Giriş Yapın

Facebook ile Bağlan Sizin adınıza paylaşım ve izinsiz gönderim yapmıyoruz.
Neden Kekeler?
Neden Kekeler?
Anne Baba İlişkisi ve Çocuk
Anne Baba İlişkisi ve Çocuk

Yeni Bir Adım

Yeni Bir Adım

   

Yeni bir başlangıç... Heyecanla uyanıp, o gün sınıfındaki en yakın arkadaşıyla aynı renk gömleği giymek için sabırsızlanan, saçının öğretmeninin ördüğü gibi örülmesini talep eden ve bir türlü annesinin örgüsünü beğenmeyen, ödevini öğretmenine göstermek için çırpınan ve okula koşa koşa giderken anne-babasına el sallamayı bile unutan minik kuzular…Hayatlarının en önemli adımlarından birini atacak, okula başlayacak olan bu minik kuzular, her anne babanın hayali olsa da bazen işler o kadar kolay yürümez. Konuyla ilgili Okul Öncesi Öğretmeni Mürüvvet Kartal Baş'tan bilgiler aldık.

Okula Uyum ve Adaptasyon

Çocuğu okulla tanıştırmak için en uygun zaman okullar açılmadan önceki bir zamandır. Tatil sürecinde okula gelip, sınıfı gezmek, eşyalara dokunmak ve o atmosferi solumak en iyi başlangıçtır. Bu tanışma sırasında okulda neler yapıldığı, orada kimlerin olacağı bilgisi çocuğa sunulmalıdır. Anlatım sırasında abartılı ve gerçeğe uygun olmayan bilgilerden sakınılmalıdır.
“Sınıfta sana birçok oyuncak verecekler, istediğin kadar oyun oynayacaksın, öğretmenin en çok seni sevecek, birçok arkadaşın olacak” gibi söylemler çocukta haklı bir beklenti oluşturacak ve sınıfta karşılaştığı ilk kuralla okul hayalleri yıkılacaktır.
Yine, “Sen devam et bu yaramazlığa, okul başlayınca görürsün gününü, orada böyle şeyler yapabilecek misin bakalım?”  ifadesi de henüz okula başlamayan çocuğun uyum sürecine vurulmuş bir darbedir. Bu ifade çocukta bir travma yaratabilir.

Anne-babadan ayrılmak istemeyen kaygılı çocuklar, ilk hafta agresif olabilir, ailesine karşı saldırgan bir tutum sergileyip, ağlama nöbetlerine girebilirler. Hatta zaman zaman mide bulantısı, karın ağrısı veya kusma gibi fiziksel problemler de görülebilir. Bu sancılı süreçte ailenin yapması gereken, çocuğunun sakinleşmesini beklemektir. Çocuk sakinleştikten sonra, okulla ilgili olumlu konuşmalar yapılmalıdır. Konuşma sırasında ailenin de soğukkanlı ve istikrarlı olması gerekir.
Sinirli bir şekilde ya da başkalarıyla kıyaslayarak yapılan konuşma çocuğun kaygısını daha da arttırır.

İşin Özü

  • Okulla tanışma işini eğitim-öğretim süreci başlamadan önce gerçekleştirin.
  • Çocuğunuzun okula başlaması her ne kadar sizi de endişelendiriyor ve ondan ayrılmak zor geliyorsa da bunu ona asla hissettirmeyin.
  • Öğretmeninizle iletişim halinde olun. Ebeveyninin, öğretmeniyle pozitif ilişki içinde olduğunu gören çocuğun kaygısı, azalır. Bu kaygı, zamanla yerini öğretmenine güvene bırakır.
     
İlginizi Çekebileceğini Düşündüğümüz Diğer Haberler
FACEBOOK YORUMLARI
ANNEBEBEK ÜYELERİ NE DİYOR?

Yorumları görebilmek, soru, görüş ve önerilerinizi bizimle paylaşmak için facebook hesabınız ile giriş yapmalısınız.

Facebook’ta adınıza gönderim yapmadığınızı bilmenizi isteriz..