Giriş Yapın

Facebook ile Bağlan Sizin adınıza paylaşım ve izinsiz gönderim yapmıyoruz.
Yaz Aylarında Hangi Meyve ve Sebzelerden C vitamini alabilirsiniz?
Yaz Aylarında Hangi Meyve ve Sebzelerden C vitamini alabilirsiniz?
Ramazanda Sağlıklı Beslenme Önerileri
Ramazanda Sağlıklı Beslenme Önerileri

Ramazan'da Sahura Mutlaka Kalkın

Ramazan'da Sahura Mutlaka Kalkın

Ramazan ayı başlıyor. İftardan sahura kadar süren uzun açlık süresi boyunca vücut dengenizi koruyabilmek için sahurda ne yemeniz gerektiği konusunda Anadolu Sağlık Merkezi Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Melih Özel, şu bilgileri veriyor.

Sahura kalkın

Oruç tutarken sık yapılan hatalardan biri sahura kalkmadan sadece iftar ve sonrasında yenilip içilenlerle oruç tutulmaya çalışılması. Normalde günde üç öğün beslenen birinin öğün sayısı ve yiyecek içecek miktarını aniden ve ciddi miktarlarda azaltmasıyla oluşabilecek problemleri yaşamaması için sahura da önem vermek gerekiyor. Sahuru hafife alıp basit ve yanlış seçimlerle geçiştirmek, hele hele sahura hiç kalkmadan bütün bir günü oruçlu olarak tamamlamaya çalışmak metabolizma için ciddi bir tehdittir. Kısacası sahur öğünü mutlaka ciddiye alınmalı, bu öğüne mutlaka protein yükü fazla yiyecekler yerleştirilmeli.


Kan şekerine dikkat!

Oruç tutarken insanın biyokimyasında birtakım değişiklikler oluyor. Bu değişikliklerin başında da kan şekerindeki düşmeler ve yükselmeler geliyor. 
6-8 saatlik bir zaman dilimine göre ayarlanmış olan açlık süresine alışkın olan vücut metabolizmamız özellikle Ramazan’ın ilk günlerinde kan şekeri dengesini ayarlamada zorlanıyor.

Kabızlık olabilir

Orucun ilk günlerinde sindirim sistemimiz de bazı uyum sorunları yaşayabilir. Örneğin;  kabızlığa eğilimi olan kişilerde uzun süren kabızlık şikayetleri görünebilir.  Bu nedenle iftardan sonra ve sahura kadar olan dönemde bol miktarda sıvı tüketilmeli, özellikle su içmeyi ihmal etmeyip posalı yiyeceklere ağırlık verilmelidir.

Sık aralarla ilaç almanız gerekiyorsa oruç tutmamalısınız

Aktif ülseri ya da gastriti olan hastalar oruç tuttuklarında ülser kanaması riski ile karşı karşıya kalabilirler. Bu nedenle aktif hastalığı olanlar oruç tutmamalı, ya da oruç tutarken şikayetleri aktifleşenler oruç tutmaya devam etmemelidir. Bunun dışında aktif siroz hastalığı olanların, karaciğer yetersizliği olanların ya da bu hastalıklar için gün içerisinde çok sayıda ve sık aralıklarla ilaç kullanması gerekenlerin ve sindirim sistemi hastalıkları olanların oruç tutmamaları gerekiyor.

İlginizi Çekebileceğini Düşündüğümüz Diğer Haberler
FACEBOOK YORUMLARI
ANNEBEBEK ÜYELERİ NE DİYOR?

Yorumları görebilmek, soru, görüş ve önerilerinizi bizimle paylaşmak için facebook hesabınız ile giriş yapmalısınız.

Facebook’ta adınıza gönderim yapmadığınızı bilmenizi isteriz..