Giriş Yapın

Facebook ile Bağlan Sizin adınıza paylaşım ve izinsiz gönderim yapmıyoruz.

Neden Suçlu Hissederiz?

Neden Suçlu Hissederiz?

Nedensiz yere kendinizi suçlu hissettiğiniz oluyor mu? Ya da minicik bir şey yapsan, kimseye zarar gelmese bile suçluluk duygusundan kurtulamadığın, vicdan azabının peşini bırakmadığı zamanlar yaşıyor musun? Eğer cevabınız evet ise suçluluk duygusunun neden kaynaklandığını bilmek, belki de bu duyguya bakışınızı değiştirebilir.

Suçluluk duygusunun temeli çocuklukta yatıyor

Suçluluk duygusunun temeli çocukluğa dayanıyor. Jonice Webb ve Chistine Musello Boşluk Hissi kitaplarında bu durumu şu şekilde tanımlıyorlar; “Çocuklar ebeveynlerinden, kendi duygularının bir yük, aşırılık veya sadece yanlış olduklarına dair bir mesaj aldıklarında, kendilerini suçlu hissetmeye ve bu duygulara sahip oldukları için utanç duymaya başlayacaklardır.”

Ebeveynlerinin isteklerini yerine getirememiş olmakla hissedilmeye başlanan suçluluk, yasaklanmış bir eylemi yapmış olduğumuzda ya da bize verilmiş bir görevi eksik veya yanlış yapmış olduğumuzda da devreye giriyor.

Çocuğa küsmek, hissettiği bir duygu ile ilgili kızmak suçluluk duygusunun hissedilmesinin temellerini atıyor.

E. Erikson’un Psikososyal gelişim kuramında 3-6 yaş arası girişkenliğe karşı gösterilen olumsuz tepkilerin çocukta yansıması suçluluk olarak tanımlanır. Merak ve araştırma duyguları yaşayan çocuk çok soru sormaya başlar. Bu dönemde çocuğun soruları ve merakı ile ilgilenilmeli, kendi başına bir şeyler yapması için cesaretlendirilmelidir.

Suçluluk hissi ve toplumsal ilişkiler

Sosyal duygulardan olan suçluluk, toplumun istekleri ile artabilmektedir. Yaşadığımız birçok problemin başı olan mükemmeliyetçilik de suçluluk duygusunun tetiklenmesine neden olmaktadır. Sosyal medyanın da etkisi ile kendini diğerleriyle kıyaslayan birey, bir şeyleri yapamadığı veya eksik yaptığı düşüncesi ile de suçluluk duygusu yaşamaktadır.

Suçluluk, bireyi çok yıpratan ve kaygısını arttıran bir duygudur. Bu duygu hissedildiğinde ondan bir an önce kurtulmak istenilir, kendinden ödün verilir veya suçluluk içinde kıvranılır.

Kişinin kendisine değer vermeyi öğrenmesi suçluluk duygusu ile baş etmeyi öğrenmesini sağlar. Yine kendine şefkat gösterebilmek de suçluluk duygusunun azalmasında etkilidir. Mükemmellik peşinde koşmayı ve kendimizi diğerleri ile kıyaslamayı bırakmaya çabalamak suçluluk duygusunu azaltırken, daha anlamlı bir hayat yaşa bilmemize olanak sağlar. Çünkü mükemmel kavramı gerçek değildir ve onun peşinde koşmak kişinin yetersizlik duygusunu arttırmaktan başka sonuçlar getirmez.

Kendinizi olduğunuz gibi kabul ederek, hayatınızda anlam bulabileceğiniz günler dilerim.

 

İlginizi Çekebileceğini Düşündüğümüz Diğer Haberler
FACEBOOK YORUMLARI
ANNEBEBEK ÜYELERİ NE DİYOR?

Yorumları görebilmek, soru, görüş ve önerilerinizi bizimle paylaşmak için facebook hesabınız ile giriş yapmalısınız.

Facebook’ta adınıza gönderim yapmadığınızı bilmenizi isteriz..