Giriş Yapın

Facebook ile Bağlan Sizin adınıza paylaşım ve izinsiz gönderim yapmıyoruz.
Gece Uykudan Uyanıp Bir Şeyler Yiyenlerden Misiniz?
Gece Uykudan Uyanıp Bir Şeyler Yiyenlerden Misiniz?
Hangi Yaz Meyvelerini Semizotu Salatanıza Ekleyebilirsiniz?
Hangi Yaz Meyvelerini Semizotu Salatanıza Ekleyebilirsiniz?

D Vitamini Takviyesi Kullanırken Bu Hataları Yapmayın

D Vitamini Takviyesi Kullanırken Bu Hataları Yapmayın

D vitamini kemiklerimiz, dişlerimiz, kaslarımız ve bağışıklık sistemimiz için gerekli. Psikolojik sağlığımız için de önemli… D vitamini ihtiyacının yaklaşık yüzde 80-90'ını güneş ışınlarına maruz kalan cildimiz aracılığıyla kendimiz üretiriz, kalan kısmını ise yiyeceklerden alırız. Kışın güneş ışığının az olması D vitamini seviyemizi düşürebilir bu yüzden takviyeye ihtiyaç duyarız. Ancak öncesinde kan testi yaptırarak D vitamini seviyenizi belirlemeniz daha doğru. D vitamini kullanırken de bazı noktalara dikkat etmek gerekiyor.

Çok fazla D vitamini almak zarar verir

Günde 100 mikrogramdan (= 4000 iU) fazla D vitamini tüketmemelisiniz. Baş ağrısı, mide bulantısı ve iştahsızlık, kusma, kabızlık, kas tonusunda azalma, en kötü durumda böbrek kireçlenmesi ve böbrek fonksiyonlarında azalmaya kadar varan böbrek taşları gibi sağlık sorunları olabilir. Bu arada, vücut D vitamini depolayabildiğinden aşırı doz da yavaş ilerleyebilir.

D vitaminini K2 vitamini ile birlikte alın

İdeal olarak, D3 vitaminini her zaman K2 vitamini ile birlikte almalısınız. Neden mi? K2 vitamini, D vitamininin kullanımı için,kalsiyumun kemiklere dahil edilmesini desteklemek için gereklidir. K2 vitamini, kanda kalsiyum kullanımından sorumlu olan bazı proteinleri aktive ederek kalsiyumun kemik ve dişlerde depolanmasını sağlar. K2 kalsiyumun arter duvarlarına yerleşmesini de önler.

D vitamini aç karnına alınmaz

D vitamini de dahil olmak üzere yağda çözünen vitaminleri her zaman yemekle birleştirmelisiniz, aksi takdirde D vitamini vücut tarafından en iyi şekilde emilemez. Bitkisel yağlar, avokado veya fındık gibi yüksek yağlı yiyecekler idealdir.

D vitaminini yanlış saatte almayın

İdeal olarak, sabahları D vitamini tüketmelisiniz. Nedeni: D vitamini, enerjinizi artıran ve sizi daha zinde yapan uyarıcı vitaminlerden biridir. Bu nedenle, hazırlığınız için prospektüsü önceden dikkatlice okumalı ve ilacı almak için en uygun zaman konusunda doktorunuza veya eczacınıza danışmalısınız.

D vitamini dışında başka ilaçlar da alıyorsanız, etkileşimlerine dikkat edin

D vitamini dışında ilaç alıyorsanız oluşabilecek etkileşimi göz önünde bulundurmalısınız. Bu nedenle, doğru dozajın ve alımın garanti edilebilmesi için önceden doktorunuzla konuşmalısınız. Örneğin, hidroklorotiyazid ve klortalidon içeren antihipertansif ilaçlar alırsanız, kan kalsiyum düzeyleriniz de artacaktır. Bu nedenle düşük dozda D vitamini almak mantıklı olabilir. Örneğin, bir lipid metabolizması bozukluğu için kolestiramin ve kolestipol alıyorsanız, ilacı almakla D vitamini takviyesi almak arasında iki saat olmalıdır. Bunun nedeni, kolestiramin ve kolestipolün, D vitamininin bağırsaktan kana emilimini bozabilmesidir.

Eski tarihli D vitamini takviyesi kullanmayın

Geçen yıl aldığınız D vitamini paketi yarım kalmış ve onu şimdi mi kullanmak istiyorsunuz? Bu iyi bir fikir değil! Çünkü, D vitamini de dahil olmak üzere yağda çözünen vitaminler içeren diyet takviyeleri, son kullanma tarihi aşılırsa, kötüleşebilir.

D vitaminini düzensiz kullanmak gerekir

Her gün almanız gereken D vitamini tabletini, dün içmediniz mi? Problem değil! Bir günlük unutma sorun yaratmaz ancak D vitamini takviyenizin fayda sağlaması ve dalgalanmaları önlemek için vücudunuza düzenli olarak vitamin aldığınızdan emin olmalısınız. Bunun için günlük alımları aksatmamak gerekir. Ayrıca her zaman aynı miktarda vitamin tükettiğinizi unutmayın  ve bu nedenle ertesi gün unutulan üniteyi almayın.

İlginizi Çekebileceğini Düşündüğümüz Diğer Haberler
FACEBOOK YORUMLARI
ANNEBEBEK ÜYELERİ NE DİYOR?

Yorumları görebilmek, soru, görüş ve önerilerinizi bizimle paylaşmak için facebook hesabınız ile giriş yapmalısınız.

Facebook’ta adınıza gönderim yapmadığınızı bilmenizi isteriz..