Giriş Yapın

Facebook ile Bağlan Sizin adınıza paylaşım ve izinsiz gönderim yapmıyoruz.

Çocuk Sahibi Olmak Bir Sevgi Hikayesidir

Çocuk Sahibi Olmak Bir Sevgi Hikayesidir

Siz nasıl bir bireyseniz sevginizi öyle gösterirsiniz. Hiç kimsenin sevgisini gösterme yolu birbirine benzemez. Ancak sevgi söz konusu olduğunda tüm insanlar için ortak olan duygu ve davranışlar vardır.

Ebeveyn görüşmelerimde ilk sorum “İstenen bir bebek miydi?” olur. Anne ve baba ikisi de bu soruya  “tabi ki istedik” diyerek cevap veriyorlarsa; heyecanla hikayelerini anlatmaya başlarlar. Gözlerinde birbirlerine ve çocuklarına olan sevgiyi görürüm. İşte anne babanın çocuklarına olan sevgileri o isteme ile başlıyor. Sonra hamilelik haberi ve kalp atışının ilk duyulduğu anın heyecanı… Anne içinden “seni çok seveceğim” diye geçiriyor.

Bebek dünyaya geldikten sonra doğal olarak ilk düşünülen ona bakım vermek oluyor. İyi beslensin, iyi uyusun, hasta olmasın, her şeyi iyi olsun. Hayat böyle devam ederken bazen sevgiyi göstermek ikinci planda kalıyor. Burada akla şu sorular geliyor; çocuğumuza sevgimizi nasıl göstereceğiz, çocuğumuz onu sevdiğimizi nasıl anlayacak?

Öncelikle siz nasıl bir bireyseniz sevginizi öyle gösterirsiniz. Hiç kimsenin sevgisini gösterme yolu birbirine benzemez. Ancak sevgi söz konusu olduğunda tüm insanlar için ortak olan duygu ve davranışlar vardır.

NELER YAPILABİLİR?

• Bebek anne rahmine düştüğü andan itibaren aralarında bir bağ oluşur. Bu nedenle hamileliğiniz başladığında bebeğinizle konuşmaya başlayın. Bebeğinizle olan bu ilişkinize babayı da dahil edin. Anne babasının sesini duyan, onlardan güzel şeyler duyan bebekler dünyaya geldiklerinde kendilerini daha güvende hissederler. Çünkü tanıdık seslerle, duygularla karşılaşırlar.
• Yeni doğan bebeğinizi emzirirken başka bir şeyle ilgilenmeyin. Sadece bebeğinizle ilgilendiğinizde aranızdaki sevgi ve güven bağı kuvvetlenecektir.
• Sarılmak kişiye kendini en iyi hissettiren davranış şeklidir. Sarılmanın yanına öpücükler de katılırsa çocuklar sevildiklerini sorgusuz sualsiz hissederler. Sarılıp öperken özel alanını ihlal etmeden sevginizi göstermeniz önemlidir.
• İletişiminizin hep yüz yüze ve göz temasıyla olması, onu dinlemeniz; çocuğunuza “seni dinliyorum, önemsiyorum, anlattıkların benim için önemli, sen değerlisin” mesajlarını verir.
• Çocuğunuzun sevildiğini anlayabilmesi için duygularını tanıması gerekir. Öncelikle siz duygularınızı gösterin ve tanımlayın. Duygu farkındalığı sağlayıcı oyunlarla bunu yapabilirsiniz.
• Çocuğunuzla beraber oyun oynamak birbirinizi tanımanıza, duygularınızı gösterebilmenize ve eğlenceli vakit geçirmenizi sağlar.
• Çocuklarla yaptığım bir testte şu cümleyi tamamlamalarını istiyorum. “Keşke annem, babam ...........”. Çocukların %70 i cümleyi “benimle daha çok vakit geçirse” olarak tamamlıyorlar.  Çocuğunuzla paylaşımda bulunduğunuz her zaman kaliteli ve sevgi dolu zamanlardır.
• Anne çocuk, baba çocuk özel saatleri yapmak ilişkinizi kuvvetlendirecektir. Bu saatlerde çocuğunuzun yaşına göre oyun oynayın veya sohbet edin.
• Evde yaptığınız işlere çocuğunuzu dahil edin. Evdeki işlere ortak olmak paylaşımınızı artırırken çocuğunuza “yapabilirsin” mesajı verecektir.
• Gerçekçi övgüler, olumlu özelliklerinin söylenmesi çocukların ebeveynlerinden aldıkları sevgi göstergelerindendir.
• Çocuğunuzu sevginizle tehdit etmeyin “şunu yapmazsan seni sevmem”. Sürekli “beni çok üzüyorsun” demeniz ona sevginin şartlara bağlı olduğunu düşündürecektir.
• Eşinize sevginizi çocuğunuzun yanında gösterin. Çocuklar görerek öğrenir.

ÇOCUK MENÜSÜ

Bol bol kuçaklaşma, seni seviyorumlar, öpücükler, beraber oyun oynamak, az konuşma çok dinleme, anlayış, güven, takdir edilme, şans tanıma ve sorumluluk ekleyerek tamamlıyoruz.
Sizlere ve çocuklarımıza sevgi dolu günler dilerim.             

BENİM SLOGANLARIM

Çocukların verdiği mesajları iyi okursak isteklerini anlarız.
Eşinize sevginizi çocuğunuzun yanında gösterin.
En kolay dil Sevgi dilidir.
Bütün problemlerin kaynağı sevgisizliktir. Sevildiğini hissetmeyen çocuklar mutsuz olurlar.

                               

 

İlginizi Çekebileceğini Düşündüğümüz Diğer Haberler
FACEBOOK YORUMLARI
ANNEBEBEK ÜYELERİ NE DİYOR?

Yorumları görebilmek, soru, görüş ve önerilerinizi bizimle paylaşmak için facebook hesabınız ile giriş yapmalısınız.

Facebook’ta adınıza gönderim yapmadığınızı bilmenizi isteriz..