Giriş Yapın

Facebook ile Bağlan Sizin adınıza paylaşım ve izinsiz gönderim yapmıyoruz.
Kalsiyum Neden Önemli?
Kalsiyum Neden Önemli?
Sınav Öncesi: Dikkat Dağınıklığına Karşı Muz, Strese Karşı Melissa Çayı
Sınav Öncesi: Dikkat Dağınıklığına Karşı Muz, Strese Karşı Melissa Çayı

Gökkuşağının Renkleriyle Besleyin!

Gökkuşağının Renkleriyle Besleyin!

 

Başlığımızı okuyup, “Nasıl yani? Gökkuşağı modeli de nedir ki?”  diyenlerdenseniz, sebzelerden ve meyvelerden bahsettiğimizi söyleyebiliriz. Çocuğunuza renkleri, besinlerle birlikte öğretirseniz bir taşla iki kuş vurmuş olursunuz. Şimdi kendinize günlerden ve beş ana renkten oluşan bir haftalık plan yapın, yazımızı okuyun ve sonrada işe başlayın. Konuyla ilgili Diyet ve Beslenme Uzmanı Gonca Güzel bizleri bilgilendiriyor.

Sağlıklı beslenme için üç ana-üç ara öğün yemek önemlidir. Büyüme çağında ara öğünlerde de süt, ayran, meyve suyu, peynirli ekmek vb. besinlerin tüketilmesi uygundur.

Sağlıklı bir yetişkinlik dönemi için sağlıklı beslenmeyi çocuk yaşlardan öğrenmek ve uygulamak gereklidir. Bu konuda aileye ve okula çok sorumluluk düşmektedir. Çocukların sağlıklı beslenmesi için hem aile hem okul seferber olmalı ve bu konuda onlara sağlıklı imkanlar ve olanaklar sağlamalıdır.

Çocukluk döneminde; çocuğun aileden koptuğu ve eğitim hayatına başladığı OKUL ÇAĞI DÖNEMİ çok önemlidir. Okul çağı 7-12 yaş arasıdır. Bu dönem, adölesan dönemine göre oldukça sakin, sınırlı değişimlerin olduğu bir zamandır. Bu dönemdeki çocuklarda fiziksel büyüme devamlı, ancak yavaştır. Okul çağında olan çocuk, bir yandan olgunlaşırken; diğer yandan motor becerilerini kazanır. Bu sürecin sonuna doğru önce kızlar sonra erkekler ergenlik dönemine ulaşırlar.

Büyüme süreci, önemli miktarda enerji ve yeni dokuların yapımı için daha fazla miktarda proteini, mineralleri ve vitaminleri gerektirir. Tüm enerji ve besin öğelerinin yeterli ve dengeli karşılanabilmesi için okul çocuklarının tüketmeleri gereken besinlerin iyi kaliteli ve yeterli miktarlarda olması önem taşır.

Arkadaşlar, aile yapısı ve reklamlar beslenme alışkanlığını etkiler!

Okul çağı, çocukların çevreyle ilişkilerinin arttığı ve çevresinden çok etkilendiği bir dönemdir. Çocuğun toplum yaşamına ilk kez bilinçli olarak girdiği bir dönemde arkadaşlar, reklamlar ve okul, çocuğun hayatını etkiler. Çocuğun yeterli ve dengeli beslenebilmesi için çocuğun, ailenin, okul yönetimindeki kişilerin ve öğretmenlerin beslenme konusunda eğitilmeleri önemlidir. Çocuğun yaşına, cinsiyetine göre yeterli ve dengeli beslenmesinin en önemli göstergesi çocuğun büyüme ve gelişmesidir. Büyümenin yeterliliği çocuklarda yaşına ve cinsiyetine göre olması gereken vücut ağırlığı ve boy uzunluğunun saptanması ile anlaşılır.

3 ara 3 ana öğün yemeli!

Okul çocuklarında yapılan araştırmalar çocukların büyük çoğunluğunun kahvaltı etmeden okula gittiklerini göstermektedir. Yeni bir günün başlangıcında, bütün gece aç kalan vücudun, çalışma gücüne alışması için sabah kahvaltısının önemi büyüktür. Uzun süren bir açlık sonucu kahvaltı edilmediğinde kişi kendini güçsüz hisseder, başı döner, yeterli enerji oluşmadığı için zihinsel faaliyetler de özellikle dikkat, çalışma ve öğrenme yeteneği azalır. Sağlıklı beslenme için üç ana-üç ara öğün yemek önemlidir. Büyüme çağında ara öğünlerde de süt, ayran, meyve suyu, peynirli ekmek vb. besinlerin tüketilmesi uygundur.

Beslenme eğitimi önemli!

Okullarda beslenme eğitimi ve rehberliğinin verilmesi okul yönetiminin konuya önem vermesi, yemek verilen okullarda beslenme uzmanı veya diyetisyenlerin görevlendirilmesi, okul yönetiminin kantinlerde yeterli ve dengeli beslenmeye yönelik yiyecek ve içeceklerin satılmasını sağlaması ve denetlemesi önem taşır.

Gelişmiş ülkelerde okul öğle yemeği, okul kahvaltısı, okul çocuklarına ücretsiz süt sağlanması gibi uygulamalarla okul çocuklarının yeterli ve dengeli beslenmelerine yardımcı olunmakta, sağlıklı beslenme alışkanlığı kazandırılmaya çalışılmaktadır. Ülkemizde okul çağı çocuklarında günlük süt ve ürünlerinin tüketimi çok yetersiz düzeydedir. Halbuki kalsiyum, riboflavin ve proteinin en iyi kaynağı süt ürünleridir.

Gökkuşağı Beslenmesi

Çocukların beslenmeyi kolaylıkla anlayıp, uygulamaları için bizim ortaya çıkardığımız bir beslenme eğitim programıdır. Bu programda çocukların sağlıklı beslenmeyi, faydalarıyla beraber öğrenmesi hedeflenir.

Dengeli Beslenmenin çocuğun büyüme ve gelişimine olan etkisi, fiziksel ve zihinsel sağlığına etkisi, hastalıkları koruyucu etkisi çocuğa öğretilir. Besin gruplarının görevleri anlatılır. Gökkuşağı Beslenmesi’ne göre önemli besin öğeleri;

Karbonhidratlar

Ekmek, pilav, makarna, unlu gıdalar karbonhidrat içerir. Rafine edilmiş ise beyaz, rafine edilmemiş ise esmerdir. Enerji verir, B vitaminleri ve lif içerir. Günde en az 6 porsiyon karbonhidrat tüketmeliyiz.

Süt ürünleri

Süt, yoğurt, peynir, sütlü tatlı, dondurma, süt ürünleridir. Kemiklerin gelişimini sağlayan Kalsiyum ve D vitamini içerir. Boyumuzun uzamasını sağlar. Günde 3 kase süt veya yoğurt tüketmeliyiz.

Proteinler

Et, tavuk, balık, yumurta, kurubaklagiller, kuruyemişler protein içerir. Büyümemiz için gerekli aminoasitler proteinlerden sağlanır. Kaslar, cilt, saç ve dokularımızın yapısında bulunur. Günde 3 porsiyon protein almalıyız.

Gökkuşağı Beslenmesi’nde Sağlıklı ve Dengeli Beslenme için 6 önemli faktör önemlidir.

Gökkuşağı Beslenmesi;

  • Kahvaltı etmek
  • Renkli beslenmek
  • Süt, yoğurt, peynir yemek
  • Et, tavuk, balık yemek
  • Esmer Ekmek, Makarna, tahıl yemek
  • Düzenli beslenmek

Gökkuşağı beslenmesinde renkler

Gökkuşağı gibi renkli beslenmek, çocuklarda sebze ve meyve tüketimini arttırmak için önerilmektedir. Buna göre; ailelere aşağıdaki gibi bir tablo hazırlamasını ve çocuğunun her gün hangi renkten sebze ve meyve yediğini o tabloya yazmasını öneriyoruz. Böylelikle çocuğunuzun nasıl beslendiğini bu tablodan kontrol edip ona göre eksik sebze ve meyveleri beslenmesine eklemesini sağlayabilirsiniz. Bunun için çocuklara hangi renkte hangi besinin olduğunu sormanız ve tek tek renklerine göre tablonun üzerine o besinleri yazmanız gereklidir.

Kırmızılar: Kırmızı elma, vişne, kiraz, kırmızı biber, domates, çilek.

Beyazlar: Karnabahar, turp, sarımsak, mantar, soğan, patates.

Sarılar: Portakal, mandalina, greyfurt, limon, muz, kavun, kayısı, şeftali, havuç, Ananas

Yeşiller: Salatalık, brokoli, kereviz, kivi, marul, bezelye, ıspanak, kabak, semizotu

Morlar: Patlıcan, mürdüm eriği, böğürtlen, incir, üzüm, lahana

 

GÜN

 

KIRMIZI

 

BEYAZ

 

SARI

 

YEŞİL

 

MOR

 

Pazartesi

 

 

 

 

 

 

Salı

 

 

 

 

 

 

Çarşamba

 

 

 

 

 

 

Perşembe

 

 

 

 

 

 

Cuma

 

 

 

 

 

 

Cumartesi

 

 

 

 

 

 

Pazar

 

 

 

 

 

 

İlginizi Çekebileceğini Düşündüğümüz Diğer Haberler
FACEBOOK YORUMLARI
ANNEBEBEK ÜYELERİ NE DİYOR?

Yorumları görebilmek, soru, görüş ve önerilerinizi bizimle paylaşmak için facebook hesabınız ile giriş yapmalısınız.

Facebook’ta adınıza gönderim yapmadığınızı bilmenizi isteriz..