Giriş Yapın

Facebook ile Bağlan Sizin adınıza paylaşım ve izinsiz gönderim yapmıyoruz.
Hamilelikle İlgili Bu Yanlış Bilgilere İnanmayın!
Hamilelikle İlgili Bu Yanlış Bilgilere İnanmayın!
Bu Testler Bebeğiniz Doğmadan Olası Hastalıkları Hakkında Bilgi Veriyor
Bu Testler Bebeğiniz Doğmadan Olası Hastalıkları Hakkında Bilgi Veriyor

Gebelikte Güvenli İlerleme: Detaylı Ultrason

Gebelikte Güvenli İlerleme: Detaylı Ultrason

Hamilelikte düzenli takip, hem anne hem bebek sağlığı için oldukça önemli. Düzenli gebelik takibinin bir parçası olan, ultrason muayenesinin yanında, kadın doğum uzmanınızın önerebileceği, gerekli görebileceği bir muayene de detaylı ultrason. Kadın Doğum ve Perinatoloji Uzmanı Doç. Dr. Ali Ekiz, detaylı ultrason hakkında bilgiler veriyor. 

Detaylı Ultrason Nedir?

Detaylı ultrason; doğumsal anomalilerin var olup olmadığını, doğum gerçekleşmeden önce tespit eder. Anne rahmindeki bebeğin anatomisinin incelenmesini, bebekte ciddi sakatlık ya da ölüme yol açabilecek anomalilerin var ise tespitini sağlar.

Detaylı ultrason bunun yanında, kromozomal anomaliler ve genetik sendromlardan şüphelenilmesini sağlar.

Genel olarak detaylı ultrason, her gebeye rutin olarak uygulanması gereken bir işlemdir.
Fakat bu işlem özellikle, aile öyküsünde genetik hastalıkları olan, gebelik döneminde enfeksiyon geçiren ve yine gebelik sürecinde çeşitli önemli ilaçları kullanmak zorunda olan anne adaylarına mutlaka uygulanmalıdır.

Perinatoloji Uzmanları Tarafından Yapılmalıdır…

Detaylı ultrason işlemi, yüksek çözünürlüklü ultrason teknolojisi ile fetal tıp alanında ve fetal anomali teşhisinde tecrübeli olan perinatoloji uzmanları tarafından yapılmalıdır.

Bu işlem, standart olarak uygulanan hamilelik ultrasonografisinden çok daha farklı bir işlemdir. Tıpkı standart ultrason gibi, karından uygulanır fakat teknik olarak çok daha fazla özelliğe sahip bir ultrasonografi cihazı ile bu alanda tecrübeli bir uzman tarafından uygulanır. 

Doğru Zaman Ne?

Detaylı ultrason işlemi, gebeliğin 18 ve 23. haftaları arasında, tercihen 20-24 haftalarda yapılmaktadır. Burada amaç, bebeğin organ gelişiminin tamamlanmasını beklemektir.
Çok önemli bir tanı işlemi olan detaylı ultrasonografi, bebekte olası majör ve minör anomalilerin teşhis edilmesi için uygulanmaktadır.

Avantajları Nedir?

Gerçekleştirilen detaylı ultrason sayesinde, bebeğin henüz anne rahmindeyken olası anomalileri tespit edilebilir. Böylece çeşitli hastalıkları anne karnında tedavileri mümkün hale gelebilir. Ayrıca hastalıklar için genetik testlerin anne karnında yapılma fırsatı elde edilmiş olur.
Bir yandan da görülen bazı anomalilerin, doğumun hemen ardından, özel organize olan bir ekiple, özel bazı ameliyatlar ile tamamen düzelmesi mümkündür. Bu duruma önceden hazırlık yapılması çok büyük bir önem taşır.

Birtakım özel vakalarda, özellikle tek yumurta ikizlerinde, doğum zamanlanmasını dahil özel bir tecrübe özel bir inceleme gerektirir.

Detaylı ultrason hem fetüsün hem de gebeliğin akıbeti için son derece önemli bilgiler sağlaması yönünden, her gebeye önerilmesi gereken incelemelerde listenin en başında gelir.

Bazı Anneler Endişe Yaşıyor

Bazı anne adayları, olası bir problemle karşılaşma ihtimalini psikolojik yönden kaldıramayacağını düşünerek, detaylı ultrasona girme konusunda endişe yaşayabiliyorlar.

Bu endişelerden dolayı, detaylı ultrasona, gebeliği boyunca hiç girmeyen anne adayları bulunmaktadır. Fakatbilinmelidir ki, bir şeyi yok saymak olmadığı anlamına gelmez. En can alıcı noktası ise detaylı ultrason problemlerin önden tespit edilmesini sağlayarak, bu probleme uygun tedavinin uygulanması olanağını verir.

Unutulmamalıdır ki:
Bebeğinizin sağlığı için, daha doğmadan yapabileceğiniz en büyük iyilik ona detaylı ultrason (ilk chechk-up’ını) yaptırmaktır.

İlginizi Çekebileceğini Düşündüğümüz Diğer Haberler
FACEBOOK YORUMLARI
ANNEBEBEK ÜYELERİ NE DİYOR?

Yorumları görebilmek, soru, görüş ve önerilerinizi bizimle paylaşmak için facebook hesabınız ile giriş yapmalısınız.

Facebook’ta adınıza gönderim yapmadığınızı bilmenizi isteriz..