Giriş Yapın

Facebook ile Bağlan Sizin adınıza paylaşım ve izinsiz gönderim yapmıyoruz.
Çocuğunu Sünnet Ettirmek İsteyenler İçin Dikkat Edilmesi Gerekenler
Çocuğunu Sünnet Ettirmek İsteyenler İçin Dikkat Edilmesi Gerekenler
Bahar Alerjisinin Çocuk Göz Sağlığına Etkisi
Bahar Alerjisinin Çocuk Göz Sağlığına Etkisi

Bayılan Çocuğu Dik Tutmaya Çalışmayın

Bayılan Çocuğu Dik Tutmaya Çalışmayın

Bayılma bir bilinç kaybıdır. Bayılma anında beyne giden kan akışı azalır. Bayılmanın birçok nedeni olabilir. Bazıları basit ve hemen giderilebilir sebeplerden olabileceği gibi bazıları ciddi hastalıkların habercisi olabilir.  Bayılma anında hastayı düşmesin diye ayakta tutmaya çalışmak, dik olarak kucaklamak beyne giden kan akımını yavaşlatacağı için önerilmez. Anadolu Sağlık Merkezi Çocuk Nörolojisi Uzmanı Doç. Dr. Sinan Çomu, yan yatışta beyne daha çok kan gideceğini ve bilincin daha çabuk yerine geleceğini söylüyor.


Bayılan hasta veya çocuk düşmesin diye dik tutulursa, kan akımı daha da zorlaşacağından kasılma, gözlerde dönme gibi durumlara neden olabilir. Bu nedenle hasta yatar pozisyona getirilmeli. Ayrıca, bayılma, kansızlık, kronik hastalığa bağlı düşkünlük veya bazı ciddi psikolojik durumların belirtilerinden olabilir. İlk bayılma meydana geldiğinde çocuk doktoru, kardiyolog veya çocuk nörolojisinin değerlendirmesi gerekir.

Çocuklarda bayılma nedenleri

Ani kan kaybına yol açan durumlar, korku veya kan görme durumlarında vagal sinir refleksi, aşırı heyecanlanma, özellikle sıcak ve havasız ortamlarda uzun süre ayakta durma, açken ani hareketlenme, vücudun halsiz dönemlerinde aniden ayağa kalkma, ayakta idrar yapma ve ender durumlarda da saç taramanın yol açtığı bir refleks olarak çocuklarda bayılma meydana gelebilir.

Genellikle bayılmadan önce hafif bir iç geçmesi hissi, bulantı, göz kararması veya kulak çınlaması gibi belirtilerin görülebilir.

Presenkop olarak da adlandırılan bu duyumsamalardan saniyeler sonra beyne giden kan akışı düzelmediyse şuur kaybı, yani bayılma görülür. Bayılmayı önlemek için bayılma öncesi birkaç saniyelik göz kararması, baş dönmesi veya çınlamayı önemseyip kısaca oturup, toparlayınca harekete devam etmek iyi olur. Tabii vücudun genel besin ve sıvı dengesinin korunması da önemlidir.

Bayılan çocuk ayakta tutulmaya çalışılmamalı

Bayılma esnasında hastanın öncelikle yatar poziyona getirilmesi gerektiği uyarısında bulunan Çocuk Nörolojisi Uzmanı Doç. Dr. Sinan Çomu, “Ağzında bir şeyler olduğu düşünülüyorsa yan yatırılması daha doğrudur. Bacakları yukarı doğru kaldırmak ve hastanın havadar ve rahat bir ortama taşınması da şuurun toparlamasını kolaylaştırır. Su veya kolonya ile ferahlatma, şuur yerine geldikten sonra şekerli bir sıvı içilmesi de yardımcı olur. Devam eden bir şuur kapalılığı durumunda ise hasta en yakın sağlık kurumuna, tercihen ambulans ile ulaştırılmalıdır. Hastanın düşmemesi için ayakta tutulması bayılmayı uzatan ve nöbet benzeri görüntüye yol açan bir hatadır” dedi.

İlginizi Çekebileceğini Düşündüğümüz Diğer Haberler
FACEBOOK YORUMLARI
ANNEBEBEK ÜYELERİ NE DİYOR?

Yorumları görebilmek, soru, görüş ve önerilerinizi bizimle paylaşmak için facebook hesabınız ile giriş yapmalısınız.

Facebook’ta adınıza gönderim yapmadığınızı bilmenizi isteriz..