Giriş Yapın

Facebook ile Bağlan Sizin adınıza paylaşım ve izinsiz gönderim yapmıyoruz.
Çocukları Soğuk Algınlığından Korumak Mümkün Mü?
Çocukları Soğuk Algınlığından Korumak Mümkün Mü?
Çocuklarda Sık Görülen Döküntülü Hastalıklar: 5. ve 6. Hastalık
Çocuklarda Sık Görülen Döküntülü Hastalıklar: 5. ve 6. Hastalık

Gözünü Sık Kırpıştıran Ve Okurken Çabuk Yorulan Çocuğa Dikkat!

Gözünü Sık Kırpıştıran Ve Okurken Çabuk Yorulan Çocuğa Dikkat!

Çocuklarda görme problemleri çoğunlukla okul yıllarında fark ediliyor. Okurken, yazıları takip ederken sıkıntı yaşayan çocuklar, ailelerin dikkatini çekiyor. Batıgöz Sağlık Grubu’ndan Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ferda Çiftçi, görme problemi yaşayan çocuklarda görülen belirtiler hakkında bilgiler veriyor.

Çocuğunuz iyi göremiyorsa bu belirtileri verir

- Gözlerde zaman zaman yaşanabilen kayma ve şaşılaşma,
- Gözlerin fazla ovuşturulması ve kırpılması,
- Sık sık yaşanan baş ağrısı ve baş dönmeleri,
- Okurken satır kaybetme, başa dönme, harfleri karıştırma,
- Ders çalışırken uzun süre çaba gösterememe,
- Çabuk dağılan dikkat.

Belirtilerden sadece birinin bile varlığı, uzman bir hekime görünmek için yeterli görülmektedir. Her çocuğun, herhangi bir belirtisi olmasa bile senede 1 kez rutin göz muayenesinden geçmesi tavsiye edilmektedir.

Çocuklarda sık yaşanan göz problemleri

Birçok göz hastalığı kalıtımsal olarak çocuklara geçebilmektedir. Bu nedenle erken yaşlardan itibaren rutin göz muayenesi göz hastalıklarının erken tanı ve tedavisinde büyük önem taşır. 

Görme tembelliği

Görme tembelliği her yaşta görülebilen bir göz hastalığı olmakla birlikte, doğuştan gelen göz problemleri vaktinde tedavi edilemediğinde ortaya çıkma sıklığı daha fazla olan bir sorundur.
Görme tembelliği, iki gözde farklı düzeylerde oluşan görme bozukluğu nedeniyle, beynin iyi gören gözün ilettiği görüntüyü işleme alması ve diğer gözün zamanla tembelleşmesi seyri ile oluşmaktadır. Görme tembelliğinde, bir göz halen netlik işlevini yerine getirdiğinden özellikle çocuk hastalar tarafından durumun fark edilmesi daha zor olabilmektedir.
• Şaşılık,
• Hamilelik sürecinde göz kaslarının yeterince gelişmemesi,
• Göz boyutundaki doğuştan yapısal problemler,
• Erken doğum kaynaklı gelişim geriliği,
• Kalıtımsal nedenlerle gelişebildiği gibi, zaman içerisinde diğer göz kusurlarının göze verdiği hasarlar nedeniyle de ortaya çıkabilmektedir.
Şaşılığın göz tembelliğine neden olmaması için erken teşhis önem taşımaktadır.
 

Hipermetrop

Hipermetrop, ebeveynler tarafından belirtiler takip edildiğinde saptanması mümkün göz hastalıklarından biridir. Hipermetrop hastası çocuklar gözlerini sıkça kırpar, baş ağrısından şikâyet edebilir ve cisimleri net görebilmek için gözüne yaklaştırma ihtiyacı hisseder.

Astigmat

Astigmat, bir noktayı net bir halde değil, dağınık görmeye neden olan bir göz sağlığı problemidir. Çocukların ifade etmekte zorlanabileceği göz problemlerinden biri olan astigmatta çocuk, gördüğü dağınık görüntüde bir sorun olduğunu anlamakta zorlanabilmekte ve bu nedenle tedavi gecikebilmektedir.

Miyop

Miyop yakındaki nesnelerin net görülebildiği ama uzaktakilerin bulanık görüldüğü, toplumda sık rastlanan bir görme problemidir. Miyop sorunu olan çocuklar net görememe kaynaklı olarak etrafına karşı ilgisiz olabilmektedir. Çok yüksek numaralı miyoplar, zamanında farkına varılamadığında çocuğun gelişmesi geri kalabilmektedir. Miyop, rutin göz muayenesi ile kolaylıkla tespit edilebilmekte ve görme kalitesi gözlük yardımıyla artırılabilmektedir.

 

İlginizi Çekebileceğini Düşündüğümüz Diğer Haberler
FACEBOOK YORUMLARI
ANNEBEBEK ÜYELERİ NE DİYOR?

Yorumları görebilmek, soru, görüş ve önerilerinizi bizimle paylaşmak için facebook hesabınız ile giriş yapmalısınız.

Facebook’ta adınıza gönderim yapmadığınızı bilmenizi isteriz..