Giriş Yapın

Facebook ile Bağlan Sizin adınıza paylaşım ve izinsiz gönderim yapmıyoruz.
Yeni Bir Yaşam Başlarken: 5. ve 6. Hafta
Yeni Bir Yaşam Başlarken: 5. ve 6. Hafta
Bebeğin Sağlıklı Beyin Gelişimi İçin Hamilelikte Neler Yapılmalı?
Bebeğin Sağlıklı Beyin Gelişimi İçin Hamilelikte Neler Yapılmalı?

Plasentanın Gizemi

Plasentanın Gizemi

Hamilelerin yüzde 5-10’unda görülebilen fetal büyüme geriliği yani bebeğin anne karnında yaşadığı büyüme geriliği üzerine araştırma yapan uzmanlar, plasentanın oksijensiz kalmasının da önemli nedenlerden biri olduğunu vurguluyorlar.

“Plasenta neden bebeğin büyümesini engelliyor?” sorusuna yanıt arayan araştırmaların biri de Washington Üniversitesi’nde yapılıyordu. 10 yıldan fazla süren bu araştırmanın sonuçları tıp dünyasının saygın dergilerinden Endocrinology’de yayınlandı. Acıbadem Maslak Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum/ Perinatoloji Uzmanı Prof. Dr. İbrahim Bildirici ile Amerikalı doktorlar, araştırma sonuçlarını şu şekilde bildirdiler:

Plasentanın savunma mekanizması

Plasenta oksijensiz kaldığında hücrelerinin hayatta kalabilmeleri için bir savunma mekanizması oluşturarak yağları damlacıklar içerisinde depoluyor. Çünkü bu yağları hapsetmezse kendi hücreleri ölecek ve bunun sonucunda da bebeğin kaybına yol açacak. Bebeğe az yağ transfer ederek büyüme geriliğine yol açsa da, aslında onun hayatını kurtarmış oluyor! İşte, plasentanın gizemi…


Büyüme geriliği ile doğan bebeklerin plasentalarında da fazla yağ depolanmış olduğunu tespit eden araştırmacılar, bu bebeklerde normal doğum ağırlığındaki bebeklere göre yağ dokusunun neden orantısız olarak az olduğunun, bu bebeklerin neden zayıf ve cılız kaldığının üzerine gitmeye karar verdiler.

Hücreleri ölümden koruyan plasenta mekanizması

Araştırmada, plasentanın dolaşım bozukluğu ve oksijenlenme yetersizliğinde, plasenta hücrelerinde yağ damlacıkları şeklinde yağ depolanmasının PLIN2 proteininin kontrolünde gerçekleştiğini ve bunun hücreleri ölümden koruyan bir savunma mekanizması olduğu tespit edildi. Araştırmacılar PLIN2 azalttıklarında yetersiz oksijene maruz bırakılan plasenta hücrelerinde ölümün arttığını, PLIN2’yi arttırdıklarında ise plasenta hücrelerinin canlılığını koruduğunu ortaya koydular.

Bebeğin hayatını kurtarıyor

Madalyonun diğer tarafında ise yağ depolayarak canlılığını idame ettirmeyi başaran bu plasenta ve hücrelerinden hücre dışına yeterince yağ transfer edilmediğini de tespit eden araştırmacılar böylelikle fetustaki büyüme geriliğinin de önemli bir mekanizmasını açıklığa kavuşturmuş oldular. Araştırma sonucunda plasentanın hayatta kalmasını sağlayan bir savunma mekanizmasının ortaya koyulduğu belirtilerek: “Plasenta yeterince oksijen alamadığında, hayatta kalabilmek için yağ damlacıkları içinde yağ depoluyor. Çünkü bu yağları damlacıklar içinde hapsetmezse kendi hücreleri ölecek ve bunun sonucunda da bebeğin kaybına yol açacak. Az yağ transfer ettiği için bebekte büyüme geriliğine yol açsa da aslında onun hayatını kurtarmış oluyor.” bilgisi verildi. 

 

İlginizi Çekebileceğini Düşündüğümüz Diğer Haberler
FACEBOOK YORUMLARI
ANNEBEBEK ÜYELERİ NE DİYOR?

Yorumları görebilmek, soru, görüş ve önerilerinizi bizimle paylaşmak için facebook hesabınız ile giriş yapmalısınız.

Facebook’ta adınıza gönderim yapmadığınızı bilmenizi isteriz..