Giriş Yapın

Facebook ile Bağlan Sizin adınıza paylaşım ve izinsiz gönderim yapmıyoruz.
Emziren Anneler Nasıl Beslenmeli?
Emziren Anneler Nasıl Beslenmeli?
Emzirme Döneminde Neyi Ne Kadar Yemeli?
Emzirme Döneminde Neyi Ne Kadar Yemeli?

Süper Anne Olmak Zorunda Değilsiniz!

Süper Anne Olmak Zorunda Değilsiniz!

Son yıllarda kadınların iş ve sosyal yaşamda daha fazla yer alması ve aynı zamanda anne kimliklerini de sürdürüyor olmaları onların daha fazla kimliğe sahip olmalarını sağladı. Artan roller, sorumlulukları da artırdı. Uzman Klinik Psikolog Neslihan Arıcı artan sorumlulukların paylaşılması gerektiğini belirtirken anneleri süper anne sendromu konusunda uyarıyor. 

Modern dünya koşulları hepimizi bir koşuşturmacının içine sürükledi. Çoluk çocuk, kadın ve erkek hepimiz, daha iyi koşullarda yaşamak ve daha başarılı olmak için koşuşturup duruyoruz. Bu koşuşturmayı en çok yaşayan ve bu koşuşturmadan en çok etkilenen de kadınlar. Modern dünya;  kadınların iş yaşamında ve toplumda daha aktif yer almasını sağlamış, gelişim ve özgürlük alanlarımızı artırmıştır. Ancak bir taraftan da kadınların rollerinin ve rollerindeki sorumluluklarını artmasına ve kadının çeşitli sorunlar yaşamasına yol açmıştır. Bu sorunların başında da “Süper anne sendromu” gelmektedir.

Süper anne sendromu yaşayan kadın; iş yerinde başarılı olmaya, evde çocuklarını en iyi şekilde yetiştirmeye ve en iyi yemekleri yapmaya, eşini sosyal ortamda en iyi temsil etmeye, arkadaşlarını en iyi şekilde ağırlamaya, en fit kalmaya ve 7-24 en iyi performansı sergilemeye çalışan kadındır. Kadının süper anne olma isteği ve her şeyi en iyi yapma çabası hem kadının kişisel özelliklerinden (hırslı, mükemmeliyetçi, titiz olması) hem de çevrenin beklentilerinden ve etkilerinden (medya, aile ortamı, sosyal çevresi, iş koşulları) kaynaklanmaktadır. Kısacası bu sorun sadece süper annenin sorunu değil, herkesin sorunudur.

Süper anne sendromu belirtileri

Bu sorunu yaşayan süper anneye zaman bir türlü yetmez ve süper anne aşağıda belirtileri gösterir:

  • Sürekli gerginlik ve endişe ve hatta bu yüzden zaman zaman panik ataklar yaşama
  • Tahammülün azalması ve öfke patlamaları
  • Eş ve çocukları tarafından değer görmediğini düşünme ve çevresiyle çatışma
  • Bir işi başlatmak istememe, tükenmişlik
  • Halsizlik, dermansızlık,  iş yapmak istememe
  • Unutkanlık, baş ağrıları ve ağırlık hissi
  • Çeşitli fiziksel rahatsızlıklar (eklem ve kas ağrıları, ateş vb)

Bütün bu belirtiler başta süper annenin ve daha sonra da çevresinin yaşam kalitesini oldukça düşürür ve hatta süper annenin aile huzurunu kaçırır. Örneğin; çocukları süper anneyle çatışırlar ve süper anneyi önemsemezler, kocası süper annenin/eşinin bu kadar çabalamasına ve gerilmesine anlam veremez ve evde daha az yardımcı olur, arkadaşları süper anneyi eleştirmeye başlarlar ve araları açılır, bütün bu koşturmaca da süper anne işine odaklanmada zorluk çeker ve iş performansı düşer. Kısacası süper anne ve ailesi kendisi için en iyi olmaya çalışırken tükenmişlik yaşar ve sorunları giderek çoğalır.

Süper anne sendromundan nasıl kurtulmalı?

Bütün bunları değiştirmek ve sorunları azaltmak için süper annenin ve ailesinin çaba göstermesi ve küçük adımlar atması gerekmektedir.  Bu adımlar:

  • Yapacaklarınızı bir öncelik sırasına sokun. Gerekirse listeleyin. Yapmak zorunda olduklarınıza öncelik verin, diğerlerini başka zamana erteleyin ve aldırmayın.
  • Aldığınız rollerin bazılarını eşinizle ve çocuğunuzla paylaşın. Örneğin eşinize bulaşık makinesini boşaltma görevini devredin, çocuklarınıza evde küçük görevler verin.
  • Her türlü kıyastan (çocuğunuzun başarısını, kendi kilonuzu, kendi kazandığınız parayı,  eşinizin işini) kaçının. Kıyas elde etmek istediklerinizi size sağlamaz, sizin yapabilirliğinizi düşürür.
  • Eşinizle ve çocuklarınızla keyifli ve eğlenceli etkinlerle vakit geçirin. Örneğin sohbet edeceğiniz bir meyve saatiniz olsun veya birlikte oynayacağınız bir oyun saatiniz…
  • Haftada en az bir gün, kendinize ayırdığınız bir saat dilimi olsun. Bu saat diliminde sizi huzurlu hissettirecek ve gerginliğinizi azaltacak etkinlikler yapın. Bunlar arkadaşlarınızla görüşme, spor yapma, kendiniz için yemek yapma, vb olabilir.
  • Her şeyden önce kendinizin beden ve ruh sağlığını korumakla yükümlü olduğunuzu unutmayın ve kendinize merhamet etmeyi öğrenin.
  • Yaptıklarınızla ve yapamadıklarınızla beraber kendinizi kabul etmeyi öğrenin.
  • Yaptıklarınızdan dolayı kendinizle ailenizle gurur duymayı bilin.
  • Yapamadıklarınızla ve kendinizle dalga geçmeyi deneyin ve eğlenin.
  • Hata yapmayı, bir yere yetişememeyi tolere etmeyi ve bunları da keyifli ve öğretici hale dönüştürmeyi öğrenin.
İlginizi Çekebileceğini Düşündüğümüz Diğer Haberler
FACEBOOK YORUMLARI
ANNEBEBEK ÜYELERİ NE DİYOR?

Yorumları görebilmek, soru, görüş ve önerilerinizi bizimle paylaşmak için facebook hesabınız ile giriş yapmalısınız.

Facebook’ta adınıza gönderim yapmadığınızı bilmenizi isteriz..