Giriş Yapın

Facebook ile Bağlan Sizin adınıza paylaşım ve izinsiz gönderim yapmıyoruz.
İyot Solüsyonları Çocuğunuza Zarar Verebilir, Doktorunuz Önermedikçe Kullanmayın
İyot Solüsyonları Çocuğunuza Zarar Verebilir, Doktorunuz Önermedikçe Kullanmayın
Güçlü Bir Bağışıklık İçin Gereken 13 Şey
Güçlü Bir Bağışıklık İçin Gereken 13 Şey

Geçmeyen Pişik İdrar Yolu Enfeksiyonuna Neden Olabilir

Geçmeyen Pişik İdrar Yolu Enfeksiyonuna Neden Olabilir

İdrar yolu enfeksiyonu tedavisi kolay ama tekrarlayabilen ve başka hastalıklara zemin hazırlayabilen bir hastalık. Bu yüzden tedavisinin tam yapılması, aksatılmaması gerekiyor. Kız çocuklarında görülme sıklığının erkek çocuklarına göre daha fazla olduğunu söyleyen Anadolu Sağlık Merkezi Çocuk Nefrolojisi Uzmanı Doç. Dr. Neşe Karaaslan Bıyıklı, idrar yolu enfeksiyonlarının tedavi edilmediği takdirde böbreklerde kalıcı hasarlara neden olabildiğini belirtiyor.

Çocuklarda 1 yaşından sonra sıklıkla görülen idrar yolları enfeksiyonu, tedavisi kolay olmasına rağmen ihmale gelmemesi gereken bir hastalıktır. Hem kız hem de erkek çocuklar için önemlidir ve mutlaka doktora başvurulması gereken bir durumdur.

Çocuklarda idrar yolu enfeksiyonu belirtileri

  • Ateş
  • İdrar yaparken yanma ya da idrar yaparken ağlama
  • Sık idrara çıkma
  • İdrar kaçırma
  • İdrarın renk ve kokusunda değişiklik olması
  • Bel ağrısı
  • Yan ağrısı çocuğun idrar yolları enfeksiyonu olduğunu düşündürebilecek bulgulardır.

Ancak özellikle küçük çocuklarda:
• Kusma
• İştahsızlık
• Karın ağrısı
• Kilo alamama
• Popoda pişik gibi belirtiler varsa, idrar yolları enfeksiyonundan şüphe edilebilmektedir. Tanı için ise hızlıca bir idrar tahlili ve idrar kültürü yapılmalıdır.

Bakım hataları da enfeksiyona yol açabilir

İdrar yolları enfeksiyonu, mikrobun idrar yapılan yerden veya kan yoluyla vücuda bulaşmasıyla ortaya çıkarak böbreklere ilerleyebiliyor. Ebeveynlerin çocuğun bakımında yaptığı hatalar da idrar yollarında enfeksiyona neden olabilmektedir.
Bu yüzden anne babanın hijyen kurallarına dikkat etmesi, genital bölgenin kirli olmaması, kakalı bezlerin hemen değiştirilmesi, ishal, pişik gibi durumlarda  mikropların idrar yollarına girişinin kolaylaştırılmaması önem kazanıyor.

Yetersiz tedavi tehlikeli sonuçlar doğurabilir

İdrar yolları enfeksiyonu geç ya da yetersiz tedavi edilirse, böbrek iltihabı yaratırsa tehlikeli olabiliyor. Böbrekte hasar bırakan iltihap, ileri yaşlarda yüksek tansiyon hastalığına, böbrek yetersizliğine, büyüme geriliğine ve gebelik zehirlenmesine kadar gidebiliyor.

Kız çocuklarında idrar yolları enfeksiyonu, adet dönemi sırasında, evlendikten sonra ve gebelikte tekrarlayabildiği için ebeveynlerin belirtileri zamanında dikkate alıp bir uzmana başvurmaları, ileride ortaya çıkabilecek bu gibi tehlikeli sonuçları da bertaraf etmiş olacaktır.

İlginizi Çekebileceğini Düşündüğümüz Diğer Haberler
FACEBOOK YORUMLARI
ANNEBEBEK ÜYELERİ NE DİYOR?

Yorumları görebilmek, soru, görüş ve önerilerinizi bizimle paylaşmak için facebook hesabınız ile giriş yapmalısınız.

Facebook’ta adınıza gönderim yapmadığınızı bilmenizi isteriz..