Giriş Yapın

Facebook ile Bağlan Sizin adınıza paylaşım ve izinsiz gönderim yapmıyoruz.
Çocuğumun Boyunu Uzatabilir Miyim?
Çocuğumun Boyunu Uzatabilir Miyim?
Ev Dışında Stressiz Beslenme İçin 5 Öneri
Ev Dışında Stressiz Beslenme İçin 5 Öneri

Az Yiyen Çocuklar Nasıl Beslenmeli?

Az Yiyen Çocuklar Nasıl Beslenmeli?

Az yemek yemek ile iştahsız olmak birbirinden farklı şeyler. Anneler çoğu zaman az yiyen çocuklarını hiç bir şey yemiyor, hiç  iştahı yok diye adlandırıyorlar. Uzman Diyetisyen Canan Aksoy, çocuğun iştahsız mı yoksa az yiyen mi? olduğunu anlamak için gelişiminin takip edilmesi gerektiğini söylüyor.

Bebekler ilk altı aylarında çok hızlı büyüme gösterirler. 6. aydan sonra katı gıdalara geçişle birlikte bebeğin yeme miktarı ve büyüme hızı da değişince anne babaları bir panik alıyor. Bebeğim yeterince yemiyor ve büyümesi yavaşladı düşüncesi hakim olmaya başlar. Oysaki iştahsız olarak nitelendirilen bebeklerin çoğunda iştah sorunu bulunmuyor.  


Anne babalar ne zaman doktora başvurmalı?

İştahsızlığın en önemli işareti bebeğin veya çocuğun yetersiz kilo almasıdır. Özellikle iki aylık süreçte yeterli ağırlığı kazanmayan, altı aylık süreçte boyu değişmeyen çocuklar iştahsızlık açısından izlenmelidir. Bu gibi durumlarda çocuk doktoruna başvurulmalıdır.

İştahsızlığın altında hangi sebeplerin bulunduğunun da mutlaka araştırılması gerekir. İştahsızlığa neden olan başlıca sebepler şöyle sıralanabilir: Anemiler, iltihaplı- ateşli hastalıklar, çölyak gibi metabolik hastalıklar çocuğun iştahını azaltabilir. Emme ve yutma reflekslerinin zayıf olması iştahsızlık için başka bir nedendir. Besini çiğneme de zorluk, kusma refleksi, reflü gibi sorunlarda iştahın azalmasına bağlı yetersiz besin alımı görülebilir. Mide boşalmasının gecikmesi, çevresel uyaranlar, ruhsal olarak çocuğun etkilendiği bazı olaylar yemek yemeyi reddetme davranışını doğurabilir. Öncelikle bunlar araştırılmalıdır.

Iştahsızlığa neden olan içecekler

İçmek daha kolay geldiği için çocuklar tarafından tercih edildiğini ifade eden Diyetisyen Canan Aksoy, “Sık sık meyve suyu veya süt içmek, şekerli besinlerin tüketimi çocukta iştahsızlığa neden olur. Günlük süt tüketimi artıkça, iştahın azaldığını gösteren çalışmalar vardır. Öğünler arasında yüksek enerjili yiyeceklerin veya içeceklerin verilmemesi gerekir. Uygun besin seçilerek çocuğun ana öğün zamanına kadar acıkması sağlanmalıdır. Yemeklerden bir saat öncesinde içecekler kesilmeli, yemekten sonra içecek alınması sağlanmalıdır” dedi.

Yemek seçen ve az yiyen çocukları nasıl beslenmeli?

Çocuğun bir yiyeceği sevmemesi halinde anne tarafından ya çok ısrarcı olunur ya da o yemek bir daha çocuğa verilmez. Bu gibi durumda besinin çocuğuna farklı şekillerde pişirilerek verilmesi fark yaratabilir. 

Annelerin beslenme konusunda yaptıkları hatalardan birinin de “çocuğum çok seviyor” diyerek sürekli aynı besini hazırlaması olduğunu belirten Aksoy “Aynı besinin sık sık verilmesi, besine karşı isteksizliği ve iştahsızlığı getirebilir. Besinlerin bıkkınlık vermemesi ve tek yönlü beslenmenin yapılmaması için mutlaka çeşitlendirilmelidir” diye konuştu.

Ayrıca büyük porsiyonlar, karışık yemekler çocukları korkutabilir. Yemesi gereken miktar, ebeveynlerin istediği miktar değil, çocuğun ihtiyacı kadar olmalıdır. Çocuğunuzun tabağına her zaman küçük porsiyonlar koyun. Yemesi devam ediyorsa tabağına yeniden yemek ekleyebilirsiniz.

Çocuğunuzu aile ile sofraya oturtun

Çocuklar bir yaşından itibaren aile ile birlikte sofraya oturmalıdır. Yemek zamanının aileyle geçirilen eğlenceli bir vakit olduğu öğretilmelidir. Öğün saatleri belirgin olmalı, yemek sırasında televizyon gibi farklı uyaranlar olmamalıdır.

İlginizi Çekebileceğini Düşündüğümüz Diğer Haberler
FACEBOOK YORUMLARI
ANNEBEBEK ÜYELERİ NE DİYOR?

Yorumları görebilmek, soru, görüş ve önerilerinizi bizimle paylaşmak için facebook hesabınız ile giriş yapmalısınız.

Facebook’ta adınıza gönderim yapmadığınızı bilmenizi isteriz..