Giriş Yapın

Facebook ile Bağlan Sizin adınıza paylaşım ve izinsiz gönderim yapmıyoruz.
Yenidoğan Sarılığı Nasıl Ölçülür, Takip Edilir?
Yenidoğan Sarılığı Nasıl Ölçülür, Takip Edilir?
İlk 1000 Gün Bebek İçin Neden Önemli?
İlk 1000 Gün Bebek İçin Neden Önemli?

Yeni Doğan Bebeklerde Göz Muayenesi Ne Zaman Yapılmalı?

Yeni Doğan Bebeklerde Göz Muayenesi Ne Zaman Yapılmalı?

Dünyagöz Ataşehir Hastanesi’nden Doç.Dr.Veysel Aykut, yeni doğan bebeklerde görülebilen göz hastalıklarında, erken tanı ve tedavinin büyük önem taşıdığını belirterek, bebeklerde göz muayenesinin gözbebeği genişletilerek, özel cihazlar yardımı ile ön ve arka segment incelenmesi şeklinde yapıldığını anlattı.

“Göz hastalıklarında erken tanı ile tedavi şansı oldukça yüksektir. Erken tanı için ailelerin dikkat edilmesi gereken noktalar bunmaktadır.”  diyen Dr.Aykut, şu bilgileri paylaşıyor:

• Anne babaların ilk bir aydan sonra bebeğin göz fonksiyonlarını takip etmesi, bebeğin kendileri ile göz kontağı kurup kurmadığına dikkat etmeleri gerekir.
• Bebek bu ilişkiyi kuramıyorsa veya gözünde dıştan fark edilecek bir renk ve şekil farklılığı varsa mutlaka doktora başvurulmalıdır.
• Prematüre bebeklerin doğumdan bir ay sonra rutin göz muayenesi yaptırması önerilir.
• Normal zamanında dünyaya gelen bebeklerin ilk aydan itibaren kontrol muayenesi yaptırılması ve göz sağlığı normal bulunursa 1,5 yıl sonra tekrar muayene yapılması gerekmektedir.
• Bebeklerde şaşılık ve görme kusurları ilk aydan itibaren görülebilir ve daha sonra bebek büyüdükçe de ortaya çıkabilir. Bu nedenle periyodik göz muayenesi gerekir.

Prematüre Retinopatisi (ROP) Nedir?

Dünyagöz Ataşehir Hastanesi’nden Doç.Dr.Veysel Aykut Prematüre Retinopatisi’ni, erken doğan bebeklerin gözlerinde görülen en önemli sağlık sorunlarından biri olarak tanımlıyor ve şu bilgileri paylaşıyor:

Retinanın damar gelişimi  normal miadında doğan bebeklerde tamamlanmış olur. Erken doğan bebeklerde bu gelişme tamamlanmadığı için doğduktan sonra da devam eder. Prematüre bebekleri yaşatmak için yüksek konsantrasyonlarda verilen oksijen, gözdeki damarların normal gelişimini oldukça olumsuz etkilemektedir. Bunun sonucunda ise damar gelişimi tamamlanmamış bebeklerin retinalarında kısaca ROP olarak tarif edilen, Prematüre Retinopatisi hastalığı meydana gelir. Erken dönemde tedavi edilmezse körlüğe neden olabilir. Bu nedenle erken doğan bebeklerin muhakkak göz doktoru kontrolünden geçmesi gerekmektedir.

Prematüre Retinopatisi En Çok Hangi Bebeklerde Görülür?

Normal bir gebelik 40 hafta ya da 280 gün sürer. Eğer 37 hafta tamamlanmadan önce doğum gerçekleşirse bebek prematüre kabul edilir. 2.500 gramdan az doğan bebeklere ise düşük doğum ağırlıklı bebek denir. Bu bebeklerin üçte ikisi prematüredir.

Prematüre Retinopatisi’nin en sık görüldüğü grup doğum ağırlığı 1.000 gramın altında olan bebeklerdir. Bu nedenle 1500 gramın altında ve 32’inci haftadan önce doğmuş tüm bebeklerin mutlaka ROP muayenesinin yapılması gerekmektedir. Erken doğan bebeklerde ROP’un erken tanısı ve tedavisi çocuk doktorları ve ROP alanında uzmanlaşmış oftalmalogların birlikte çalışması ile mümkündür. Ayrıca, bebeklerde rastlanan akciğer, kalp damar rahatsızlıkları, ağır enfeksiyonlar ve beyinde yaşanabilecek problemler de ROP riskini arttırmaktadır. Erken teşhiste tedavi mümkün iken, geç kalındığı zaman her iki gözde de körlük ile sonuçlanabilir.

Bebeklerin Göz Muayenesi Ne Zaman Yapılmalıdır?

Doğumdan sonra 4-6 hafta arasında mutlaka göz muayenesi yapılması gerekmektedir. ROP hastalığı hafiften ağıra doğru beş evre halinde incelenmektedir.  Tedavi  başarısı, hastalığın evresiyle ilişkilidir. İlk iki evrede takip yeterli iken, üçüncü evreden itibaren ise lazer uygulamaları ve göz içi enjeksiyon tedavileri gerekmektedir. Hastalığın üçüncü evresinde yapılan tedavilerin sonucu oldukça yüz güldürücüdür. Dördüncü ve beşinci evrelerde yapılan cerrahi müdahalede ise başarı şansı yüksek değildir. Yeni doğan tüm bebeklerin ilk bir ay içinde göz muayenesinin yapılması sadece ROP tanısı için değil, göz tansiyonu, göz tembelliği, gözyaşı kanalı tıkanıklığı ve şaşılık gibi göz hastalıklarının erken tanısı ve tedavi başarısını arttırması açısından da önemlidir.

Çocuk Anestezisi

Çocuk göz hastalıklarının tedavisinde anesteziye gerek görüldüğü takdirde, anestezi, çocuk anestezisinde uzman anestezi hekimleri tarafından uygulanmaktadır. Steril ameliyathaneler çocuk hastalara da uygun şekilde dizayn edilmiş masalarda ve tek kullanımlık tıbbi sarf malzemelerle gerçekleştirilmektedir.
 

İlginizi Çekebileceğini Düşündüğümüz Diğer Haberler
FACEBOOK YORUMLARI
ANNEBEBEK ÜYELERİ NE DİYOR?

Yorumları görebilmek, soru, görüş ve önerilerinizi bizimle paylaşmak için facebook hesabınız ile giriş yapmalısınız.

Facebook’ta adınıza gönderim yapmadığınızı bilmenizi isteriz..