Giriş Yapın

Facebook ile Bağlan Sizin adınıza paylaşım ve izinsiz gönderim yapmıyoruz.
Bebeğiniz Hangi Ayda Ne Yapabilir?
Bebeğiniz Hangi Ayda Ne Yapabilir?
Bebeğinizle Aranızdaki Muhteşem Bağ: Güven
Bebeğinizle Aranızdaki Muhteşem Bağ: Güven

D Vitamini Bebek Gelişiminde Kilit Rol Oynuyor

 D Vitamini Bebek Gelişiminde Kilit Rol Oynuyor

D vitamini ile güneş arasındaki ilişkiyi hepimiz biliyoruz. Peki, güneş cenneti olan ülkemizde neden sık sık D vitamini yetersizliği şikayetleri ile karşılaşıyoruz? Avrasya Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Mehmet Ali Talay, D vitamininin bebek gelişimi için mutlak gerekli olduğunu söylüyor.

D vitamini ne işe yarar?

D vitamininin insan organizmasında birçok işlevi olmasına rağmen esas görevi; dolaşımda normal kalsiyum ve fosfor dengesini sağlayarak kemik sağlığının korunması ve idamesini sağlamaktır.

Klasik olarak vitaminler organizmada sentez edilmediğinden, D vitamini de diğer vitaminler gibi organizmaya dışarıdan sağlanmaktadır. Aynı zamanda yorgunluk, depresyon, kas zayıflığı, kemik ağrısına ve hatta kansere karşı bile iyi gelmektedir.

D vitamini aslında vitamin değildir, vücutta kalsiyum emilimini kolaylaştıran bir hormondur. Yağlı balık gibi bazı gıdalar dışında D vitamini ihtiyacının ortalama bir beslenmeyle giderilmesi zordur. Ama derimiz 'mor ötesi B' (UVB) ışınlarına maruz kaldığında ihtiyacı olan vitamini kolesterolden üretebilmektedir.

Türkiye’de D vitamini eksikliği oldukça sık rastlanılan bir durumdur. Bunun sebebi ise Türkiye her ne kadar güneş ışığından yararlanan bir ülke olsa da Nisan ve Ekim ayları arasında güneşi dik almaması nedeniyle D vitaminini tabii kaynaktan yüksek ölçüde sağlayamamasıdır.

D vitamini nasıl alınır?

D vitamini daha çok güneş ışığının etkisi ile (%90) deride sentez edilir. Aynı zamanda balık, balık yağı, yumurta gibi besinlerde yüksek oranda bulunması sebebiyle bu besinlerin tüketilmesi ile de organizmaya sağlanabilir.

Ancak doğal besinlerden yeterli D vitamini sağlayabilmek herkes için her zaman mümkün olmayabilir. Bu nedenle; ya süt, ekmek ve meyve suyu olmak üzere D vitamini ile zenginleştirilmiş besinlerin yeterli oranda tüketilmesi ya da ağızdan günlük önerilen miktarda D vitamini alınması gerekmektedir.

Bebekler söz konusu olduğunda ise gelişimleri açısından D vitamini almaları çok önemlidir. Çünkü yeteri oranda alınmadığında kemik ve kaslarda gelişim geriliği görülebilir aynı zamanda raşitizm gelişebilir. Bu noktada;

  • Bebeklerin, üzerlerinde yalnızca bez varken; haftada 30 dakika; giyinik iken haftada iki saat,
  • Gebelerin, ellerinin ve yüzünün; haftada üç kez, günde 20 dakika güneş görmesi D vitamini ihtiyacı için gereklidir.

Bebeklerde D vitamini eksikliğinin belirtileri nelerdir?

  • Kemiklerde şekil bozukluğu
  • Kas güçsüzlüğü
  • Oturma ve emeklemenin doğru yapılamaması,
  • Boyun uzamaması
  • Kafatasının geç sertleşmesi,
  • Motor becerilerinde gecikme
  • İştahsızlık
  • Halsizlik ve yorgunluk
  • Uyku bozukluğu

Yeterli D vitamini alınmazsa ne olur?

D vitaminin temel işlevi bağırsaklardan kalsiyum ve fosfor emilimini sağlayarak vücudun kalsiyum/fosfor dengesini korumaktır. D vitamini yetersizliği, çocuklarda raşitizme yol açmaktadır.

Raşitizme yol açacak kadar şiddetli olmayan D vitamini yetersizliğinde ise aktif raşitizm bulguları olmasa bile bu yetersizliğin yarattığı olumsuz sonuçları gözlemlemek mümkündür. Örneğin; kemik yapım-yıkım hızında artma, osteoporoz, hafif osteomalazi ve kalça veya diğer kemiklerdeki kırık olasılığında artma gibi bulgular ortaya çıkabilmektedir. Bütün bunların yanı sıra, son yıllarda D vitamini yetersizliğinin şeker hastalığı, koroner kalp hastalığı ve tüberküloz için hazırlayıcı risk faktörü olabileceği düşünülmektedir.

D vitamini için sadece güneş yeterli midir?

Bebeğin güneşe çıkarılarak güneş ışınlarından yararlanması önemlidir. Ancak bebeğin doğrudan güneş ışığına maruz kalmaması için birçok ebeveyn bazı önlemler alıyor. Örneğin; sürülen güneş kremlerinin D vitamini sentezini %97 oranında azalttığı, ayrıca camdan geçerek gelen güneş ışınlarının sentez için uygun olmadığı bilinmektedir. Bu faktörlere kentsel hava kirliliği nedeniyle yeryüzüne ulaşan ultraviyole ışınlarının D vitamini sentezini sağlayacak dalga boyunda olmaması da eklenmektedir. Dolayısıyla bebeklerin gelişimi için sadece güneşe bel bağlamak doğru değildir.

Bebeklere hangi aydan itibaren D vitamini verilmelidir?

Ülkemizde D vitamini düşüklüğü çok sık rastlanılan bir durumdur. Bu durum daha bebeklik çağında ortaya çıkabilir. Bebeklerde D vitamini gelişim açısından çok önemli olduğundan mutlaka belli bir aydan sonra D vitamini takviyesi yapılmalıdır.  Bu noktada bebeğin hayatının ilk haftasından itibaren beslenme tarzı ne olursa olsun tüm bebeklere en az bir yaşına kadar, tercihen 3 yaşına kadar günde 3 damla D vitamini uygulanmalıdır.

İlginizi Çekebileceğini Düşündüğümüz Diğer Haberler
FACEBOOK YORUMLARI
ANNEBEBEK ÜYELERİ NE DİYOR?

Yorumları görebilmek, soru, görüş ve önerilerinizi bizimle paylaşmak için facebook hesabınız ile giriş yapmalısınız.

Facebook’ta adınıza gönderim yapmadığınızı bilmenizi isteriz..