Giriş Yapın

Facebook ile Bağlan Sizin adınıza paylaşım ve izinsiz gönderim yapmıyoruz.
Dikkat! Down Sendromu Anne Karnında Saptanabilir
Dikkat! Down Sendromu Anne Karnında Saptanabilir
Amniyosentez ve Kordosentez Arasındaki Fark Nedir?
Amniyosentez ve Kordosentez Arasındaki Fark Nedir?

Hamilelikte Tetanoz Aşısı Yaptırılabilinir Mi?

Hamilelikte Tetanoz Aşısı Yaptırılabilinir Mi?

Hamileyken aşı yaptırmak gerekir mi? Hamilelikte riskli bir durum yaşandığında ve aşı yaptırmak gerektiğinde, aşının anneye ve karnındaki bebeğe bir zararı olur mu? Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Mustafa Behram, tetanoz aşısı özelinde, hamilelikte aşı yaptırma hakkında bilgiler paylaşıyor. 

Bazı aşılar canlı mikroorganizma içermesi sebebiyle hamilelikte önerilmez, ancak bazı aşılar da anne adayları için hayati önem taşıyabilir. Bunların başında tetanoz aşısı geliyor.

Hamilelikte tetanoz aşısı yaptırılmalı mı?

Tetanoz aşısı, kızamık veya kabakulak aşısı gibi canlı organizma içermiyor. Bu yüzden hamilelikte tetanoz aşısı yaptırılmasında bir sakınca yok, hatta hamileliğin 28. haftasında tek doz tetanoz aşısı yaptırılması anne adaylarına öneriliyor.

Mikrobu doğada yaygın bulunan ve önlenebilir bir hastalık olan tetanoz, yapılacak aşılar sayesinde önemli bir risk olmaktan çıkıyor. Özellikle de hamilelikte yapılan tetanoz aşısı, anne adaylarında oluşan antikorların bebeğe geçmesini sağlayarak güçlü bir koruma mekanizması yaratıyor. Bu noktada hamilelerin tetanoz aşısı yaptırmakla ilgili soru işaretleri yaşamaması gerektiği belirtiliyor.

Hamilelerin 28. haftada tetanoz ile birlikte difteri ve boğmaca aşılarının da yaptırılması gerektiği vurgulanıyor.

Yenidoğan tetanozu bebek için tehlikeli!

Geçmişte hiç tetanoz aşısı yapılmamış veya üzerinden 10 yıldan fazla süre geçmiş olan hamilelere tetanoz aşısı yaptırılması öneriliyor. Çünkü; tetanoz aşısı anne adaylarının korunması adına çok önemli olmakla birlikte bebekler için de hayati önem taşıyor.

Doğumun gerçekleşmesinden hemen sonra, göbek kordonunun steril ve temiz olmayan maddeler ile temas etmesi bu mikrobun bebeğe bulaşması riskini doğurur. Bu noktada meydana gelebilecek yenidoğan tetanozu, bebek için öldürücü etkiye sahiptir. Böylesine riskli bir durumu önlemek içinse gebeliğin 3. ayın bitiminde aşı uygulaması yapılmalıdır. Anne adayı hiç aşılanmamışsa, üç aydan sonra 4-8 hafta arayla 2 doz aşı yaptırılması öneriliyor.

Üçlü aşı, bebeği boğmacaya karşı da koruyor

Doç. Dr. Mustafa Behram; “Bizim TDAP olarak tanımladığımız üçlü aşı boğmacanın ölümcül olması veya önemli morbiditeye sahip olabilmesi sebebiyle bebeğe bulaşma riskini azaltmak için verilir. Anneden gelen antikorların plasental transferi, bebeğin boğmacaya karşı pasif korunmasını için gereklidir. Kritik olan ilk iki ay boyunca antikorlar, bebeği boğmacaya karşı koruyacaktır” diye belirtiyor.
 

İlginizi Çekebileceğini Düşündüğümüz Diğer Haberler
FACEBOOK YORUMLARI
ANNEBEBEK ÜYELERİ NE DİYOR?

Yorumları görebilmek, soru, görüş ve önerilerinizi bizimle paylaşmak için facebook hesabınız ile giriş yapmalısınız.

Facebook’ta adınıza gönderim yapmadığınızı bilmenizi isteriz..