babaları infantil kolik konusunda bilgilendirmek, bu alanda farkındalık yaratmak ve aynı zamanda yeni doğan bakımına dair temel bilgileri ebeveynlere sunmak için herkesin erişime açık olacak.

Eczacıların, toplum ile en sık iletişimde olan sağlık profesyonellerinden olduğunu söyleyen ve bu nedenle farkındalık kampanyasının paydaşlarından biri olduklarını dile getiren Ecz. Adile Özdağ: “Eczacıbaşı İlaç Pazarlama katkılarıyla PPPD tarafından geliştirilen bu projede, kampanyanın paydaşları ile birlikte bebeklerin kolik problemlerinde ebeveynlerin farkındalığını arttırmayı ve bebekler ile ebeveynlerin psikolojik açıdan da oldukça zorlayıcı olan bu dönemi daha konforlu geçirmelerini sağlamayı, kolik var ise paniğin olmaması gerektiği mesajını vermek istiyoruz.” diyerek infantil kolik farkındalık projesinde yer almanın kendisi için önemini vurguladı.

İnfantil Kolik nedir?

İnfantil kolik, bebeklerin herhangi bir sebep olmaksızın aşırı ağlaması durumudur. Üç haftadan daha uzun bir süreçte haftada en az üç gün ve her gün saatlerce süren ağlama nöbetleri ile karakterize edilir. Bakım verenler; bu durumu bariz bir neden olmadan ortaya çıkan, önlenemeyen ve çözülemeyen, uzun süren nöbetler veya sinirlilik dönemleri olarak tanımlar.

Genellikle doğumdan bir veya iki hafta sonra başlar, ikinci ayda artarak devam eder ve sıklıkla üçüncü ayda kendiliğinden düzelir. Bazen bu durum biraz daha uzun sürebilir. Nöbetler her gün tekrarlar ve çoğu zaman öğleden sonra veya akşam başlar. Pek az çocukta ise 24 saat boyunca sürebilir.

Kolik, iyi huylu olarak kabul edilse de ebeveyn ve sağlık uzmanı için bir yük olabilir. Bunun yanı sıra sarsılmış bebek sendromu için en güçlü risk faktörüdür. Sarsılmış bebek sendromu, bebeğin ağlarken veya sevilirken bakan kişi tarafından sarsılmasıdır ve bebeği bu şekilde sarsmak ciddi beyin hasarına neden olabilir. Bu sorun, emzirmeyi erken bırakmanın da yaygın bir nedenidir. Kolik döneminde krizlerin artarak devam etmesi; daha sonraki dönemlerde uyku problemleri, alerjik bozukluklar ve davranış problemlerine neden olabilir. 

Referans: 1. Zengin H et al. İnfantil Kolikli Bebeğe Yaklaşım. J hum rhythm - March 2016;2(1):1-5

İlginizi Çekebileceğini Düşündüğümüz Diğer Haberler
FACEBOOK YORUMLARI
ANNEBEBEK ÜYELERİ NE DİYOR?

Yorumları görebilmek, soru, görüş ve önerilerinizi bizimle paylaşmak için facebook hesabınız ile giriş yapmalısınız.

Facebook’ta adınıza gönderim yapmadığınızı bilmenizi isteriz..