Giriş Yapın

Facebook ile Bağlan Sizin adınıza paylaşım ve izinsiz gönderim yapmıyoruz.
Antibiyotik Kullanırken Yenmemesi Gereken Gıdalar
Antibiyotik Kullanırken Yenmemesi Gereken Gıdalar
Varis Oluşumuna Neden Olan Risk Faktörleri
Varis Oluşumuna Neden Olan Risk Faktörleri

Kulak Ağrısına Neden Olan 6 Sorun

Kulak Ağrısına Neden Olan 6 Sorun

Gecenin bir yarısı ya da tam da önemli bir işin ortasında başlayan kulak ağrısı kadar kötü bir şey yoktur herhalde… Hiç kimse ağrıdan hoşlanmaz ama kulak ve diş ağrısı insanı zorlayan ağrılar içinde ilk beşe girebilir.
Kulak ağrısını, insanlar farklı biçimde algılayabiliyorlar. Kulağın içinden gelen bir zonklama, bir şey batıyormuş hissi, kulak kepçesinde şiddetli yanma ve bir türlü bitmeyen yaygın ağrı gibi… Ağrıya çoğu zaman çınlama, duymada sorun, kulağın içinde bir şey varmış hissi ya da kulak akıntısı da eşlik ediyor.
Kulak ağrısına neden olan sebeplerin başında kulak enfeksiyonları ve travmaları gelse de, vücudumuzdaki başka organlardan kaynaklı kulak ağrısı yaşamak da mümkün. Mide fıtığı, reflü, zona ve akciğer enfeksiyonları bu nedenler arasında…
Acıbadem Hastanesi Kulak Burun Boğaz Uzm. Doç. Dr. Serdar Baylançiçek, kulak ağrısına en çok neden olan 6 sebebi açıklarken, yapılmaması gerekenler hakkında da bilgi veriyor.

Kulağınız ağrıdığında geçer diye beklemeyin

Bir ağrımız olduğunda genelde bir ağrı kesici alır ve geçmesini bekleriz. Ancak kulak ağrıları çoğunlukla ilaç tedavisi gerektiren sorunlardan kaynaklanıyor. Bu yüzden geçmeyen kulak ağrılarında vakit kaybetmeden doktora başvurmak ve ağrının nedenine uygun tedaviye başlamak önemli.  Şiddetle başlayan kulak ağrısının altta yatan hastalığı tahmininizden daha hızlı ilerleyebiliyor.

Kulak ağrısında en sık yapılan 3 hata

• Kulak ağrınız varsa kesinlikle kulak çubuğu kullanmayın. Uzmanlar zaten genel kulak temizliğinde de kulak çubuğunu önermiyorlar ama kulakta ağrı olduğu durumlarda, kulak yolunu tahriş edeceği ya da var olan bir enfeksiyonun kötüleşmesine yol açabileceği için kulak çubuğu kullanmak, yapılmaması gerekenler içinde birinci sırada.

• Ayrıca kulaktan dolma bilgilerle ya da eşten dosttan duyduklarımızla kulak damlası kullanmak da tedaviden çok zarar veriyor.

• Kulak ağrısında ne yapmalıyım ya da kulak ağrısına ne iyi gelir diye soranlara en iyi cevabı ancak konunun uzmanı bir doktor verebilir bu yüzden kulağınız ağrıyorsa en kısa zamanda bir Kulak Burun Boğaz Uzmanına gitmeniz en iyi çözüm.

Kulak ağrısı yapan 6 sorun

Kulak enfeksiyonları
Dış ve orta kulak enfeksiyonları, kulak ağrısının en sık görülen nedenlerini oluşturuyor. Orta kulak enfeksiyonu öncesinde sıklıkla üst solunum yolu enfeksiyonu, burun tıkanıklığı ve burun akıntısı gelişiyor. Kulak ağrısına ateş, halsizlik ve işitme azlığı eşlik ediyor. Tedavide antibiyotikler kullanılıyor. Genellikle yaz aylarında görülen dış kulak yolu enfeksiyonlarında ağrı kulak kepçesini hareket ettirmekle çok belirginleşiyor ve geceleri artıyor. Enfeksiyon ilerledikçe dış kulak yolunda şişme, kulağın tıkanması ve kulak akıntısı gelişiyor. Tedavide antibiyotik içeren kulak damlaları kullanılıyor. Enfeksiyonun ilerlediği durumlarda lokal temizlik ve pansumanlar gibi ek tedavilere ve girişimlere ihtiyaç duyuluyor.

Kulak salgısının birikmesi
Halk arasında ‘kulak kiri’ denen, tıp dilindeki adıyla serumen buşon aslında dış kulak yolunun ürettiği doğal bir salgı. İçerdiği asit ve antiseptik maddelerle kulağımızı enfeksiyonlardan koruyor. Serumen buşon salgılandıktan sonra yavaş yavaş kendiliğinden dışarıya atılıyor. Ancak bu atılma mekanizmasında sorun gelişirse salgı içeride birikerek tıkaçlar oluşturuyor. Kuruyup sertleştiğinde kulak tıkanıklığının yanı sıra ağrı da yapabiliyor. Bu mekanizmayı bozan en büyük nedenlerden biri pamuklu çubukların kullanılması.

Travmatik durumlar

Kulak kepçesinin delici ve kesici aletlerle yaralanması, sıcak ve soğuk nedeniyle travmaya maruz kalması da kulak ağrısı yapıyor. Örneğin dış kulak yolunun sık sık temizlenmesi dış kulak yolunda travmalar oluşturabiliyor ve bu alanlarda ağrının yanı sıra kolayca enfeksiyon gelişebiliyor.

Basınç travması
Uçak yolculuğu veya dalış sırasında oluşan basınç değişikliği kulak zarının gerilmesine ve bunun sonucunda da ağrıya yol açabiliyor. Bunun ana nedeni ise kulak zarı arkasında bulunan hava dolu boşluğun basıncını ayarlayan ve diğer ucu burnun arkasına açılan östaki tüpünün tıkanması oluyor. Basınç travmasının şiddetli olduğu durumlarda bazen orta kulak boşluğunda kanama ve sıvı birikimi de gelişebilir, özellikle uçak yolculuğunda bu tür bir problemle karşılaşmamak için hastayken uçmamak, uçuş öncesi burun açıcı spreyleri kullanmak, uçuş sırasında sakız çiğnemek, yutkunmak veya yudum yudum su içmek gibi hareketleri yapmak büyük önem taşıyor. 

Çene veya dişlerde gelişen problemler
Çene ekleminde, çene kaslarında ve dişlerde oluşan problemler de yansıyan kulak ağrısı yapabiliyor. Çene hareketleriyle artan bu ağrılarda, ağrıyan tarafa sıcak uygulamak kulak ağrısını rahatlatıyor. Zaman zaman boğaz enfeksiyonları da yansıyan kulak ağrılarına neden olabiliyor.

Kötü huylu tümörler
Kulak Burun Boğaz Uzmanı Doç. Dr. Serdar Baylançiçek çok nadir olmakla birlikte, gırtlakta veya boğazda yerleşen kötü huylu tümörlerde de yansıyan kulak ağrısı gelişebildiği uyarısında bulunarak, “Bu sebeple nedeni ne olursa olsun kulak ağrısı geliştiğinde en kısa sürede hekime başvurmak gerekiyor” diyor.

 

İlginizi Çekebileceğini Düşündüğümüz Diğer Haberler
FACEBOOK YORUMLARI
ANNEBEBEK ÜYELERİ NE DİYOR?

Yorumları görebilmek, soru, görüş ve önerilerinizi bizimle paylaşmak için facebook hesabınız ile giriş yapmalısınız.

Facebook’ta adınıza gönderim yapmadığınızı bilmenizi isteriz..