Giriş Yapın

Facebook ile Bağlan Sizin adınıza paylaşım ve izinsiz gönderim yapmıyoruz.
Tırnak Batması Nasıl Tedavi Edilir?
Tırnak Batması Nasıl Tedavi Edilir?
Stresin Bedeninizde Yarattığı Etkilerin Ne Kadar Farkındasınız?
Stresin Bedeninizde Yarattığı Etkilerin Ne Kadar Farkındasınız?

Vücudun Melatonine, Melatoninin Karanlığa İhtiyacı Var

Vücudun Melatonine, Melatoninin Karanlığa İhtiyacı Var

Melatonin hormonunu duymuşsunuzdur. Özellikle büyüme çağındaki çocukların sağlıklı gelişimleri için, kaliteli gece uykusunun öneminden bahsederken, melatoninin gece uykusunda salgılandığı ve çok önemli olduğu vurgulanır. Vücudumuzun biyoritmik önemine dikkat çeken Dr. Elif Pahsa, melatonin üretimi için gerekli olan etmenleri ve faydalarını anlatıyor.

Sanayileşme, teknoloji ve modern hayatın etkisiyle daha fazla uyarana maruz kalarak uyuyan ya da hiç uyumayan kişilerde melatonin salgılanması kısıtlı oluyor. Bu da uyku bozukluklarına yol açıyor. Çalışmalar, melatonin seviyesinin yaşla birlikte düştüğünü ve bunun da uyku bozuklukları gibi sirkadiyen ritimle ilgili şikayetleri artırabileceğini gösteriyor.

Kaliteli uyku için karanlık bir ortam gerekiyor

Melatonin, epifiz bezinden salgılanan bir hormondur ve vücudun biyoritmini düzenlemekten sorumlu olup, her hücrenin çalışmasını etkileyebilir.

Melatonin, gece uykusu sırasında vücudu yenileyip bağışıklığı güçlendirerek, birçok hastalıktan korunmayı da sağlar.

Melatonin gece 23.00’da salgılanmaya başlıyor, 02.00 civarında en üst düzeye ulaşıyor. Daha sonra azalarak yerini sabaha karşı kortizol hormonuna bırakıyor. Ancak melatoninin salgılanabilmesi için bazı şartların sağlanması gerekiyor. Öncelikli olarak karanlık bir ortam şart. En ufak bir ışık hüzmesinden bile etkilenebiliyor. Bu nedenle gece lambası kullanmamak, akşamın ilerleyen saatlerinde telefona bakmayı bırakmak gerekiyor. Telefon ışığı da mavi ışık yayarak bu salgılanmayı etkiliyor. 

Doğal yollarla vücudun melatonin üretimi desteklenebilir

Melatonin için dışarıdan destek almak da söz konusu ancak öncelikle doğal yollarla vücudun melatonin üretimini desteklemek gerekiyor.

Işıktan uzak, kaliteli bir uyku uyumak ve  proteince zengin içerikli gıdalarla beslenmek bu noktada önemli. Vücuttaki B6 vitamini eksikliğinin önlenmesi de melatonin üretimi açısından gereklidir.

Melatoninin faydaları

• Vücudun normal fonksiyonlarına katkı sağlayan melatonin hormonu, uyku kalitesini artırıyor. Melatonin takviyesi, uykusuzluk ya da jet-lag gibi durumlarda uykunun düzenlenmesini destekliyor. Melatonin hormonu uyku kalitesine katkısı dışında bağışıklık sistemi, vücut sıcaklığı, kan basıncı ve kortizol hormonu seviyesinin düzenlenmesine de katkı sağlıyor.

• Bağışıklığı güçlendiren melatonin, kansere karşı da kalkan görevi görüyor. Melatoninin kanser hücrelerini küçülttüğünü gösteren birçok klinik çalışma bulunuyor.

• Melatonin hormonu aynı zamanda güçlü bir antioksidandır. Bu özelliği sayesinde hem göz yapılarını hücresel hasara karşı korur hem de kısırlık tedavisinde yumurta kalitesini iyileştirerek hamile kalma oranlarında artış sağlar.

• Melatonin, vücuttaki hasarlı hücreleri onarır, anti-aging etkisi sağlar.

• Melatonin, menopoz kaynaklı ateş basması, gece terlemelerinin şiddet ve sıklığını azaltır. Aynı zamanda kemik sağlığı üzerine koruyucu etkileri vardır.

• Kulak çınlaması ve Alzheimer gibi sorunların çözümü için de melatoninin fayda sağladığını gösteren klinik çalışmalar var.

 

İlginizi Çekebileceğini Düşündüğümüz Diğer Haberler
FACEBOOK YORUMLARI
ANNEBEBEK ÜYELERİ NE DİYOR?

Yorumları görebilmek, soru, görüş ve önerilerinizi bizimle paylaşmak için facebook hesabınız ile giriş yapmalısınız.

Facebook’ta adınıza gönderim yapmadığınızı bilmenizi isteriz..