Giriş Yapın

Facebook ile Bağlan Sizin adınıza paylaşım ve izinsiz gönderim yapmıyoruz.

Çocuklar Niye Ekran Bağımlısı?

Çocuklar Niye Ekran Bağımlısı?

Birçok ebeveyn çocuğunun ekran bağımlısı olmasından şikayet ediyor. Çocukların ekran bağımlısı olması için çok fazla sebep var. Ben bu yazıda bu sebeplerden bir tanesi üzerinde duracağım.

Teknolojideki gelişmeler neredeyse tüm hayatımızı farklı şekillerde etkiliyor. İnsanlar daha doğmadan teknoloji ile tanışıyor. Anne karnında ilk fotoğrafımız çekiliyor. Ve bu fotoğraf sosyal medyada paylaşılıyor. Anne karnındaki süreçte aylar boyunca kamera ile gözleniyoruz. Ve doğum anında annesinin rahminden çıkan bebekler suratlarına patlayan flaşlarla kameralarla olan yolcuklarına tam olarak başlıyorlar. Bebeğin her anı sürekli kameraya çekiliyor; emerken, yemek yerken, uyurken, tuvaletini yaparken… Bazı çocuklar ebeveynlerinin yüzlerinden daha çok telefonlarını görüyor olabilirler. Yıl sonu gösterileri ile ilgili bir yazımda bu gözlemimi paylaşmıştım. Veliler yıl sonu gösterilerinde çocuklarını telefonla çekmekten alkışlayamamışlardı. Oysa çocukların tek istekleri alkışlanmaktı.

Çocuk ebeveynini sürekli telefonla görüyor

Çocuk ebeveynini izlediğinde gördüğü şey; elinde sürekli telefon olan birisi. Çocuk için daha doğduğu andan itibaren gördüğü bu cihaz, hayatının bir parçası haline geliyor ve o parçayı bırakmak istemiyor.

İnstagramdaki fenomen anneler ve babaların ünlü olmak için çocuklarını paylaşmaları ile başlayan çocuk istismarı, tüm topluma yayılmış halde. Çocuğuna etkinlik yaptırıp, büyük hesaplara sahip olarak, bu şekilde ünlü olmak veya para kazanmak için çabalayan ebeveynlerin bazıları çocuklarına ne yaptıklarının farkında değil, bazıları da farkında ve bilinçli olarak bunu yapıyor.

Sadece ebeveynler değil, sosyal medyada beğeni almak uğruna birçok kişi çocuk fotoğraflarını kullanıyor. Çocukların neredeyse tüm günlerinin geçtiği, sosyal alanları olan ve eğitim gördükleri okullar velilerle paylaşmak ve reklam olarak kullanmak için çocukları fotoğraflıyor. Çocuk, evde ebeveyninin elinde gördüğü telefonu bu defa da öğretmenin elinde görüyor. Öğretmeni, çocuğun her yaptığı etkinliği fotoğraflıyor. Eğer fotoğraflamazsa öğretmen çalışmıyor görünüyor. Bu durum hayatın geneline yayılmış halde. Eğer bir şey fotoğraflanmazsa yapılmamış sayılıyor. Her anı kaydetmek istiyoruz. Anların, hatıralarımız yerine telefonlarımızda kalmasını istiyoruz.
Çocukları sürekli telefonla çekmek, paylaşmak, onları telefona bağımlı hale getirirken istismara maruz kalmalarına da sebep oluyor. Çocukların fotoğrafları sosyal medyada paylaşılırken “Unutulma hakları” da ellerinden alınmış oluyor.

Telefona bağımlı yaşayan yetişkinlerin içinde çocukların ekran bağımlısı olmaması mümkün mü? Eğer çocukların ekran bağımlılığından şikayet ediyorsak; telefonlarımızı bazen ortadan kaldırmalıyız. Telefonsuz yaşamak artık pek mümkün değil. Ancak onu sınırlı kullanmak bizim elimizde.

İlginizi Çekebileceğini Düşündüğümüz Diğer Haberler
FACEBOOK YORUMLARI
ANNEBEBEK ÜYELERİ NE DİYOR?

Yorumları görebilmek, soru, görüş ve önerilerinizi bizimle paylaşmak için facebook hesabınız ile giriş yapmalısınız.

Facebook’ta adınıza gönderim yapmadığınızı bilmenizi isteriz..