Giriş Yapın

Facebook ile Bağlan Sizin adınıza paylaşım ve izinsiz gönderim yapmıyoruz.
Böcek, Ari, Kene Isırması-2: En Sık Karşılaşılan Böcek Isırması Belirtileri
Böcek, Ari, Kene Isırması-2: En Sık Karşılaşılan Böcek Isırması Belirtileri
Havuza Giren Çocukta İshal, Deri Döküntüsü, Kulak Ağrısı, Öksürük ve Göz Ağrısına Dikkat!
Havuza Giren Çocukta İshal, Deri Döküntüsü, Kulak Ağrısı, Öksürük ve Göz Ağrısına Dikkat!

Sinek, Arı, Kene, Tahtakurusu, Uyuz Böceği Sokmalarında Yapılması Gerekenler-1

Sinek, Arı, Kene, Tahtakurusu, Uyuz Böceği Sokmalarında Yapılması Gerekenler-1

Bahar yaz aylarıyla birlikte çocuklar dışarıda daha çok zaman geçirirler. Buna ihtiyaçları da var ve gerekli. Özellikle yeşil alanlarda bu aylarda çoğalan böcek türleri çoğu zaman zararsızdır. Isırıkları kendiliğinden birkaç gün içinde geçer. Ancak ısırılan bölgenin kaşıntı ya da ağrısı elbette rahatsız edicidir. Bazı böcek türleri ise tehlike yaratabilir ya da bazı çocuklarda alerjik reaksiyona neden olabilir. Aile Danışmanı Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Efsun Sızmaz, en sık yaşanan böcek alerjileri hakkında detaylı bilgiler veriyor.

Böceğin türüne göre belirti değişir

Çocuklarda böcek ısırmalarına, yaz aylarında sık rastlanır. Özellikle havaların ısınmasıyla birlikte böcek sayısının artmasına bağlı olarak böcek ısırması vakalarında artış olur.

Böcek ısırmalarının bir kısmı tıbbi müdahaleye gerek kalmadan kendiliğinden düzelse de, bazı böcek türlerinin ısırması sonucu zehirlenme veya alerjik reaksiyon gösteren çocuklara acil tıbbi müdahale gerekebilir.

Böcek ısırığının belirtileri, ısıran böceğin türüne bağlı olarak farklılık gösterebilir. Örneğin; sivrisinek ısırığının en belirgin özelliği ciltte kabarma ve kaşıntıyken, kene veya arı gibi böcek türlerinin ısırması daha farklı belirtilere yol açabilir. Hatta arı sokmaları ciddi sorunlara yol açabilir.

Böceklerin soktuğu yerde genellikle ağrı, şişlik ve kızarıklık meydana gelir. Meydana gelen bulgular lokal reaksiyon dışında;
• Geniş lokal reaksiyonlar
• Sistemik reaksiyonlar oluşabilir.
Geniş lokal reaksiyonlar hafif olarak başlar. Ancak 12-24 saat içinde tüm kolu ya da bacağı içeren ödem, kızarıklık ve ısı artışı görülebilir. Geniş lokal reaksiyonlar 5-10 gün sonra azalır.

Arı sokmasına bağlı sistemik ağır alerjik reaksiyonlar gelişebilir. Sistemik reaksiyon yani ANAFİLAKSİ…
• Ürtiker, kaşıntı ve kızarıklık.
• Yüzde, dilde ve boğazda ödem,
• Nefes almada zorluk,
• Baş dönmesi,
• Kramp tarzında karında ağrı,
• Bulantı, kusma ve ishal şeklinde karşımıza çıkabilir.

Birkaç saatte başlayıp günlerce sürebilen reaksiyonlardır. Yaşamı tehdit eden böbrek yetmezliği, rabdomiyoliz, hemoliz ve akut respiratuar distres sendromu veya yaygın damar içi pıhtılaşma sendromu gibi reaksiyonlar gelişebilir.

Nadir olarak arı sokmalarına bağlı mekanizması tam olarak bilinmemekle beraber geç dönemde serum hastalığı benzeri reaksiyonlar, ansefalit, periferik ve kraniyal nöropatiler, glomerulonefrit, miyokardit ve Guillain-Bare Sendromu gelişebilir.
 

İlginizi Çekebileceğini Düşündüğümüz Diğer Haberler
FACEBOOK YORUMLARI
ANNEBEBEK ÜYELERİ NE DİYOR?

Yorumları görebilmek, soru, görüş ve önerilerinizi bizimle paylaşmak için facebook hesabınız ile giriş yapmalısınız.

Facebook’ta adınıza gönderim yapmadığınızı bilmenizi isteriz..