Giriş Yapın

Facebook ile Bağlan Sizin adınıza paylaşım ve izinsiz gönderim yapmıyoruz.
Yaz İshallerini Azaltan ve Artıran Gıdalar
Yaz İshallerini Azaltan ve Artıran Gıdalar
Protein Kaynağı Yumurta
Protein Kaynağı Yumurta

Çocuğunuzu Doğru Besleyin, Kanserden Koruyun

Çocuğunuzu Doğru Besleyin, Kanserden Koruyun

Hepimizin korktuğu bir hastalık kanser ve ne yazık sadece yetişkinlikte değil çocukluk döneminde de karşımıza çıkıyor. Araştırmalar bir milyon çocuk içinde 100 çocuğun kansere yakalandığını göstermekte. Üstelik daha sessiz ilerliyor ve son aylarda kendini belli ediyor. 

Hızlı kilo kaybı, iştahsızlık, vücutta morluklar, renkte solukluk, eklem ağrıları ve bir anda belirip çoğalan bezelerle kendini gösterebilen kanserden korunmanın yanı sıra tedavi sürecinde de doğru beslenme kurallarına dikkat etmek gerekiyor. Memorial Şişli Hastanesi Pediatrik Hematoloji-Onkoloji Bölümü’nden Prof. Dr. Atila Tanyeli, 1-7 Nisan Kanser Haftası nedeniyle şu açıklamalarda bulundu.

Yapılan araştırmalara göre yanlış beslenme alışkanları kanserin ortaya çıkışı ve gelişiminde yüzde 35 etkili rol oynamaktadır. Bu nedenle mevsiminde meyve-sebze yenilmesi, mümkünse organik ve doğal gıdaların tüketimi gereklidir. 

Masanızda bu gıdalar olsun

1. Turpgiller: Vücutta sülforafan gibi aktif bileşiklere dönüşür. Bunlar da antikanserojen etki gösterir.

2. Sarımsak: Antibiyotik özelliğinden dolayı bağışıklık sistemini güçlendirir ve kanın akışkanlığını sağlayarak kolesterolü düşürür.

3. Domates: Kanserden koruyucu, zihinsel ve bedensel yaşlanmayı yavaşlatıcı özelliğe sahiptir. C vitamini açısından da zengindir ve bağışıklık sistemini kuvvetlendirir.

4. Ispanak: Kansere, kalp hastalıklarına, yüksek tansiyona karşı çok etkili bir sebzedir.

5. Lahana: Vücutta biriken zehirli maddelerin atılmasını sağlar.

6. Brokoli: Kansere karşı koruyucu vitamin dolu bir sebzedir. Beta karoten ve C vitamini ihtiva eder.

7. Kayısı: Hücrelere ve dokulara zarar veren moleküllerin etkisini ortadan kaldırarak kansere karşı koruyucudur.

8. Tahıllar: Arpa, mısır, buğday, yulaf gibi tahıllar B ve E vitamini, potasyum ve kalsiyum içerir.

9. Fasulye: C vitamini ve betakaroten gibi kalp hastalığı ve kanseri önleyen antioksidanlar açısından zengindir.

10. Havuç: Havuç tüketimi arttıkça kanser riskinin azaldığı ortaya konmuştur. Bunun temel nedeni betakaroten, C ve E vitaminleri gibi antioksidanlar açısından zengin oluşudur.

11. Nohut: Yağ düzeyi düşük ve kolesterol içermeyen nohut kalsiyum, magnezyum, betakaroten ve folik asit açısından zengindir.

12. İncir: Potasyum, demir ve kalsiyum içerir. Sindirim sistemine yardımcı olur ve modern tıp tarafından da kansere karşı koruyucu olarak önerilmektedir.

13. Fındık: E vitamini açısından zengin bir besindir. Ceviz gibi türleri ellagic adı verilen bir tür asit içerir. Bu asit kanserli hücrelerin kendilerini öldürmeleri anlamına gelen apoptosis sürecini başlatır. Her gün bir avuç yenmesi çok faydalıdır.

14. Zeytinyağı: Kandaki kolesterol düzeyini dengede tutar. E vitamini açısından da zengindir. Bu sayede kalp krizi, felç, kanser ve erken yaşlanmaya karşı beyni koruyucu etkiye sahiptir.

15. Soğan: Bağışıklık sistemini güçlendirir. İçerdiği allicin ve sülfür ile mide ve bağırsak kanserine karşı koruyucu etki sağlar.

16. Şeftali: Kansere ve kalp krizine karşı koruyucu olan betakaroten açısından da zengindir. Bir şeftali günlük C vitamini ihtiyacının yüzde 50’sini karşılar.

17. Pirinç: E ve B vitaminleri açısından zengindir. Bağırsak kanserine karşı koruyucu, kolesterolü düşürücü ve kalp krizi riskini azaltıcı etkisi vardır.

18. Kırmızı üzüm çekirdeği: Polifenolik bileşenleri proantisiyanidler ve tokoferol içerir. Bunlar antioksidandır. Kanser önleyici etkileri mevcuttur.

19. Isırgan otu: Bağışıklık sistemini güçlendirici etki yapar.

Kanserden korunmak için bunlardan uzak durun

• Katkı maddeleri: Bazı katkı maddeleri kansere zemin hazırlar. Bu nedenle, güvenilmeyen katı yağlar, meyve suları, çikolatalar yenmemelidir.
• Tatlandırıcılar(sakkarin): Sakkarin, böbreklere zarar verdiği gibi, mesane kanserine de neden olmaktadır.
• Küfler: Gıdalar üzerinde üreyen küfler ‘aflatoksin’ denilen kanser yapıcı maddeyi meydana getirir.
• Kahve: Kahve içenlerde içmeyenlere göre 2-3 misli fazla mesane ve pankreas kanseri ortaya çıkmaktadır.
• Yiyecekler ve hazırlanış şekilleri: Fazla et yiyenlerde kalın bağırsak kanseri sık görülür. Proteinli gıdalar, 100 derecenin üzerinde pişirildiklerinde kanser yapan maddeler oluşur. Aşırı ısıtılan yağlarda kızartılan yiyecekler kanser yapıcı olurlar. Kullanılan kızartma yağları tekrar tekrar kullanılmamalıdır.
• Dioxin: Beyazlatılmış gıdalarda bulunur.

 

İlginizi Çekebileceğini Düşündüğümüz Diğer Haberler
FACEBOOK YORUMLARI
ANNEBEBEK ÜYELERİ NE DİYOR?

Yorumları görebilmek, soru, görüş ve önerilerinizi bizimle paylaşmak için facebook hesabınız ile giriş yapmalısınız.

Facebook’ta adınıza gönderim yapmadığınızı bilmenizi isteriz..