Giriş Yapın

Facebook ile Bağlan Sizin adınıza paylaşım ve izinsiz gönderim yapmıyoruz.
Çocuğunuzun Sağlığını Doğarken Güvenceye Alın
Çocuğunuzun Sağlığını Doğarken Güvenceye Alın
Amniyotik Membran Sezaryen Kesilerinin Tedavisinde Kullanılabilir
Amniyotik Membran Sezaryen Kesilerinin Tedavisinde Kullanılabilir

Stembio laboratuvarında üretilen amniyotik membran Türkiye’de sezaryen kesisinde ilk kez uygulandı

 Stembio laboratuvarında üretilen amniyotik membran Türkiye’de sezaryen kesisinde ilk kez uygulandı

Fetüsü saran yarı saydam ve esnek olan amniyotik membran Türkiye'de cGMP standartlarında üretildi ve sezaryen kesisi üzerinde ilk defa uygulandı.İlk çocuğunu dünyaya getiren 39 yaşındaki annede kesi izinin en minimum şekilde kalması amaçlandı. Operasyonu gerçekleştiren Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Kağan Kocatepe, “Biyoteknoloji üssü Stembio Kordon Kanı Hücre ve Doku Merkezi’nden temin ederek uyguladığımız amniyotik membranın etkisine bağlı olarak, ameliyat yerinde daha az iz kalmasını bekliyoruz” dedi.

 

Amniyotik membran, plasentanın iç yüzeyini kaplar, amniyotik boşluğu ve fetüsü sarar. Yarı saydam ve esnek bir zar halindeki bu doku, bebeği mikroplardan korurken, bebeğin rahim içinde serbest bir şekilde büyümesini sağlar. Doğum anında anneden alınan ve işlenip uygun koşullarda saklanabilen amniyotik membran, yara ve yanıklarda biyolojik bir yama olarak kullanılır. Özelikle kornea hasarları gibi göz rahatsızlıklarının tedavisinde de kullanılan amniyotik membranlar; büyüme faktörlerini, enzimleri ve hormonları içerir. Tüm bu özellikleri nedeni ile sezaryen girişimlerinden sonra da iyileşmeyi hızlandırarak annenin hayat kalitesini artırır.

Anne de amniyotik membranını bağışladı

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Kağan Kocatepe, steril koşullarda hazırlanmış amniyotik membranın operasyon öncesi başka bir anneden temin edildiğini, operasyonun yapıldığı anne Nil Tanören’in de kendi amniyotik membranını başka çalışmalarda kullanılmak üzere bağışladığını belirtti.

Kocatepe, “Anne adayımızda daha önce geçirdiği operasyonlar nedeniyle, karın cildinde oldukça kalın nedbeler oluşmuştu ve belirgin izler mevcuttu. Biyoteknoloji üssü Stembio Kordon Kanı Hücre ve Doku Merkezi’nden temin ederek uyguladığımız amniyotik membranın etkisine bağlı olarak, bu kez ameliyat yerinde daha az iz kalmasını bekliyoruz, bekleyip göreceğiz. Amniyotik membran, yara ve yanık tedavilerinde tüm dünyada yaygın olarak tercih edilen bir insan dokusu. Alerjik bir özelliği yoktur, antijenik özelliği de çok zayıf olduğu için herhangi bir yan etki beklemiyoruz. Özellikle göz hastalıklarının iyileştirilmesinde kullanılan amniyotik membran bu kez Türkiye’de ilk defa sezaryen kesisinde uygulandı. Bu operasyon elbette literatür dayanağı olmadan yapılacak bir uygulama değildir. Daha önce yurt dışında yapılan ve literatüre geçen çalışmalara göre annenin sezaryen kesisinde daha az iz kalacak, kesinin daha kolay ve hızlı iyileşmesi sağlanacak. Tüm bunları ilerleyen süreçte göreceğiz.” diye konuştu.
 

Hem doğum hem de uygulama harika geçti

Tanören çiftinin ilk çocukları Güçhan Tanören, sağlıklı bir şekilde dünyaya geldi. 39 yaşındaki anne Nil Tanören, amniyotik membran uygulamasının acısız ve ağrısız bir uygulama yöntemi olduğunu belirterek, sözlerine şöyle devam etti: “Hem doğumun hem de uygulamanın harika geçmesi memnuniyet verici. Oğlumu kucağıma almanın tarifi ise yok. Çok mutluyuz. Öte yandan sezaryen kesisinde sonuçları böyle memnuniyet verici bir uygulamayı Türkiye’de ilk kez uyguluyor olmak sevindiriyor. İnanıyorum ki, anneler ilerleyen zamanda bu uygulamadan yararlanacaklardır. Dolayısıyla beni uygulama hakkında bilgilendirdikleri için doktorum Kağan Kocatepe’ye ve Stembio Ailesi’ne teşekkür ediyorum. Yalnızca doğum anında alınan kordon kanını ve dokusunu Stembio’da saklatıyorum. Kalan dokuyu ve plasentayı da yeni çalışmalarda kullanılması için sunuyor, anne adaylarına çocuklarımızın sağlıklı geleceği için bunu yapmayı öneriyorum.”


STEMBİO

Yeni nesil biyoteknoloji üssü olarak Türkiye’de tıbbın geleceğine yatırım yapan Stembio, kök hücre ve doku teknolojileri alanında hizmet veriyor. TÜBİTAK MARTEK Ar-Ge ve İnovasyon bölgesinde kurulan Stembio, yeni sağlık teknolojilerinin Türkiye’ye kazandırılması, bu alanda bilgilerin üretilerek yaygınlaştırılması ve yeni tedavi yöntemlerinin uygulamasına destek olmak amacıyla faaliyet gösteriyor.

Stembio, uygulamalarında ileri kriyoprezervasyon ve kalite kontrol yöntemlerini kullanarak kordon kanı bankacılığı, doku bankacılığı ve kök hücre üretimi ve bankacılığı olmak üzere üç ana kolda çalışmalar yürütüyor. Sağlık Bakanlığı, ’Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu ve Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nce verilen ruhsat ve faaliyet izinlerine sahip, laboratuvarı Avrupa Birliği’nin İyi Üretim Uygulamaları Sistemi (Good Manufacturing Practices, GMP) standartlarında kurulan GMP sertifikalı Stembio, EATCB (Avrupa Doku ve Hücre Bankalar Birliği) üyeleri arasında yer alıyor.

İlginizi Çekebileceğini Düşündüğümüz Diğer Haberler
FACEBOOK YORUMLARI
ANNEBEBEK ÜYELERİ NE DİYOR?

Yorumları görebilmek, soru, görüş ve önerilerinizi bizimle paylaşmak için facebook hesabınız ile giriş yapmalısınız.

Facebook’ta adınıza gönderim yapmadığınızı bilmenizi isteriz..