
Çocuklar duyguları erken yaşlarda sezgileriyle, sözel olmayan ifadelere bakarak anlayabilirler. Kelimeler sonradan öğrenilir ve etkili, işlevsel kullanılması için zaman gerekir. Bu nedenle ebeveyn olarak sizin duygularınızı açıklamanız çok önemlidir. Yani hissettiğiniz duygunun ne olduğunu, neden öyle hissettiğinizi, ihtiyacınızın ne olduğunu açıklamanız çocuk için bir öğrenme deneyimi olacaktır.

Lohusalık dönemi doğum sonrası 6 haftalık dönemdir. İlk 24 saat kanama riski açısından önemlidir. İlk 1 hafta vücudun sıvı kaybı fazladır, bu nedenle hemodinamik değişiklikler ve kan kaybını da düşünürsek tansiyon düşüklüğü, halsizlik gibi şikayetler olabilir. Sonraki 5 haftada ise mastit ve puerperal enfeksiyon açısından dikkatli olunmalı, kişisel hijyene ve meme bakımına özen gösterilmelidir.

Özellikle yumurtanın haşlama süresinin uzun olması, yumurtanın çok aşırı pişirilmesi ile içerisindeki demir ve sülfür reaksiyona girerek sarısının çevresinde, yeşilimsi bir renge sahip hakla oluşturur. Bu kahverengi halka yumurtanın besin değerini düşürür. Çünkü yeşil renge dönüşmesi ile yumurtanın içeriğinde bulunan kükürt ve demir birbirine bağlanır, vücuda alınması engellenir, yumurtanın besleyiciliği azalır.

Çocuklarınıza hazırladığınız meyvelerin iyi yıkanmış olmasına dikkat edin. Sebze ve meyveler klor tabletleri kullanılmış sularda yıkanmalı veya 1 litre suya 2 yemek kaşığı sirke konularak sebze/meyve 15-20 dakika bekletilmeli, ardından akan suyun altında çok iyi yıkanmalıdır.

Karpal Tünel Sendromu, özellikle aynı el ve bilek hareketlerini sürekli tekrarlayan kişilerin hastalığıdır. Uzun süreli bilgisayar kullananlar, müzik aleti çalanlar, el işi yapan ev kadınları, ağır el aletleri ile çalışanlar, titreşimli el aletleri kullananlar gibi mesleklerde görülme oranı yüksektir.

Bebekte beyin gelişiminin bir göstergesi olan baş çevresinde kıstas, doğumda boya göre ¼ oranında olmasıdır. Bir bebeğin doğduğu andan itibaren baş çevresi ortalama 35 santimetredir. Üçüncü ayda 40,5 cm, altıncı ayda 43 cm, 1 yılın sonunda ise 46 cm kadardır. Bebek 1 yaşına geldiğinde baş ölçüsündeki büyüme hızı düşmeye başlar.

Bebekler yaklaşık 10.000 tat tomurcuğu ile dünyaya gelirler ve bu tomurcuklar çok hassastır. Dilde oluşan tat tomurcukları sayesinde bebek, annesinin yediği besinlerin tatlarını anne karnında yüzdüğü amniyotik sıvıdan alır. Genellikle tatlı besinlere daha fazla duyarlıdır. Ek gıdalarda tatlı olan besinleri sevmeleri de bu yüzdendir.